UPDATE Cea mai scăzută temperatură din această iarnă: -22 de grade Celsius în Harghita. Cum va fi vremea de alegeri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Temperatura de -22 de grade Celsius s-a înregistrat la Joseni, în intervalul orar 6.00-7.00 FOTO Adevărul
Temperatura de -22 de grade Celsius s-a înregistrat la Joseni, în intervalul orar 6.00-7.00 FOTO Adevărul

Cea mai scăzută temperatură din acest sezon a fost înregistrată, vineri dimineaţă, în localitatea harghiteană Joseni, unde mercurul din termometre a coborât până la -22 de grade Celsius. Pentru zilele care urmează, meteorologii anunţă vreme rece în toată ţara. În plus, aceştia au emis şi o avertizare cod galben de ninsori de sâmbătă, ora 18.00, până duminică la ora 21.00

UPDATE:  Regiunile de vest, sud-vest, centru şi nord ale ţării, inclusiv nordul Moldovei, se vor afla sub cod galben de ninsori în intervalul sâmbătă, ora 18.00 - duminică, ora 21.00, a anunţat directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Ion Sandu la videoconferinţa cu prefecţii care s-a ţinut la sediul Ministerului de Interne. 

Potrivit lui Sandu, în sud-vest, ninsorile vor fi însoţite de vânt, în timp ce în restul ţării, respectiv în sud, sud-est şi sudul Moldovei, va ploua, cantităţile de precipitaţii putând ajunge până la 25-30 de litri pe metru pătrat.

"Duminică seară, este posibil să prelungim atenţionarea numai pentru partea de est a ţării. Ştim, însă, cu certitudine că duminică, între orele 8.00 şi 14.00, vor fi precipitaţii în toată ţara", a mai spus directorul ANM.

UPDATE: Înnorările se vor accentua treptat şi, mai ales în a doua parte a zilei de vineri şi în cursul nopţii, vor fi precipitaţii sub formă de ninsoare în zona de munte, în Banat, Crişana, Maramureş şi în jumătatea de nord a Moldovei şi mixte în Transilvania şi în Oltenia. În zona montană şi în Banat cantităţile de apă vor depăşi local 25 l/mp şi izolat 50 l/mp.

În restul teritoriului, pe arii restrânse vor fi precipitaţii predominant sub formă de ploaie şi vor fi condiţii de polei. Vântul va avea intensificări în sudul şi sud-estul ţării, dar mai ales la munte şi în sudul Banatului, unde va viscoli temporar ninsoarea. Temperaturile maxime vor fi cuprinse, în general, între -5 şi 5 grade, iar cele minime între -6 şi 4 grade, mai scăzute în depresiuni, dar şi uşor mai ridicate pe litoral.

Şi în Bucureşti vremea se va menţine rece. Cerul se va înnora, iar noaptea vor fi precipitaţii predominant sub formă de ploaie. Vântul se va intensifica. Temperatura maximă va fi de 4...5 grade, iar cea minimă se va situa în jurul valorii de 3 grade.

În Harghita s-a instalat iarna

Meteorologul de serviciu de la Staţia Joseni a informat că temperatura cea mai scăzută a sezonului a fost înregistrată, vineri, în intervalul orar 6.00 - 7.00. „Minima dimineţii a fost de -22 de grade Celsius. Este cea mai rece dimineaţă de până acum, în ţară, în acest sezon‟, a declarat Rodica Biro.

La rândul său, meteorologul Tanko Karoly de la Staţia Miercurea Ciuc a precizat că temperaturile au coborât la limita gerului încă de joi seară, după ora 21.00, şi au continuat să scadă pe tot parcursul nopţii, valorile termice înregistrate vineri dimineaţă în judeţ fiind cu până la 18 grade Celsius mai mici faţă de ziua precedentă, la aceeaşi oră.


„Joi dimineaţă, cea mai scăzută temperatură înregistrată în judeţ a fost de -4 grade Celsius, iar astăzi am avut chiar şi -22 de grade Celsius‟, a afirmat Tanko Karoly.

Vremea se va menţine rece în continuare

Gerul s-a instalat în tot judeţul, minimele consemnate vineri în alte localităţi fiind de -20 de grade Celsius la Miercurea Ciuc, -14 grade Celsius la Staţia Meteo Bucin şi la Topliţa, în vreme ce mercurul din termometrele de la Staţia Odorheiu Secuiesc a corborât până la -6 grade Celsius.

Potrivit sursei citate, maximele nu vor depăşi, în cursul zilei de vineri, valoarea de -4 grade Celsius, vremea menţinându-se deosebit de rece şi în intervalul următor. Meteorologii anunţă că, sâmbătă, minimele în Harghita vor fi similare celor înregistrate vineri, mai scăzute în zona depresionară.

Minima absolută a lunii decembrie în Harghita, -33 de grade Celsius, a fost consemnată în anul 1998 în Miercurea Ciuc. Temperatura maximă a lunii decembrie a fost de 16,8 grade Celsius şi s-a înregistrat în 1989 în aceeaşi localitate.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite