Robert Cazanciuc: Decuplarea României de Bulgaria pe Mecanismul de Cooperare şi Verificare este un scenariu care poate fi luat în calcul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul Justiţiei a participat la inaugurarea noului sediu al Judecătoriei Fălticeni FOTO Mediafax
Ministrul Justiţiei a participat la inaugurarea noului sediu al Judecătoriei Fălticeni FOTO Mediafax

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a precizat luni că decuplarea României de Bulgaria pe Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) este un scenariu care poate fi luat în calcul, iar Comisia Europeană trebuie să gândească paşi de integrare în Schengen chiar la termene diferite. Mai mult, ministrul a precizat că procurorii şi judecătorii nu mai pot fi manipulaţi.

UPDATE Robert Cazanciuc spune că în prezent soluţiile magistraţilor se bazează fără dubiu doar pe lege şi că orice discuţie în spaţiul public privind independenţa magistraţilor nu îşi mai are rostul, iar cine îşi imaginează că procurorii sau judecătorii mai pot fi manipulaţi se înşală

"Cred că nimeni nu mai poate vorbi în ziua de azi decât de independenţă. Orice discuţie în spaţiul public legată de independenţa magistraţilor nu-şi mai are rostul, acest lucru fiind deja evident. Vedem soluţii ale procurorilor, vedem soluţii ale judecătorilor care sunt cu siguranţă în afara oricărui dubiu că se bazează doar pe lege. Dacă cineva îşi imaginează că procurorii sau judecătorii mai pot fi manipulaţi în ziua de astăzi, se înşală amarnic", a spus ministrul Justiţiei.

El a arătat că unul dintre obiective pe care şi l-a asumat este de a investi în infrastructura din justiţie, care nu înseamnă doar condiţii mai bune pentru magistraţi, ci şi acces mai uşor la justiţie şi, în mod normal, durata mai scurtă a proceselor.

Cazanciuc a precizat că o sută din peste două sute de sedii de instanţă din România au condiţii improprii, motiv pentru care a lansat un proiect naţional de investiţii în sedii de instanţă şi speră să beneficieze de sprijinul Guvernului pentru a duce la capăt acest proiect, menţionând că există angajamentul atât al premierului, cât şi al vicepremierului că se va putea finaliza într-un timp rezonabil acest proiect.

Ministrul Justiţiei a mai spus că vor fi făcute investiţii şi în IT, fiind lansată procedura de achiziţie pe un proiect naţional de investiţii în IT, astfel încât la finalul anului viitor să existe în instanţele din România un dosar electronic pe care părţile să-l poată accesa de la distanţă, fără să mai fie nevoie ca părţile să piardă timp şi să nu mai fie necesară prezentarea la instanţă când nu e necesar pentru a avea acces la propriile dosare.

Totodată, Robert Cazanciuc, a mai anunţat că până la sfârşitul anului doreşte să fie făcuţi primii paşi astfel încât fiecare cetăţean al ţării să aibă acces gratuit la legislaţie.

"E foarte uşor să spui că nimeni nu poate invoca necunoaşterea legii, dar totuşi să pretinzi anumite sume de bani pentru cunoaşterea legii. De aceea e nevoie de acest proiect, e nevoie pentru a face o formă de prevenţie, pentru a face o formă de educaţie până la urmă", a spus ministrul.

Cazanciuc a declarat luni, întrebat dacă există posibilitatea decuplării României de Bulgaria în ceea ce priveşte MCV, că este este un scenariu care poate fi luat în calcul. Aceste declaraţii au fost făcute luni la inaugurarea noului sediu al Judecătoriei Fălticeni.

El a arătat că ceea ce ştie sigur până acum este că ultimul raport MCV marchează o diferenţă de progres între România şi Bulgaria.

„Acest lucru l-au recunoscut şi partenerii noştri bulgari”, a spus Cazanciuc, care a adăugat că ministrul Justiţiei bulgar a încurajat Guvernul să ia exemplul României de susţinere a instituţiilor din sistemul judiciar.


„Este un scenariu care poate fi luat în calcul, un scenariu care ne poate ajuta atât pe noi, România, dar cât şi pe Bulgaria. O asemenea decizie ar putea să-i ambiţioneze pe colegii noştri bulgari, să încerce să recupereze din acest decalaj. Dacă decalajul rămâne constant, nu cred că avem noi vreo vină şi că mai sunt lucruri de făcut în altă parte. Atunci pot fi gândiţi, la nivelul Comisiei Europene, paşi pentru integrarea noastă în Schengen chiar la termene diferite”, a spus Cazanciuc.

Ministrul bulgar al Justiţiei, Hristo Ivanov, a avertizat săptămâna trecută că există riscul ca Uniunea Europeană să monitorizeze separat Bulgaria de România în domeniul justiţiei şi afacerilor interne, relata site-ul Novinite.com.

Ivanov a sugerat că există un risc real ca Bulgaria să fie tratată separat de România în ceea ce priveşte aderarea la spaţiul Schengen şi problemele legate de Mecanismul de Cooperare şi Verificare al Comisiei Europene.

Ministrul nu a precizat când anume ar putea impune Comisia Europeană un tratament diferenţiat celor două ţări.

La peste şapte ani de la aderarea lor la Uniunea Europeană, Bulgaria şi România încă fac obiectul unui mecanism special de monitorizare al Comisiei Europene privind reformarea sistemului judiciar şi combaterea corupţiei. În cazul Bulgariei, monitorizarea vizează şi infracţionalitatea organizată.

În plus, aderarea celor două ţări la spaţiul Schengen a fost blocată de mai multe state UE, în special de Olanda, care au acuzat deficienţe în lupta împotriva corupţiei şi a crimei organizate. Astfel, autorităţile olandeze au legat aderarea la Schengen a celor două ţări de rapoarte pozitive în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare, deşi oficial nu există nicio legătură între Schengen şi MCV.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite