UPDATE Cei trei candidaţi propuşi pentru funcţii de conducere la DNA şi Parchetul General au fost avizaţi de Consiliul Superior al Magistraturii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Procurorul Claudiu Dumitrescu, propus la şefia secţiei a II-a DNA, avizat favorabil de CSM  FOTO Adevărul
Procurorul Claudiu Dumitrescu, propus la şefia secţiei a II-a DNA, avizat favorabil de CSM  FOTO Adevărul

Iuliana Nedelcu, Antonia - Eleonora Constantin şi Claudiu Dumitrescu, cu toţii propuşi pentru funcţii de conducere din DNA şi Parchetul General au primit, miercuri, cu unanimitate de voturi, aviz pozitiv din partea Secţiei pentru Procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

UPDATE Avizele CSM, care sunt consultative, vor fi trimise Ministerului Justiţiei.

Propunerile pentru ocuparea funcţiilor de conducere din DNA şi Parchetul General, însoţite de aceste avize, vor fi înaintate preşedintelui Traian Băsescu, acesta având ultimul cuvânt privind numirile.

Mai exact, Iuliana Nedelcu a fost propusă procuror şef al Secţiei Judiciare din cadrul Parchetului General, Antonia-Eleonora Constantin, propusă adjunct al Secţiei Judiciare din Parchetul General şi Claudiu Dumitrescu, propus ca şef al Secţiei de combatere a infracţiunilor conexe a infracţiunilor de corupţie din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

Fiecare candidat a avut la dispoziţie aproximativ 30 de minute pentru prezentarea proiectului de management şi 75 minute pentru întrebările membrilor Consiliului. 

CSM urmează să transmită aceste avize Ministerului Justiţiei, după care, decizia finală îi va aparţine preşedintelui Traian Băsescu.


Alături de Claudiu Dumitrescu, şeful Direcţiei de luptă antifraudă (DLAF), vor fi intervievate şi Iuliana Nedelcu, propusă de ministrul Justiţiei în funcţia de procuror şef al Secţiei judiciare din cadrul Parchetului General şi Antonia- Eleonora Constantin, propusă în funcţia de procuror şef adjunct al aceleiaşi secţii.

Cine este Claudiu Dumitrescu

Claudiu Dumitrescu, propus de ministrul Justiţiei în funcţia de procuror şef al Secţiei de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie din cadrul DNA, este detaşat la conducerea DLAF din august 2010.

Până la detaşarea în DLAF, el a fost, între ianuarie 2004 şi august 2010, şeful Serviciului de Combatere a Infracţiunilor de Corupţie Împotriva Intereselor Financiare ale Comunităţilor Europene din cadrul Secţiei I de Combatere a Corupţiei din DNA.

Dumitrescu a lucrat anterior ca procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpina, a fost apoi procuror şi prim-procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sinaia, iar în 2003 a ajuns procuror la Parchetul Naţional Anticorupţie, devenit ulterior direcţie.

Acesta a instrumentat mai multe dosare de corupţie cunoscute, precum cel al fostului ministru Decebal Traian Remeş („Caltaboşul“), al fostului senator Şerban Brădişteanu şi „Valiza“, în care a fost condamnat Gigi Becali.

La precedentul demers pentru ocuparea funcţiilor de conducere ale parchetelor, Claudiu Dumitrescu a candidat pentru funcţia de şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Eficientizarea activităţii de urmărire penală, printre obiectivele lui Dumitrescu
   

La capitolul obiective, Claudiu Constantin Dumitrescu enumeră în proiectul de management, printre altele, eficientizarea activităţii de urmărire penală, inclusiv prin implicarea efectivă a procurorului şef, a adjuncţilor acestuia şi a procurorilor şefi de secţie sau de servicii în organizarea activităţii.

Cine este Iuliana Nedelcu

Iuliana Nedelcu este propusă de ministrul Justiţiei în funcţia de procuror şef al Secţiei Judiciare a Parchetului General, funcţie în care a fost delegată între 15 ianuarie - 15 iulie 2013, în prezent fiindu-i prelungită delegarea.

Printre obiectivele menţionate de Iuliana Nedelcu în proiectul de management se numără punerea în discuţia colegiului de conducere a posibilităţii „achiziţionării unor programe legislative, alternative la cel existent, mai ales a acelor care permit accesul online la publicaţii de specialitate, la o selecţie de jurisprudenţă actuală“. 

În acelaşi timp, „se va milita pentru obţinerea accesului procurorilor birourilor de reprezentare la aplicaţia ECRIS a instanţelor" şi se va urmări rotirea grefierilor în "posturile sensibile cu o frecvenţă mai mare decât în prezent (anual)“.

Cine este Antonia Eleonora Constantin
.
Antonia Eleonora Constantin a participat la concursul pentru ocuparea a 29 de posturi vacante de judecător la Curtea Supremă desfăşurat, în perioada 7 ianuarie - 31 mai. Magistratul şi-a dorit să promoveze la Secţa I Civilă a Instanţei supreme, dar a obţinut 13,50 puncte la interviul desfăşurat în faţa plenului CSM, fiind respinsă.

Printre obiectivele propuse de Antonia Eleonora Nedelcu se numără: elaborarea la nivelul Ministerului Public a unui Ghid de bune practici în materie civilă pentru procurori, „cuprinzând modele de acţiuni în justiţie ori motivări ale căilor de atac, însoţite de explicaţii teoretice şi jurisprudenţiale privind instituţiile de drept material şi procesual aplicabile“, consolidarea echipei de procurori care asigură participarea la şedinţele de judecată ale Curţii Constituţionale prin „propunerea emiterii unui ordin de desemnare, potrivit legii, degrevarea parţială unor procurori cu funcţii de execuţie de alte activităţi, pe perioada pregătirii şedinţei de judecată“.

Marţi Iacob şi Vasilache au primit aviz pozitiv pentru şefia Parchetelor

Secţia pentru procurori a CSM i-a intervievat, marţi, pe Marius Iacob, propus de ministrul Justiţiei pentru funcţia de procuror-şef adjunct al DNA, şi pe generalul maior Ion Vasilache, propus procuror şef al Secţiei Parchetelor Militare, dar şi pe Camelia Sutiman, propusă de ministrul Justiţiei pentru funcţia de procuror şef al Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul PICCJ, şi pe Simona Brădiceanu, propusă pentru funcţia de procuror şef al Secţiei de resurse umane şi documentare din cadrul Parchetului General.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite