Alertă meteo: ne topim de cald. Harta zonelor aflate sub cod portocaliu de caniculă, cum va fi în restul zonelor

0
Publicat:

Se face din ce în ce mai cald. Meteorologii au emis cod portocaliu de caniculă pentru 11 județe și municipiul București, valabil vineri, 4 august, în timp ce joi, zeci de județe se află sub cod galben de căldură sufocantă.

Vineri se anunță maxime de 41 grade Celsius FOTO Shutterstock
Vineri se anunță maxime de 41 grade Celsius FOTO Shutterstock

Conform Administrației Naţionale de Meteorologie (ANM), vineri (04 august), valul de căldură se va extinde în toată țara și va fi caniculă în toate zonele de câmpie și de podiș. În zeci de judeţe va fi cod galben de caniculă. Disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa în general între 33 și 37 grade Celsius, iar cele minime se vor încadra între 17 și 20 grade Celsius.

Cod galben joi și vineri în zeci de județe FOTO meteoromania.ro
Cod galben joi și vineri în zeci de județe FOTO meteoromania.ro

Tot vineri, pentru 11 județe și municipiul București a fost emis cod portocaliu. "Canicula se va intensifica în Crișana și Banat unde se vor înregistra temperaturi maxime de 37-39 grade Celsius, precum și în jumătatea de sud a Olteniei și a Munteniei unde vor fi temperaturi maxime de 39-41 grade Celsius. Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile minime se vor situa între 19 și 25 grade Celsius.

Cod portocaliu de caniculă vineri în 11 județe și București FOTO meteoromania.ro
Cod portocaliu de caniculă vineri în 11 județe și București FOTO meteoromania.ro

Pe parcursul zilei de sâmbătă (05 august) disconfortul termic se va menține ridicat în toate zonele de câmpie și va mai fi caniculă local în regiunile sudice", a precizat ANM.

Anticiclonul Circe a lovit vestul Europei

Temperaturile deosebit de ridicate pe care trebuie să le îndurăm în aceste zile sunt aduse în România de anticiclonul Circe care a lovit vestul Europei. Joi și vineri, în țara noastră, maximele vor depăși 40 grade Celsius, au anunțat meteorologii.

În prezent, acesta își face simțită prezența în Italia, unde temperaturile vor scădea brusc. Acest anticiclon va împinge valul de aer cald care stagna deasupra Italiei spre estul Europei, ceea ce va determina un nou val de cîldură ucigătoare în România pentru zilele de joi și vineri.

Elena Mateescu, directorul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), a vorbit la România TV despre ce ne așteaptă în următoarele zile: „Joi, valul de căldură va cuprinde regiunile vestice, sudice și sud-estice. Ne vom apropia joi de temperaturi, în special în lunca Dunării, de până la 37-38 de grade. Indicele de temperatură-umezeală va atinge și va depăși pragul critic de 80 de unități, iar vineri va fi cea mai caldă zi din această săptămână, pentru că deja valul de căldură în intensificare va cuprinde toată țara și vom vorbi de temperaturi la scara întregii țări, între 32-41 grade Celsius, cu cele mai ridicate valori în sudul și sud-vestul”.

Meteo



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite