UPDATE Povestea martorului-cheie în cazul copilului ucis de maidanezi. Câinele găsit mort în Parcul Tei nu era de luptă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bărbatul care l-a găsit pe fratele lui Ionuţ Anghel în Parcul Tei s-a prezentat, luni dimineaţă, la Parchetul Instanţei Supreme pentru a fi audiat. Bărbatul a fost surprins de camerele de supraveghere din parc, în 2 septembrie, când l-a adus pe fratele lui Ionuţ şi a vorbit cu un agent de pază pentru a o găsi pe bunica acestuia. Surse din anchetă neagă existenţa câinelui de luptă în zona unde s-a produs tragedia.

UPDATE 19:54 - Câinele al cărui cadavru a fost găsit în Parcul Tei din Capitală, în zona unde a murit copilul Ionuţ Anghel, nu era unul de luptă, au declarat luni, pentru Mediafax, surse apropiate anchetei din acest caz.

Potrivit surselor citate, necropsia cadavrului a fost făcută, luni, de specialişti ai Facultăţii de Medicină Veterinară Bucureşti şi a relevat faptul că animalul găsit mort nu era un câine de luptă.

Necropsia a mai arătat că respectivul câine era mort de patru-cinci zile, iar cadavrul se afla în apă, respectiv în Lacul Tei, de cel puţin trei zile, au mai spus aceleaşi surse.

Informaţiile vin după ce Kuki Bărbuceanu, coordonator de proiecte al organizaţiei Vier Pfoten România, a declarat că a fost informat că în Parcul Tei se află cadavrul unui pitbull şi că a mers acolo duminică. El a precizat că a sesizat Parchetul şi s-a deplasat în zonă, luni, alături de echipa de anchetatori, pentru a ridica probele noi.

Cadavrul câinelui a fost ridicat, urmând să i se facă necropsia, care va stabili dacă acesta este cel care l-a omorât pe Ionuţ, a precizat Bărbuceanu.

Acesta a mai spus că anchetatorii au ridicat cadavrul câinelui "din dreptul incintei unde s-a produs nenorocirea". Acesta era într-o stare avansată de putrefacţie, întrucât a stat în apă, în lacul Tei.

Surse apropiate anchetei au infirmat însă faptul că respectivul câine ar fi fost unul de luptă.

UPDATE 15.10 Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA) a anunţat că activitatea adăpostului de la Mihăileşti a fost reluată, urmând să se facă din nou sterilizări, de luni, iar de miercuri, adopţii, spune Răzvan Băncescu, coordonator de proiect la ASPA.

Procurorii Parchetului instanţei supreme împreună cu reprezentanţii Autorităţii Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor au făcut pe 19 septembrie un control, la adăpostul de câini de la Mihăileşti.

Vineri, procurorii au ridicat fişele medicale ale câinilor aflaţi în adăpost, adopţiile şi sterilizările fiind suspendate.

UPDATE 13.10 La această oră, criminaliştii au fost trimişi de procurorul de caz în Parcul Tei, pentru a face verificări şi pentru a ridica mai multe cadavre ale unor câini şi pentru a stabili, în urma unor expertize de ADN, dacă aceştia au fost sau nu implicaţi în tragedia care a avut loc pe 2 septembrie, când Ionuţ Anghel a fost ucis de câini.

Momentan, nu se ştie dacă animalele găsite de criminalişti sunt sau nu câini de luptă. „Nu par a fi câini de luptă”, au declarat pentru adevarul.ro surse din Poliţie.

UPDATE Octavian Sandu, martorul-cheie în dosarul lui Ionut Anghel, a declarat, luni, la ieşirea de la Parchet, că l-a găsit pe fratele lui Ionuţ pe stradă şi l-a dus în Parcul Tei, iar după discuţia cu bunica a aflat că mai este un copil care s-a pierdut. Potrivit martorului, fratele lui Ionuţ era speriat şi plângea.

Avocatul bărbatului a precizat că Octavian Sandu s-a prezentat în urmă cu aproximativ o săptămână la o secţie de Poliţie din Bucureşti şi a anunţat că el este cel denumit de presă „martorul cheie”, punându-se la dispoziţia organelor de cercetare. Cu toate acestea, Octavian Sandu a fost citat la Parchet în calitate de martor în acest dosar doar în seara zilei de 21 septembrie.

Martorul a fost citat abia pe 21 septembrie

„În urmă cu o săptămână, clientul meu a fost la o secţie de poliţie şi a anunţat că el este cel numit de presă drept martorul cheie. Sâmbătă seara (21 septembrie, n.r.) a fost citat pentru audieri”, a declarat avocatul Marius Şocae.

„În momentul în care a găsit copilul, la aproximativ un kilometru de parc, acesta plângea şi spunea: «Vreau la buni». Apoi, după ce l-a condus pe copil la bunica sa, femeia l-a întrebat unde este fratele mai mic. Abia atunci clientul meu a înţeles că mai este vorba de un copil. Atunci i-a cerut numărul de telefon bunicii, însă pentru că aceasta nu avea mobil, a luat numărul unui agent de pază care era de faţă, după care s-a întors în zona în care l-a găsit pe Andrei. Pentru că Ionuţ nu era nicăieri, l-a sunat pe paznic şi i-a cerut să anunţe organele de poliţie”, a completat avocatul.

Imaginile surprinse de camerele de supraveghere din Parcul Tei în 2 septembrie, înainte ca Ionuţ Anghel să fie găsit mort, au fost difuzate în presă. Ionut Anghel şi fratele lui de şase ani au fost surprinşi în timp ce se jucau şi aleargau pe o alee din parc, bunica acestora nefiind în înregistrare. La un moment dat, fratele lui Ionuţ este adus în parc de mână de către un bărbat, informează Mediafax.

Acesta merge cu copilul la un agent de pază, iar după câteva secunde cei trei se îndreaptă spre locul unde ar fi stat bunica celor doi copii. După alte câteva minute, bărbatul care l-a adus pe băiat apare în înregistrare în timp ce se îndreaptă spre ieşirea din parc. În jurul orei 11.30, Ionuţ a fost găsit ucis de câini pe un teren privat din apropierea Parcului Tei.

Imaginile surprinse de camere, ridicate de procurori

După apariţia în presă a imaginilor, procurorul care investighează cazul a dispus ridicarea imaginilor surprinse de camerele de supraveghere din Parcul Tei.

Procurorul general al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Tiberiu Niţu, declara joi că procurorul de caz a dispus ridicarea imaginilor surprinse de camerele de supraveghere din Parcul Tei pentru a putea fi vizualizate şi analizate din punct de vedere judiciar.

Întrebat dacă procurorul de caz nu putea să verifice sau să se intereseze, înainte de apariţia în presă, despre imaginile surprinse de camerele de supraveghere din Parcul Tei, procurorul general a spus că el nu poate să anticipeze sau să dispună ce trebuie să facă un procuror într-o anchetă.

"Dacă într-un final se va stabili că, într-un anumit moment, nu a acţionat corect, Inspecţia Judiciară va stabili acest lucru, dar, în timp real, este chiar nelegal ca procurorul general să impună unui procuror ce să facă, cum să facă, când să facă", a adăugat Tiberiu Niţu.

Tatăl lui Ionuţ a fost joi la Parchetul instanţei supreme

Tatăl lui Ionuţ a fost joi la Parchetul instanţei supreme, el declarând la ieşire că nu a văzut la procurori imaginile surprinse de camerele de supraveghere din Parcul Tei în 2 septembrie, acelaşi lucru fiind susţinut şi de avocatul acestuia.

Valentin Anghel a mai spus că nu are niciun semn de întrebare despre ce s-a întâmplat în 2 septembrie, precizând că pentru el totul este clar din acest punct de vedere.

Întrebat care este starea lui Andrei, fratele lui Ionuţ, şi dacă acesta ar putea fi audiat de procurori, Valentin Anghel a spus că starea lui este bună, dar nu vrea să mai aibă un alt factor de stres, astfel că depinde de el când va putea să vorbească şi cu anchetatorii. El a precizat că băieţelul a făcut o declaraţie în faţa psihologilor, spunând atunci tot ce a văzut şi ce s-a întâmplat în 2 septembrie.

Avocatul familiei Anghel a declarat că ancheta nu este finalizată, pentru că altfel ar fi fost şi persoane puse sub învinuire, cercetările fiind în faza premergătoare începerii urmăririi penale.

Ionuţ a fost atacat de câini pe 2 septembrie

Ionuţ Anghel, în vârstă de patru ani, a murit în 2 septembrie, după ce a fost atacat de câini maidanezi, pe un teren din apropierea Parcului Tei, iar fratele acestuia, de şase ani, a fost muşcat de un picior, dar a reuşit să fugă şi să-şi anunţe bunica.

Decesul a fost cauzat de hemoragia externă, pe corpul copilului fiind găsite sute de plăgi, doar pe tălpile copilului de patru ani nefiind găsite plăgi, restul corpului fiind cu sute de muşcături de câini.

Dosarul penal a fost deschis în 3 septembrie de Parchetul Tribunalului Bucureşti, iar o zi mai târziu ancheta a fost preluată de procurorii Parchetului instanţei supreme.

Citiţi mai multe despre cazul copilului omorât de câini

VIDEO Ultimele ore din viaţa lui Ionuţ, copilul ucis de câini

Imaginile de pe camerele de supraveghere din Parcul Tei din Capitală, din 2 septembrie, când Ionuţ a fost sfâşiat de câini, arată că fraţii au rămas mai bine de două ore nesupravegheaţi

Criminologul Dan Antonescu: Imaginile video nu schimbă datele anchetei penale. Poate ale celei morale

Dan Antonescu, specialist criminolog şi blogger „Adevărul“, apreciază că imaginile  suprinse pe camerele de supraveghere din zona Parcului Tei, acolo unde Ionuţ Anghel, copilul de doar patru anişori, a fost omorât de câinii maidanezi pe 2 septembrie 2013, nu schimbă cu nimic fondul anchetei.

VIDEO Tatăl băiatului care a murit muşcat de câini: „Pentru mine este clar cum s-a petrecut tragedia“

Tatăl lui Ionuţ Anghel s-a prezentat joi la Parchetul General, declarând că a venit să vadă ce date noi sunt în ancheta privind împrejurările în care a murit fiul lui, pe 2 septembrie, în apropierea Parcului Tei din Capitală. La ieşirea de la Parchet acesta a precizat că, în privinţa tragediei fiului său, „totul este clar” pentru el.

Marius Marinescu susţine că micuţul de 4 ani găsit mort în parcul Tei nu a fost ucis de maidanezi, potrivit rezultatelor ADN. Anchetatorii infirmă ipoteza

Rezultatele ADN în cazul copilului de patru ani ucis de câini în parcul Tei arată că acesta nu a fost muşcat de niciunul dintre cei şase maidanezi, relatează DC News, care-l citează pe Marius Marinescu, preşedintele Federaţiei pentru Protecţia Animalelor şi Mediului, unul dintre activiştii pro-maidanezi. Parchetul General a infirmat marţi această ipoteză.

Audierile continuă în cazul copilului ucis de câini. Şeful Autorităţii pentru Supravegherea Animalelor, la Parchet

Şeful Autorităţii pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA), Răzvan Băncescu, s-a prezentat marţi la Parchetul General pentru a fi audiat în cazul copilului de patru ani care a murit după ce a fost muşcat de câini în Parcul Tei din Sectorul 2 al Capitalei.

Noi audieri la Parchetul General în cazul copilului ucis de maidanezi. În faţa procurorilor a ajuns şi administratorul terenului unde s-a întâmplat tragedia

Noi audieri miercuri în dosarul în care se caută vinovaţii pentru moartea lui Ionuţ Anghel, băieţelul de patru ani ucis de câini maidanezi din Parcul Tei. Astăzi în faţa procurorilor a ajuns şi administratorul firmei pe terenul căreia Ionuţ a fost omorât.Constantin Ciorăscu a fost adus la Parchetul Instanţei Supreme cu mandat, întrucât nu s-a prezentat după ce a fost citat de anchetatori pentru a da declaraţii în acest dosar.

Posibili vinovaţi pentru moartea lui Ionuţ

Să nu ne amăgim singuri. Câinii nu au discernamânt, trăiesc instinctual, în lupta pentru supravieţuire. Adevăraţii vinovaţi pentru moartea lui Ionuţ trebuie căutaţi în altă parte.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite