Tolea Ciumac, filat de DIICOT când făcea contrabandă: Am nişte „Plugaru”, nu-mi faci legătura cu un om?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tolea Ciumac
Tolea Ciumac

Fostul luptător K1, Anatolie „Tolea” Ciumac, a fost monitorizat de procurorii DIICOT atunci când discuta cu mai mulţi tovarăşi despre plasarea unor pachete de ţigări. În faţa anchetatorilor, Ciumac a negat toate acuzaţiile, potrivit unor surse judiciare.

Procurorii DIICOT l-au săltat săptămâna trecută pe Tolea Ciumac, în urma mai multor percheziţii efectuate în Bucureşti şi în alte cinci judeţe. Luptătorul este cercetat că ar fi coordonat o reţea de contrabandă cu ţigări. El a fost reţinut pentru 24 de ore de procurorii Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism  (DIICOT) şi arestat pentru 30 de zile de un judecător de la Tribunalul Bucureşti, decizia nu este definitivă.

Anchetatorii precizează că, începând cu anul 2016 şi până în prezent au fost iniţiate şi constituite trei grupuri infracţional organizate, în scopul săvârşirii infracţiunii de contrabandă, ai căror membri, printre care Anatolie (Tolea) Ciumac, Niculae Iordache, Dan Miron, Vasile Plăcintă, Ionel Pavel, Petre Tudorel Păun şi  Valentin Stan, au acţionat coordonat pe razele judeţelor Bacău, Ilfov, Covasna, Vrancea, Călăraşi, Teleorman, Dâmboviţa şi a municipiului Bucureşti prin colectarea, preluarea, deţinerea, predarea, depozitarea şi comercializarea de ţigarete introduse în mod ilicit pe teritoriul vamal al României, obţinând importante beneficii materiale din această activitate infracţională.

S-a reţinut că membrii grupărilor infracţionale au creat o veritabilă reţea de distribuţie a ţigaretelor provenind din contrabandă, structurată pe 3 paliere, în funcţie de rolurile pe care aceştia le-au avut în cadrul grupării. Acuzaţiile din acest caz sunt de  constituire a unui grup infracţional organizat şi  contrabandă.

Care sunt acuzaţiile

Împotriva lui Anatolie „Tolea” Ciumac sunt mai multe declaraţii ale unor martori, interceptări telefonice şi filaje. Aceste ar fi dezvîluit că Tolea deţinea în decembrie 2016 o cantitate nedeterminată de ţigarete marca „Plugarul”, de contrabandă, pe care ar fi distribuit-o pentru comercializare unor tovarăşi de afaceri. 

De asemenea, alături de un alt amic, Tolea ar fi a procurat, deţinut şi transportat cantitatea de 8.750 pachete ţigarete marca „LM” netimbrate corespunzător,  achiziţionate de la doi prieteni, reţinute de organele de urmărire penală ce au realizat o oprire în trafic a autoutilitarei în care se aflau ţigaretele.  Prejudiciul cauzat statului este în valoare de 101.198,000 lei, arată DIICOT. 

„M-oi înţelege eu cu el... ieftin, îţi dai seama!”

Pe 22 noiembrie 2016, Tolea a fost interceptat când discuta cu un amic despre comercializarea de ţigarete de contrabandă, iar fostul luptător căuta clienţi.

Tolea Ciumac: Am nişte... 

Domn: Îh?

Tolea Ciumac: Am nişte „Plugaru”, nu-mi faci legătura cu un om?

Domn: Cu... ba da! 

Tolea Ciumac: Îmi faci? Dă-i număru' ăsta, că ăsta... ne vedem!

Domn: Îhî!

Tolea Ciumac: Din Bucureşti. 

Domn: Unde eşti, mă, la sală?

Tolea Ciumac: În Bucureşti, da!

Domn: Tu eşti la sală acuma?

Tolea Ciumac: Da, da!

Domn: A, bine! Hai că ne auzim... 

Tolea Ciumac: Îmi faci legă, el e din Bucureşti? 

Domn: Da! 

Tolea Ciumac: Păi, dă-i număru' să mă sune, să mă văd cu el, să vorbesc. 

Domn: Bine!

Tolea Ciumac: Bine? Hai nu uiţi!

Domn: Tot pentru ce ştii? Ce ştiu eu?  

Tolea Ciumac: „Plugaru”, ţi-am zis!

Domn: Am înţeles! Bine! 

Tolea Ciumac: Hai, poate mă ajuţi să-l... (neinteligibil-nr)

Domn: Bine, bine!

Tolea Ciumac: Hai, bine!

Domn: Hai sună-mă după ce termini sala. 

Tolea Ciumac: Ce să te mai sun? Dă-mi număru' lui să mă sune! Dă-i număru' de telefon... 

Domn: Sună-mă mă,  după ce terminăm şi să vorbim ca lumea! 

Tolea Ciumac: Da' eu n-am treabă, eu stau pe scaun... pot să vorbesc cu tine, ce? Ăştia joacă fotbal...
Domn: Aşa! Ai nevoie de ce era... aici sau ce?

Tolea Ciumac: Nu, n-am nevoie, mă! Ţi-am zis că am nişte „Plugaru”!

Domn: A ... ăhă!

Tolea Ciumac: Vroiam să scap de el.  

Domn: Ce bani?

Tolea Ciumac: M-oi înţelege eu cu el... ieftin, îţi dai seama! Te-oi cinsti şi pe tine!  

Domn: Bine! 

Tolea Ciumac: Ce, vorbim acuma la telefon?

Discuţiile complicilor

Ancheta în acest caz viza achiziţionarea, transportul şi depozitarea unor cantităţi importante de ţigarete provenite din contrabandă din Republica Moldova şi Ucraina. Potrivit intercptărilor, Tolea a distribuit ţigările unor persoane  domiciliate pe raza municipiilor  Bucureşti,  Bacău şi Oneşti. Fostul luptător K1 era prudent când vorbea la telefon, dar tovarăşii lui erau lăudăroşi şi făceau planurile de a vinde ţigările prin telefon.

„Caută să dăm şi noi nişte... nişte Plugaru' de ăla... 5lei pachetu'. Îi 7 lei pe piaţă... la ţigani. Caută să ciugulim  şi noi ceva  de-a... mai câte 500, 1 milion- 2, vedem noi”, făcea planul unu dintre complicii lui Tolea. „M-am gândit eu la asta, da'... Şi dacă băgăm şi noi 5,10, 30 de cartuşe 'colo... 10, 15, 'colo... 10 'colo, 4 'colo... 1 'colo, 1 'colo... 2 'colo... ciuguleam”, explica unul din amicii fostului luptător. 

În Bucureşti au fost descoperite mai multe depozite ilegale de ţigarete pde unde în cursul acestui an au fost livrate periodic cantităţi însemnate de asemenea produse, mărcile  Rothmans, Winston, Marlboro, Marble, Ashima, Ritm, de provenienţă DutyFree, Republica Moldova sau Ucraina, arată procurorii DIICOT. 

„Eu vreau să vin şi eu până la Bacău...”

Anatolie Ciumac a fost înregistrat când discuta cu un amic despre livrarea ţigărilor Plugaru. Relevante sunt discuţiile purtate de cei doi, în mod codificat, în cursul lunii noiembrie 2016.

Domn: Da, Tolică!

Tolea Ciumac: Eşti acasă, boss? 

Domn: Nu! 

Tolea Ciumac: Eşti acasă? 

Domn: Nu! 

Tolea Ciumac: Da' unde? 

Domn: Îs la... 

Tolea Ciumac: Nu, adică prin zonă, pe-acolo?  

Domn: Îs la Bacău, da! 

Tolea Ciumac: Eu vreau să vin şi eu până la Bacău... uite acuma, o să plec peste vreo oră... 

Domn: Aşa.

Tolea Ciumac: Şi-o să ajung, o să ajung cre'că mai în noapte, aşa,că merg uşor, regulamentar... Şi... am ceva de vorbit cu tine, ceva serios... să nu te culci, să mă aştepţi.      

Domn: Da, da, da, da' cam pe la ce oră ajungi? 

Tolea Ciumac: ...(neinteligibil-nr) pentru mâine dimineaţă, ştii? Şi tre' să fiu pregătit! Păi oricum, nu ştiu când o să ajung, cât, cum o fi drumu'... eu ştiu cât fac?  5, 6 ore...7. Tu aşteaptă-mă, nu te culca, că-i ceva important.    

Domn: Da, da' nu mă culc. Tu mă suni că eu am telefonu' deschis la orice oră... da' dormi la mama, nu?  

Tolea Ciumac: Î... Da, dormim la ea, da' vin la tine întâi să vorbesc, că trebuie să-mi pregăteşti ceva pentru mâine. 

Domn: Bine, tată! Da, nu-i problemă, da! Bine, Tolică, da!  

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite