UPDATE Fostul procuror general Ilie Botoş s-a mutat la cancelaria primului-ministru. Marian Hăpău, noul director al Direcţiei de Informaţii a Apărării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fostul procuror general al României, Ilie Botoş, detaşat la cancelaria primului-ministru      FOTO Adevărul
Fostul procuror general al României, Ilie Botoş, detaşat la cancelaria primului-ministru      FOTO Adevărul

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a aprobat, miercuri, cu unanimitate de voturi, cererea fostului procuror general al României Ilie Botoş de detaşare la Cancelaria primului-ministru. În 2 august 2012, generalul Ilie Botoş a fost numit şef al Direcţiei Generale de Informaţii a Apărării (DGIA) de către Cornel Dobriţoiu, ministrul apărării de atunci. General-maiorul Marian Hăpău este noul director al DGIA.

UPDATE 19.50: Ilie Batoş a fost înlocuit de generalul-maior Marian Hăpău. Începând de miercuri, acesta va fi noul director general al Direcţiei Generale de Informaţii a Apărării, prin ordin al ministrului de resort

„Prin ordin al ministrului Apărării Naţionale, Mircea Duşa, începând cu data de astăzi, 13 februarie, generalul-maior Marian Hăpău a fost numit director general al Direcţiei Generale de Informaţii a Apărării. Generalul-maior Marian Hăpău a preluat funcţia de la generalul-locotenent Ilie Botoş”, informează MApN.

În vârstă de 50 de ani, generalul-maior Marian Hăpău este licenţiat în drept al Universităţii "Lucian Blaga" din Sibiu şi a urmat o serie de cursuri postuniversitare în specializarea drept juridic privat. În anul 2008, a absolvit Colegiul Superior de Informaţii Naţionale, iar în anul 2010, Colegiul Naţional de Apărare.


Secţia pentru procurori a CSM a luat în discuţie Nota Direcţiei resurse umane şi organizare privind încetarea detaşării în cadrul Ministerului Apărării Naţionale şi detaşarea la Cancelaria primului-ministru a general-locotenentului magistrat dr. Ilie Botoş, procuror militar în cadrul Secţiei parchetelor militare - Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Generalul Ilie Botoş a deţinut  funcţia de adjunct al directorului general al Direcţiei Generale de Informaţii a Apărării (DGIA), generalul Gheorghe Savu.

Conform Legii privind organizarea şi funcţionarea MApN, directorul general al DGIA este numit de către ministrul Apărării, cu aprobarea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării. Funcţia de director general este asimilată funcţiei de secretar de stat.

Personalul Direcţiei îşi desfăşoară activitatea deschis sau acoperit, în raport cu nevoile de realizare a securităţii naţionale în domeniul militar. Pentru culegerea de informaţii în teatrele de operaţii şi pentru lupta împotriva terorismului, Direcţia Generală de Informaţii a Apărării poate avea în subordine structuri combatante.

Botoş şi-a dat demisia după scandalul Omar Hayssam din 2006

În 21 iulie 2006, Ilie Botoş şi-a dat demisia din funcţia de procuror general al României, ca urmare a fugii din România a lui Omar Hayssam (condamnat în lipsă la 20 de ani de închisoare pentru implicare în răpirea a trei reporteri în Irak).

Fuga lui Hayssam a generat, pe lângă demisia generalului magistrat Botoş, şi demisiile a trei şefi de servicii secrete

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite