VIDEO Doi militari români au murit în Afganistan. Aceştia ar putea fi decoraţi post-mortem cu Ordinul Naţional „Steaua României”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doi militari români şi-au pierdut viaţa, duminică seară, în Afganistan, în urma unei explozii. Cei doi se aflau într-o misiune de patrulare în momentul producerii exploziei.

UPDATE Preşedintele Traian Băsescu a transmis un mesaj de condoleanţe la încetarea din viaţă a militarilor români în timpul unei misiuni de luptă în Afganistan.

„Am primit, cu profundă tristeţe, vestea încetării din viaţă a maistrului militar clasa a III-a Vasile-Claudiu Popa şi a plutonierului Adrian Postelnicu, care şi-au servit ţara cu abnegaţie şi curaj în misiunea care le-a fost încredinţată în Afganistan. Militarii Vasile-Claudiu Popa şi Adrian Postelnicu vor rămâne veşnic în amintirea camarazilor, dar şi a poporului român ca doi eroi care s-au jertfit în numele ţării lor. În aceste momente de durere, îmi exprim solidaritatea cu familiile eroilor şi le transmit sincerele mele condoleanţe. Dumnezeu să-i odihnească în pace!”, se arată în mesajul preşedintelui Băsescu.

La rândul său, premierul Victor Ponta a transmis un mesaj de condoleanţe familiilor celor doi militari români ucişi în Afganistan.

„Am primit cu mare tristeţe vestea că doi militari români şi-au pierdut viaţa în Afganistan, în timpul unei misiuni de patrulare. Îmi exprim întreaga compasiune şi solidaritate faţă de familiile militarilor şi le adresez acestora sincere condoleanţe”, a spus Ponta.

Camera Deputaţilor a păstrat, luni, un moment de reculegere în memoria celor doi militari români care au murit în Afganistan. Propunerea i-a aparţinut deputatului Cosmin Necula.

Diplomat SUA: sacrificiul a fost făcut pentru o cauză nobilă

Duane Butcher, însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA la Bucureşti, subliniază că sacrificiul militarilor români a fost făcut pentru o cauză nobilă—lupta împotriva extremismului din Afganistan şi asigurarea unui viitor mai bun pentru toţi cetăţenii acelui stat.

„Curajul dovedit de soldaţii români care participă la misiunile desfăşurate de NATO în Afganistan este admirabil, iar Statele Unite ale Americii sunt mândre că România este unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi”, a spus diplomatul, care a transmis condoleanţe familiilor şi prietenilor celor doi militari decedaţi ieri, precum şi camarazilor lor de arme.

UPDATE Ministrul Apărării a semnat ordinele de avansare la gradul de sublocotenent post-mortem a plutonierului Adrian Postelnicu şi la gradul de aspirant a maistrului militar clasa a III-a Vasile Claudiu Popa.

De asemenea, Mircea Duşa a înaintat preşedintelui României propunerea de decorare a celor doi ofiţeri post-mortem cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler, pentru militari, cu însemn de război.

În plus, luni, la ora 14.00, în toate unităţile militare din ţară şi în cele dislocate în afara teritoriului naţional vor fi organizate ceremonii militare şi religioase de comemorare pentru cei doi eroi.

UPDATE Maistrul militar clasa a III-a Vasile Claudiu Popa, în vârstă de 28 de ani, era căsătorit, se afla la a doua misiune în Afganistan şi era angajat al M.Ap.N. din anul 2006. Era decorat cu Emblema de Onoare a Statului Major General, Medalia NATO article V şi cu Emblema de Onoare a Forţelor Navale.

Plutonierul Adrian Postelnicu, în vârstă de 34 de ani, era la prima misiune în Afganistan şi era angajat al M.Ap.N. din anul 2009. Era decorat cu Emblema de Onoare a Forţelor Navale.

Militarii români din Forţele pentru operaţii speciale acţionează în cadrul ISAF, în zona de Est a Afganistanului.

UPDATE Cei doi militari români, membri ai Grupului naval de forţe pentru operaţii speciale, au decedat în urma unui atac cu un dispozitiv exploziv improvizat, „pe timpul executării unei misiuni de luptă în Estul Afganistanului”, a transmis MApN.

Ulterior, cei doi militari grav răniţi au fost evacuaţi cu un elicopter MEDEVAC, la spitalul militar din Baghram unde, cu toate eforturile medicilor, au decedat.

Conform sursei citate, unul dintre cei doi militari decedaţi este maistrul militar clasa a III-a Vasile Claudiu Popa, în vârstă de 28 de ani. El era căsătorit, se afla la a doua misiune în Afganistan şi era angajat al MApN din anul 2006. Era decorat cu Emblema de Onoare a Statului Major General, Medalia NATO article V şi cu Emblema de Onoare a Forţelor Navale.

Celălalt militar decedat este plutonierul Adrian Postelnicu, în vârstă de 34 de ani, care era la prima misiune în Afganistan şi era angajat al MApN din anul 2009. Era decorat cu Emblema de Onoare a Forţelor Navale.

Militarii români din Forţele pentru operaţii speciale acţionează în cadrul ISAF, în zona de Est a Afganistanului. „Conducerea Ministerului Apărării Naţionale transmite sincere condoleanţe familiilor îndoliate”, se mai arată în comunicat.


Cei doi militari români se aflau duminică, în jurul orei 22.00, ora României, într-o simplă misiune de patrulare, când blindatul în care se aflau a trecut peste o mină, care a explodat.

Potrivit MAPN, în urma exploziei unui dispozitiv improvizat, cei doi au fost transportaţi la spital cu un elicopter de evacuare medicală.

Cu toate acestea, dumincă, în jurul orei 23.00, ora României, ca urmare a rănilor deosebit de grave, cei doi militari au decedat. Identitatea lor va fi anunţată după ce vor fi informate familiile, conform procedurii, ei urmând a fi aduşi acasă, pentru a fi înmormântaţi.

Duşa: nu doar militarii români au decedat în urma exploziei

Ministrul Apărării, Mircea Duşa, susţine că cei doi români se aflau alături de militari ISAF şi militari afgani, într-o misiune de patrulare, astfel că şi aceştia din urmă au decedat în urma exploziei.

„Dispozitivele improvizate sunt greu de detectat de către o patrulă terestră aflată în mişcare. Acestea pot fi acţionate de distanţă, fie folosind sisteme radio, cât şi prin fir, prin circuit electric. Singurul mijloc de protecţie pe care îl au militarii români este echipamentul asigurat de americani. Mă refer la mijloacele acelea de transport blindate”, a spus fostul ministru al Apărării, Corneliu Dobriţoiu, citat de digi24.ro.

Alţi patru militari români au fost răniţi în mai

Pe 19 mai, patru militari români, din cadrul Batalionului 2 Manevră „Yellow Scorpions” au fost răniţi în Afganistan, în urma răsturnării blindatului în care executau o misiune.

Cei patru executau o misiune de patrulare pe autostrada A1, în provincia Zabul din Afganistan când, în urma exploziei unei anvelope, maşina de luptă a grupei de infanterie de tip MRAP în care se aflau s-a răsturnat. După acordarea primului ajutor la faţa locului, militarii au fost duşi la spitalul din baza militară Apache.

Până în prezent, în Afganistan şi-au pierdut viaţa 23 de militari români.

EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite