SRI, despre ameninţările teroriste la adresa României

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe plan naţional nu există situaţii care să constituie riscuri iminente de atac, ameninţările de natură teroristă la adresa României având origine externă, comunică Serviciul Român de Informaţii. În aceste condiţii, nivelul de alertă teroristă se menţine la Albastru-Precaut.

„Strategia de acţiune a SRI este una permanent preventivă, axată pe cunoaşterea şi reducerea factorilor de risc care ar putea favoriza nivelul de ameninţare teroristă. Acest obiectiv major este realizat prin adaptarea şi consolidarea capabilităţilor interne, dublată de intensificarea cooperării la nivel naţional în cadrul Sistemului Naţional de Prevenire şi Combatere a Terorismului (SNPCT) şi cu parteneri externi“, precizează SRI. 

De la începutul anului, au fost propuse trei măsuri de declarare ca indezirabili care au vizat 9 rezidenţi străini şi 42 măsuri de nepermitere a intrării în ţară (NPI). 

Pentru a întări afirmaţia că în România nu există situaţii iminente de atac, Serviciul precizează că:

  • Alături de Statul Islamic nu luptă niciun român, deşi au existat astfel de intenţii, descurajate de SRI prin măsuri preventive. De altfel  în cooperarea externă SRI a intensificat schimbul de informaţii pe profil antiterorist, în ultima perioadă o atenţie deosebită fiind acordată monitorizării fluxurilor de voluntari şi jihadişti europeni spre/dinspre Siria.
  • În România nu există comunităţi radicale, cazurile de persoane radicalizate fiind relativ reduse. Comunitatea musulmană autohtonă este bine integrată social şi rezistentă la radicalizare, iar cea exogenă are o importantă componentă de foşti studenţi din ţări arabe care au beneficiat de programe educaţionale în România în anii ’80, interesată în principal de activităţi economice şi de evitarea atenţiei autorităţilor.
  • Dat fiind trendul identificat la nivel european de accelerare a procesului de îndoctrinare şi radicalizare islamistă sub impactul propagandei ISIS, avem în atenţie identificarea timpurie a incidenţelor de acest tip la nivel naţional.

De la începutul anului 2015, SRI a intensificat măsurile specifice interne, precum şi cooperarea cu instituţiile cu responsabilităţi din cadrul Sistemului, în calitatea sa de autoritate naţională în domeniul antiterorism şi coordonator al SNPCT.

Serviciul s-a concentrat pe furnizarea de expertiză şi capacitarea principalelor structuri naţionale cu care se cooperează, a derulat campanii dedicate, de comunicare publică în licee şi participă activ – alături de alte instituţii naţionale cu competenţe - la iniţiative destinate combaterii radicalizării. Pe acest palier, menţionăm demersurile prin care SRI transferă permanent expertiza dobândită în prevenirea terorismului, către toate instituţiile cu competenţe (prin evaluări de situaţie operativă, furnizarea de profile de terorişti / organizaţii teroriste, indicatori de tip early warning, instruiri specializate, materiale documentare etc.)

Serviciul a propus dispunerea unor măsuri de autoritate la adresa cetăţenilor străini care derulează activităţi generatoare de riscuri teroriste la adresa securităţii naţionale. 

Tot în planul preventiv, SRI dispune permanent măsuri de protecţie antiteroristă suplimentară la obiectivele avute în responsabilitate (ambasade, obiective ale comunităţilor vizate de organizaţiile teroriste, aeroporturi civile etc.)

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite