România a donat echipamente militare Ucrainei din primele zile de război. UE a rambursat parţial costurile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă /  Guvernul Romaniei
FOTO Arhivă /  Guvernul Romaniei

România a donat echipamente militare Ucrainei începând cu data de 27 februarie 2022, a patra zi a războiului. Costurile donaţiilor efectuate până pe 4 martie au fost rambursate de Uniunea Europeană, potrivit unui document al Ministerul Apărării Naţionale (MapN).

Documentul a fost analizat de publicaţia Profit.ro şi arată că în perioada 27 februarie - 11 martie, statele membre UE au făcut donaţii militare către Ucraina în valoare totală de aproape 600 de milioane de euro.

„La data de 28 februarie 2022, Consiliul UE a adoptat două Decizii privind asistenţa Forţelor armate din ucraina (UAF) cu echipamente pentru apărare, atât letale, cât şi non-letale. (...) Prin aceste acte juridice, s-a convenit ca ministerele Apărării din statele membre UE (inclusiv MapN) sunt actori de implementare pentru măsurile de asistenţă acordate UAF, stabilind baza legală pentru rambursarea echipamentelor donate UAF de către ministerele apărării. Drept urmare, pentru sumele rambursate agreate de Comitetul EPF pentru pilonul de asistenţă (în care România este reprezentată de MAE), administratorul EPF (de la Comisia Europeană) urmează să semneze contracte (acorduri de contribuţie) cu ministerele Apărării care au donat echipamente către UAF", scrie în document.

MapN transmite în acelaşi document că banii rambursaţi vor fi utilizaţi pentru completarea capabilităţilor militare angajate/asumate, respectiv pentru refacerea stocurilor, investiţii în infrastructură şi înzestrare.

„În perioada 27.02 – 04.03.2022, MapN a livrat echipamente militare, pentru care la data de 10 martie 2022 a solicitat rambursarea conform unei proceduri ad hoc (adoptată ulterior de Comitetul EPF, la data de 5 aprilie 2022), prin celula de tip Clearing House a Statului Major Militar al UE (EUMS CHC). Din valoarea totală solicitată pentru rambursare, a fost validată o sumă care cumulează costurile estimate doar pentru echipamentele considerate prioritate I (cele aferente celorlalte priorităţi au fost excluse", se precizează în document.

Ministerul mai precizează că au fost întreprinse demersurile necesare pentru rambursarea de către UE a sumelor aferente primei tranşe, astfel că printr-un document din 11 martie, au fost validate sumele solicitate de către România aferente priorităţii I. Documentul nu precizează acre sunt echipamentele militare donate şi cuantumul acestor sume.

„Prin documentul (...) din 9 iunie 2022, validat de Comitetul EPF, la data de 10 iunie 2022 s-au stabilit sumele aferente primei tranşe, care vor fi rambursate parţial în perioada 2022-2027, România fiind printre cele 10 state membre UE care vor primi rambursare în anul curent. Deoarece sumele totale solicitate de toate statele membre UE care au donat echipamente până la data de 11 martie 2022 depăşesc suma agreată la nivel UE pentru prima tranşă (596 milioane euro comparativ cu bugetul de 500 milioane euro), s-a agreat de către Comitetul EPF rambursarea parţială a sumelor solicitate (printr-o scădere proporţională a sumelor solicitate", se mai afirmă în document.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite