Sorin Oprescu s-a întors în arest. Starea lui de sănătate este suficient de bună pentru a lua tratamentul după gratii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primarul suspendat al Capitalei, Sorin Oprescu, s-a întors în Arestul Central al Poliţiei. El a fost externat în cursul zilei de marţi de pe secţia de Cardiologie a Spitalului Universitar Bucureşti, după ce în urma analizelor care i s-au făcut, medicii au ajuns la concluzia că starea lui de sănătate este suficient de bună, iar viaţa nu i-a fost pusă în pericol.

UPDATE Sorin Oprescu a fost reîncarcerat în Arestul Poliţiei Capitalei, după ce a stat patru zile în Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, unde a fost supus unor investigaţii şi i-a fost făcută o coronarografie, medicii stabilind că bolile de care suferă nu impun menţinerea lui în unitatea sanitară.

Primarul suspendat al Capitalei, Sorin Oprescu, a plecat marţi, în jurul orei 16.00, din Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti. Oprescu a ieşit din spital însoţit de doi poliţişti, care l-au urcat în duba Poliţiei şi l-au dus în Arestul Capitalei, unde este încarcerat din 6 septembrie, în dosarul în care este acuzat de luare de mită.

Potrivit unor surse oficiale din Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, coronarografia făcută luni primarului suspendat Sorin Oprescu, a arătat că acesta nu riscă să facă un infarct în Arestul Central. Medicul, care a fost la mâna colegilor săi din spitalul pe care l-a condus în trecut, i-au prescris inclusiv un tratament pentru cele două boli de care suferă - diabetul şi boala cardiacă. 

Coronarografia realizată luni le-a permis medicilor să vizualizeze arterele coronare care irigă inima, mai ales în cazul în care există suspiciunea unui infarct, aşa cum s-a întâmplat în cazul lui Sorin Oprescu. 

„Potrivit procedurilor, se începe cu investigaţii neinvazive: EKG, investigaţii imagistice, analize, pentru a vedea dacă există semne de leziuni musculare ale inimii şi stabilirea valorilor zahărului in sânge. El, având cele două boli principale, boală cardiovasculară şi diabet, în astfel de situaţii există opinii ale celor specializaţi şi aceşti medici se întâlnesc de facto într-o comisie pentru a analiza situaţia fiecărui pacient”, declara profesorul Mircea Cinteză, şeful Clinicii de Cardiologie din Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, la scurt timp după ce Oprescu a fost dus în unitatea medicală.

Avocatul Poporului a făcut anchetă în Arestul Central

Primarul suspendat al Capitalei a fost dus, sâmbătă după-amiază, din Arestul Central al Poliţiei Capitalei la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, fiind internat într-o rezervă la Secţia de Cardiologie, unde este păzit de trei agenţi. Anchetatorii au dat curs solicitării formulate de apărătorul lui Sorin Oprescu, Alexandru Chiciu, după ce Avocatul Poporului a făcut un control la centrul de deţinere pentru a vedea condiţiile în care este ţinut edilul, cunoscut pentru diabetul de tip II şi problemele cardiologice de care suferă.

Echipa care a luat la puricat condiţiile din Arestul Central a recomandat internarea de urgenţă a primarului suspendat al Capitalei într-o unitate medicală dotată cu aparatură de specialitate, care să permită investigarea pacientului. Victor Ciorbea, Avocatul Poporului, a declarat că ar fi fost dispus să apeleze şi la vicepremierul Gabriel Oprea dacă recomandările formulate nu vor fi luate în calcul de Centrul de reţinere şi arestare preventivă.

Vizitat de medicul său curant în arest

Edilul suspendat al Capitalei ceruse încă de la începutul săptămânii trecute să fie internat la Spitalul Universitar din Capitală. Conducerea Arestului i-a aprobat solicitarea, dar numai după ce a primit rezultatul unei expertize medicale, făcute de medicul personal al lui Sorin Oprescu.

„Are un diabet de tip II, este un diabet vechi, nu este unul recent. L-a dus bine pe picioare, nu arăta a fi bolnav. Un astfel de şoc poate agrava totuşi problemele acestea de sănătate. Poate fi o problemă reală în 10% din cazuri”, declara un medic diabetolog pentru „Adevărul” imediat după ce edilul suspendat a reclamat starea de rău.

Oprescu este insulino-dependent, iar inima sa a fost afectată de patologia de care suferă. Prin urmare, primarul a suferit o intervenţie minim invazivă în Franţa în anul 2009, când i-a fost montat un stent la inimă. În urma intervenţiei, Opres-cu a ţinut regim alimentar strict şi a mers periodic la control, nu doar în Franţa, ci şi în Portugalia, pentru a fi văzut şi de alţi medici specialişti.

VIP-urilor nu le place în „Beciul domnesc”

Nu doar Sorin Oprescu s-a plâns de condiţiile din arestul Poliţiei. Elena Udrea, care a petrecut mai multe luni acolo, s-a plâns în repetate rânduri de condiţii, pe care le-a catalogat ca fiind inumane şi greu de suportat, în special pentru persoanele cu probleme de sănătate.

„Pentru cineva bolnav, dependent de insulină sau dependent de alt tratament, este aproape o condamnare la moarte acolo”, a spus Udrea, adăugând că statul român nu este capabil să ofere condiţii decente pentru cei arestaţi preventiv. Şi Radu Mazăre, fostul primar al Constanţei, a declarat că în Arestul Central s-a aflat într-o cameră de 12 metri pătraţi, în care în mod normal stăteau şase persoane, dar în care încăpeau chiar şi opt arestaţi. Statisticile Poliţiei Capitalei arată că unu din 10 arestaţi cere îngrijiri medicale în perioada în care stă în spatele gratiilor.

Suspendat din funcţie

Sorin Oprescu a fost suspendat din funcţia de primar general al Capitalei în 15 septembrie, după decizia definitivă de arestare preventivă. Consiliul General al Municipiului Bucureşti l-a desemnat pe Ştefănel Marin (UNPR) în funcţia de primar interimar.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite