Rusia continuă propaganda de război. Acuză România că s-ar afla în topul ţărilor care trimit mercenari să lupte în Ucraina. Reacţia MAE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Sean Gallup/Getty Images
FOTO Sean Gallup/Getty Images

Rusia continuă propaganda de război şi susţine că România, alături de alte 62 de state, ar fi trimis mercenari să lupte în Ucraina împotriva trupelor ruse. Oficialii ruşi nu au prezentat nicio dovadă în acest sens. Moscova nu este la prima acţiune de dezinformare privind ţara noastră. MAE a precizat pentru „Adevărul” că instituţia nu deţine asemenea date şi avertizat asupra veridicităţii informaţiilor, în contextul războiului

UPDATE Ministerul Afacerilor Externe a venit şi cu o poziţie oficială, în urma unei solicitări a ziarului „Adevărul”.

„Ca urmare a solicitării dumneavoastră de presă adresate Ministerului Afacerilor Externe (MAE), cu privire la declaraţiile făcute de purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării din Federaţia Rusă despre presupusa existenţă a unor „mercenari” români în Ucraina, vă comunicăm următoarele:

MAE nu deţine date în sensul celor vehiculate de autorităţile ruse în declaraţiile sus-menţionate. Totodată, MAE atrage atenţia asupra necesităţii raportării cu precauţie la informaţiile circulate de autorităţile militare ruse în contextul agresiunii ilegalele în desfăşurare împotriva Ucrainei.

MAE reaminteşte că încă din data de 21 februarie 2022, în contextul deteriorării grave a situaţiei de securitate din Ucraina şi din regiunea Mării Negre, a emis o alertă de călătorie prin care informa cetăţenii români că a ridicat nivelul de alertă pentru Ucraina la nivelul maxim – „Părăsiţi imediat ţara!”. Conform acestui nivel de alertă, MAE le solicită cu insistenţă cetăţenilor români să nu se deplaseze în Ucraina, iar celor care se aflau la momentul respectiv cu titlu temporar în Ucraina, să părăsească neîntârziat teritoriul acestui stat”, au fost precizările MAE.

***

Potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov, oficialii de la Kiev ar fi angajat peste 6.800 de mercenari străini din 63 de ţări, de la începutul războiului. Informaţia a fost prezentată de agenţia rusă de stat TASS. 

„Regimul naţionalist de la Kiev a angajat un total de 6.824 de mercenari străini din 63 de ţări de la începutul operaţiunii militare speciale”, susţine Konaşenkov, potrivit publicaţiei citate. 

Propaganda rusă susţine că cei mai mulţi mercenari ar fi venit din Polonia, adică 1.717 persoane, aproximativ 1.500 din SUA, Canada şi România, până la 300 de persoane ar fi sosit din Marea Britanie şi Georgia, iar 190 de persoane ar fi venit din unele zone din Siria care sunt controlate de Turcia. Cu toate acestea, oficialii ruşi nu au oferit dovezi care să susţină cele transmise. 

În ultimele zile Rusia pare să fi înteţit războiul informaţional împotriva ţărilor care sprijină Ucraina în contextul războiului. Ambasada Rusiei în Africa de Sud a acuzat recent că un grup al NATO, format din oficialii unei companii româneşti, ar fi fost deplasat în secret la începutul lunii aprilie la Odesa, o informaţie promovată tot de o agenţie de stat a regimului de la Moscova. Compania la care s-a făcut referire a anunţat ulterior, într-un răspuns pentru „Adevărul”, că informaţia distribuită de presa rusă este falsă. 

EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite