UPDATE Traian Băsescu s-a prezentat la Parchetul General, unde a dat o declaraţie în dosarul în care este acuzat de şantaj

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Băsescu va fi audiat de procurorii Parchetului General FOTO Adevărul
Traian Băsescu va fi audiat de procurorii Parchetului General FOTO Adevărul

Fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, s-a prezentat marţi la sediul Parchetului General, pentru a fi audiat de procurori în dosarul în care este acuzat de senatoarea PSD, Gabriela Firea, de şantaj. Băsescu a fost pus deja sub urmărire penală în această cauză. La ieşirea din sediul Parchetului, fostul preşedinte a spus că a dat o declaraţie completă „pentru a clarifica lucrurile”.

UPDATE Fostul preşedinte Traian Băsescu a ieşit după aproximativ două ore de la Parchetul instanţei supreme el spunând că a dat o declaraţie completă „pentru a clarifica lucrurile” şi că nu îi este frică de lege.

UPDATE  În jurul orei 14.23, fostul preşedinte Traian Băsescu a ajuns la sediul Parchetului General. Acesta nu a făcut nicio declaraţie jurnaliştilor prezenţi. Fostul preşedinte a fost întâmpinat cu huiduieli, de câteva zeci de persoane care l-au aşteptat la intrarea în instituţie. „Băsescu, la puşcărie!”, au strigat cei prezenţi, fluierându-l pe fostul demnitar.

La Parchetul instanţei supreme se află şi avocatul lui Traian Băsescu, care va asista la audierea fostului preşedinte.

Traian Băsescu s-a prezentat şi miercurea trecută la sediul Parchetului Curţii Supreme, unde a stat aproximativ 20 de minute. La plecare, fostul şef al statului nu a dorit să facă declaraţii cu privire la ce a discutat cu procurorii. De asemenea, fostul preşedinte nu a spus dacă a fost pus sub urmărire penală în dosarul în care este suspectat că ar fi şantajat-o pe senatoarea PSD, Gabriela Firea.

La scurt timp, Parchetul Curţii Supreme a anunţat că Traian Băsescu a fost chemat în faţa procurorilor pentru a i se aduce la cunoştinţă faptul că este pus sub urmărire penală. Ulterior, avocaţii au cerut un termen pentru consultarea dosarului.

„În cauza constituită ca urmare a plângerii formulate de către doamna Firea Gabriela, procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică au dispus, prin ordonanţa din data de 11 martie 2015, efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de domnul Băsescu Traian sub aspectul săvârşirii infracţiunii de şantaj”, se arată într-un comunicat emis miercuri de Parchetul General.

Băsescu: „Firea este o bună jurnalistă, dar este catastrofală ca jurist”

Procurorii i-au adus aceste acuzaţii după ce fostul preşedinte, referindu-se la senatorul PSD Gabriela Firea, a precizat că aceasta este „o bună jurnalistă, dar este catastrofală ca jurist". 

„Mai bine ar sta în banca ei şi s-ar ocupa ce se întâmplă pe moşia soţului ei, unde e primar. Că s-ar putea să nu îl mai găsească într-o zi acasă, dacă nu e atentă. Înţeleg că în parohia lui se întâmplă destule lucruri rele”, spunea Băsescu în aprilie 2014.

Fostul şef al statului a mai spus că senatorul PSD Gabriela Firea este „o şantajistă de profesie”. „Nu e un atac la o femeie, e un atac la o şantajistă care pretinde să fie respectatată ca senator al României, după ce a făcut bine şcoala turnătorului Felix", a precizat Băsescu.

Traian Băsescu a mai spus că îi recomandă premierului Victor Ponta să nu o ia pe „senatoarea şantajistă" Gabriela Firea ca purtător de cuvânt la alegeri pentru coaliţie, pentru că aceasta poartă ghinion bărbatului despre care spune că vrea să îl protejeze. Băsescu a ţinut totodată să amintească prestaţia Gabrielei Firea din campania pentru prezidenţiale a lui Mugur Isărescu.

Plângerea penală pe numele fostului preşedinte, depusă pe 16 aprilie 2014

Gabriela Firea a reacţionat pe 14 aprilie, afirmând că aşteaptă cu interes reacţiile instituţiilor şi ale ambasadelor statelor democratice faţă de acest „act flagrant de intimidare a unui senator".

Firea preciza, într-o postare pe Facebook, că preşedintele Traian Băsescu i-a transmis, în seara zilei de 13 aprilie, într-o emisiune televizată, „un mesaj fără niciun echivoc" legat de activitatea ei în Comisia Călăraşi. „Aştept cu interes reacţiile instituţiilor statului şi ale ambasadelor statelor democratice faţă de acest act flagrant de intimidare a unui senator al României!", scria Gabriela Firea, pe Facebook.

Traian Băsescu a declarat că atât el, cât şi fiica sa Ioana Băsescu stau la dispoziţia Parchetului privind terenul din comuna Nana şi că senatorul PSD Gabriela Firea „mai bine ar sta în banca ei şi s-ar ocupa ce se întâmplă pe moşia soţului".

Ulterior, senatorul PSD a depus, pe 16 aprilie 2014, la Parchetul General, o plângere pe numele lui Traian Băsescu, pentru ameninţare şi şantaj. În plus, 176 de parlamentari, în frunte cu Victor Ponta, Valeriu Zgonea, Liviu Dragnea şi Ilie Sârbu, au semnat un denunţ de şantaj împotriva lui Traian Băsescu, depus pe 17 aprilie la Parchetul General.

Riscă până la 5 ani de închisoare dacă va fi găsit vinovat

Premierul Victor Ponta a spus atunci că a semnat documentul şi a precizat că gestul este determinat de ameninţările pe care şeful statului le-a adus unui senator al României. Ponta a precizat că a fost primul care a semnat plângerea penală formulată pe numele lui Traian Băsescu.

Potrivit Noului Cod Penal, dacă va fi găsit vinovat, Traian Băsescu riscă până la 5 ani de închisoare.

(1) Constrângerea unei persoane să dea, să facă, să nu facă sau să sufere ceva, în scopul de a dobândi în mod injust un folos nepatrimonial, pentru sine ori pentru altul, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.

(2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează ameninţarea cu darea în vileag a unei fapte reale sau imaginare, compromiţătoare pentru persoana ameninţată ori pentru un membru de familie al acesteia, în scopul prevăzut în alin. (1).

(3) Dacă faptele prevăzute în alin. (1) şi alin. (2) au fost comise în scopul de a dobândi în mod injust un folos patrimonial, pentru sine sau pentru altul, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani.

Pe aceeaşi temă:

FOTO Traian Băsescu este urmărit penal pentru că ar fi şantajat-o pe Gabriela Firea

Fostul preşedinte Traian Băsescu s-a prezentat, miercuri dimineaţă, la Parchetul General unde a fost audiat în dosarul în care Gabriela Firea îl acuză de şantaj. Acestuia i s-a adus la cunoştinţă faptul că este urmărit penal, fostul preşedinte cerând un termen la care să-şi poată studia dosarul.

EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite