UPDATE Curtea Supremă judecă miercuri recursul făcut de Cristian Cioacă la decizia de arest preventiv

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristian Cioacă se află în arest preventiv de pe 5 decembrie 2012 FOTO Adevărul
Cristian Cioacă se află în arest preventiv de pe 5 decembrie 2012 FOTO Adevărul

Instanţa Curţii Supreme judecă miercuri recursul făcut de Cristian Cioacă la menţinerea măsurii de arest preventiv. Acesta se află de mai bine de jumătate de an după gratii fiind acuzat de uciderea soţiei sale, Elodia Ghinescu. Mama Elodiei a depus o plângere penală pe numele lui Cioacă pe care îl acuză că ar fi vândut maşina avocatei, bun comun al celor doi soţi.

UPDATE Poliţia Argeş îl anchetează pe Cristian Cioacă într-un nou dosar după ce mama Elodiei Ghinescu a depus o plângere penală potrivit căreia Cioacă ar fi vândut ilegal maşina fostei sale soţii.

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului de Poliţie Judeţean Argeş, citaţi de Mediafax, mama Elodiei Ghinescu a depus o plângere penală la Parchetul Tribunalului Argeş în care se arată că fostul poliţist Cristian Cioacă a vândut maşina soţiei sale, Elodia Ghinescu, pe 17 mai 2012, iar autoturismul, bun comun, a ajuns la sora lui Cioacă.

„Doamna Emilia Ghinescu a depus o plângere la Parchet, iar aceasta a fost repartizată pentru soluţionare la Poliţia Mioveni, localitate unde se află încarcerat în penitenciar Cristian Cioacă. În plângere se arată că Cristian Cioacă ar fi înstrăinat autoturismul, un bun comun, către sora lui. Noi trebuie să dăm o soluţie în termen de 30 de zile şi să comunicăm doamnei Emilia Ghinescu, cu avizul procurorului, rezultatul cercetării, să dăm un răspuns. Poliţiştii de la Mioveni vor merge la Penitenciarul Colibaşi şi îl vor audia pe Cristian Cioacă pentru a soluţiona plângerea”, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Argeş.


La intrarea în sala de judecată, avocata lui Cristian Cioacă a declarat că poliţistul vrea în libertate pentru că nu este vinovat, iar judecătorii care l-au condamnat nu s-au bazat pe probe concrete.

De asemenea, aceasta a mai precizat că a depus un memoriu şi va solicita, la primul termen, rejudecarea procesului lui Cioacă.

Contestaţia fostului poliţist Cristian Cioacă în cazul condamnării la 22 de ani de închisoare, primită în dosarul în care este acuzat de uciderea soţiei sale, Elodia Ghinescu, va fi judecată pe 3 octombrie, la Curtea de Apel Piteşti.

Pe 2 iulie, Cristian Cioacă a fost condamnat de Tribunalul Argeş la 22 de ani de închisoare. Instanţa a dispus condamnarea lui Cioacă la 21 de ani de închisoare pentru omor (la care se adaugă un spor de pedeapsă de un an) şi la doi ani de închisoare pentru profanare de morminte.

Pe lângă anii de detenţie, acesta trebuie să plătească 250.000 de euro despăgubiri morale: 100.000 de euro mamei Elodiei, 50.000 de euro fratelui acesteia şi alţi 100.000 de euro despăgubiri pentru fiul său. Acestora li se adaugă o pensie lunară de 880 de lei. Totodată, Cioacă va trebui să plătească 135.000 de lei cheltuieli judiciare către stat, dintre care 125.000 de lei reprezintă cheltuieli judiciare la urmărirea penală.

Cristian Cioacă se află în arest preventiv de pe 5 decembrie 2012 şi este încarcerat la Penitenciarul Colibaşi de pe 30 ianuarie 2013.

Pe 30 ianuarie, Cristian Cioacă a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului General pentru omor calificat şi profanare de morminte, după mai bine de cinci ani de la dispariţia soţiei sale, avocata Elodia Ghinescu.

Elodia, bătută şi tranşată

Potrivit procurorilor, în august 2007, Cristian Cioacă şi-ar fi ucis soţia din cauza unor certuri. El i-ar fi aplicat mai multe lovituri care au dus la moartea acesteia. Procurorii au explicat că Cioacă ar fi tranşat trupul fostei sale soţii după care l-ar fi ascuns într-o râpă din apropierea Poianei Braşov.

„Folosind o geantă de voiaj de dimensiuni mari, pe care victima o cumpărase în timpul vacanţei în Dubai, precum şi perdeaua de duş din baia aferentă dormitorului (aceasta din urmă fiind menită a împiedica eventualele scurgeri de sânge), inculpatul Cioacă Constantin Cristian a transportat fragmentele de cadavru în portbagajul autoturismului şi le-a ascuns într-un loc necunoscut. S-a constat şi lipsa unor obiecte, precum: un cuţit cu lungimea de 25-30 cm, două prosoape, geanta de voiaj şi perdeaua de duş”, notează procurorii în rechizitoriu.

Vizita la amantă, terminată cu violenţă

În referat mai este prezentat faptul că „în noaptea de 29/30 august 2007, inculpatul s-a întors din Piteşti la domiciliu în jurul orei 03.00, după ce îi făcuse o vizită amantei. La scurt timp după sosirea la domiciliu, în cadrul unui conflict grefat pe starea de tensiune dintre cei doi soţi, inculpatul i-a aplicat victimei mai multe lovituri. Cantitatea de sânge găsită la faţa locului, precum şi distribuţia dinamică a stropilor de sânge, indică o acţiune de violenţă extremă, urmată probabil de sugrumarea sau sufocarea victimei, şi exclud un scenariu de agresiune domestică de intensitate mică sau medie cu un final tragic neurmărit sau neacceptat de autor”.

Anchetatorii sunt de părere că în momentul săvârşirii crimei, în casă se afla şi copilul acestora, în vârstă de doi ani şi opt luni. 

„În zilele următoare, inculpatul a derulat o serie de activităţi menite a-i asigura evitarea tragerii la răspundere penală. Astfel, într-o primă fază, acesta a adunat în saci din polietilenă toate obiectele vizibil sau potenţial purtătoare de urme de sânge, produse cu ocazia agresiunii ori a depesării sau transportării cadavrului în vederea ascunderii acestuia şi le-a aruncat într-o râpă situată la 4,6 km de Poiana Braşov pe direcţia Râşnov, unde au fost găsite în data de 08.10.2007”, au mai arătat procurorii.

Totodată, potrivit anchetatorilor, întrucât operaţiunile de spălare a urmelor de sânge de pe suprafaţa peretelui comun dintre dormitorul matrimonial şi baie „nu erau satisfăcătoare (din perspectiva cercetării la faţa locului care avea să se desfăşoare în perioada următoare în apartament)”, Cioacă ar fi acoperit zonele cu cea mai mare concentrare a urmelor de sânge cu un strat suplimentar de glet şi unul de vopsea lavabilă. Totodată, acesta a pus în baie o nouă perdea de duş.

Ulterior datei de 2 septembrie 2007, Cioacă ar fi desfăşurat „o operaţiune amplă de manipulare a persoanelor din anturajul său şi al soţiei sale”, prezentând tuturor celor cu care intra în contact dovezile găsite la acea dată de un martor pe calculatorul familiei Cioacă-Ghinescu, referitoare la relaţia extraconjugală a Elodiei şi la vacanţa pe care şi-a petrecut-o împreună cu o altă persoană în Dubai.

„Scopul acestui demers era asigurarea unui curent de opinie nefavorabil victimei, care ar fi justificat ipoteza unei plecări voluntare de la domiciliu şi deturnarea atenţiei de la aspectul esenţial, respectiv varianta uciderii acesteia de către inculpat. După ce a întreprins toate aceste demersuri, în data 5 septembrie 2007, inculpatul Cioacă Constantin Cristian a anunţat oficial dispariţia soţiei sale”, au precizat procurorii.

EvenimentePartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite