Steaguri secuieşti au fost arborate oficial la Târgu Secuiesc în cadrul unei ceremonii la care a fost prezent şi vicepremierul Ungariei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Steagurile pot fi arborate temporar de autorităţile locale, doar cu prilejul manifestărilor publice. FOTO:dantanasa.ro
Steagurile pot fi arborate temporar de autorităţile locale, doar cu prilejul manifestărilor publice. FOTO:dantanasa.ro

Autorităţile locale din municipiul Târgu Secuiesc au arborat sâmbătă seară două steaguri secuieşti de mari dimensiuni în faţa unei foste cazărmi militare din localitate pentru o ceremonie unde a fost invitat vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, informează Agerpres.

Ceremonia a avut loc în prezenţa câtorva sute de localnici, iar printre oficialii care au participat au fost: primarul municipiului Târgu Secuiesc, Bokor Tibor, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor, primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, parlamentarul UDMR, Fejer Laszlo Odon. Pe lângă aceştia au fost invitaţi şi s-au prezentat vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt şi consulul Ungariei la Miercurea Ciuc, Zsigmond Barna Pal, potrivit Agerpres.

Steagurile au fost arborate pe catargele din faţa fostei cazărmi. Acestea au fost aduse de un grup de husari, membri ai unei asociaţii păstrătoare de tradiţii şi au fost ridicate în aplauzele şi uralele celor prezenţi.

Primarul municipiului Târgu Secuiesc, Bokor Tibor, a susţinut că drapelele au fost arborate cu scopul de „a arăta lumii că secuii trăiesc, muncesc, sărbătoresc şi nu în ultimul rând îşi apără drepturile”.

Actele normative în vigoare menţionează că minorităţile naţional pot să-şi folosească simbolurile naţionale în spaţiile publice cu prilejul manifestărilor specifice acestora, dar nu cu caracter permanent.

Prefectura Covasna a atacat vineri în instanţă, pe temei de nelegalitate, avizul dat de autorităţile locale din municipiul Târgu Secuiesc pentru organizarea festivităţii de arborare pe domeniul public a celor două steaguri secuieşti.

În data de 15 martie 2013, cu prilejul Zilei Maghiarilor de Pretutindeni, au fost arborate în centrul oraşului Târgu Secuiesc două steaguri secuieşti de dimensiuni mai mari, în timp ce cel aflat pe sediul Primăriei era acolo de mai mulţi ani, din perioada mandatului fostului edil, Racz Karoly. Cu toate acestea, steagurile au fost îndepărtate în luna mai din acest an, în baza sentinţei definitive şi irevocabile a Curţii de Apel Braşov, la solicitarea Prefecturii Covasna.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite