Regele Mihai le scrie românilor un mesaj emoţionant

0
0
Regele Mihai  a tansmis  mesajul  romanilor
Regele Mihai a tansmis mesajul romanilor

Mihai I trimite poporului său un mesaj emoţionant prin intermediul ziarului „Adevărul“.

Regele Mihai I a trecut, în 2010, pragul celui de-al 89-lea an, cu o discreţie pe care doar nobleţea o poate da. Majestatea Sa e ultimul conducător de stat din vremea de groază a celui de-Al Doilea Război Mondial care nu a predat arma vieţii. Regele Mihai este o  instituţie la care românii au uitat să se raporteze în justa măsură. De aceea, în Ajunul Crăciunului, ziarul „Adevărul" este mândru să găzduiască mesajul Regelui, unul dintre oamenii aceia tot mai rari care încă scriu cuvântul „Români" cu majusculă.

Citiţi şi:

Familia Regală va petrece sărbătorile de iarnă la Castelul de la Săvârşin

Familia regală continuă tradiţia de la Săvârşin: 300 de cadouri pentru nevoiaşi

„Neînduplecata voinţă a unei mari puteri străine de a subjuga ţara noastră ne-a despărţit pentru un timp. Dar nicio putere din lume nu ne poate împiedica cugetele noastre să fie împreună. Sufletul meu, pătruns de durerile ţării noastre, este alături de voi şi nădejdile noastre comune de eliberare sunt mai puternice azi decât orişicând", le transmitea Regele Mihai I românilor la finalul anului 1950, când, împreună, încă aşteptau semnul american care-i va salva de crunta armată „eliberatoare" sovietică înrădăcinată la Bucureşti. Americanii n-au mai venit dar, în mijlocul dezolantei indiferenţe a lumii libere faţă de tragedia românească, frazele Regelui nu au încetat, în lungile, obsedantele decenii să anime speranţa celor care se născuseră într-un Regat, într-o Românie Mare, şi sfârşeau într-o republică de nerecunoscut, o Românie mică.  Este timpul - tăcerea a fost lungă - pentru cuvântul Regelui.

Mesajul de Crăciun al Majestăţii Sale Regele Mihai I

Români,

Pentru câteva minute, vă spun bun găsit din liniştea căminului nostru de la Săvârşin. Am trecut cu toţii printr-un an greu, cu destule suferinţe şi nemulţumiri. Dar în viaţa multora dintre noi au existat şi motive de bucurie şi speranţă.

Felicit pe cei care au reuşit performanţe economice, mai ales micii întreprinzători şi companiile mijlocii. Felicit pe tineri şi pe profesorii din universităţi, licee şi şcoli, care au continuat munca lor importantă, în ciuda greutăţilor. Felicitări celor din agricultură, care au reuşit să meargă mai departe, deşi rămaşi fără resurse şi încurajare. Felicit funcţionarii publici, diplomaţii, militarii, oamenii de artă, pentru stăruinţa lor de a-şi face datoria, deşi puternic încercaţi de lipsa banilor şi descurajaţi instituţional.

Sunt mâhnit pentru toate momentele prin care mamele, oamenii bătrâni şi cei bolnavi sunt nevoiţi să treacă.

România are nevoie de infrastructură şi de instituţii respectate. Agricultura nu este un domeniul al trecutului istoric, ci al viitorului. Şcoala este o piatră de temelie a societăţii. Universităţile răspund administrativ faţă de guvernare, dar au nevoie să fie libere din punct de vedere organizatoric şi ştiinţific.

Regina şi cu mine, alături de Familia noastră, am mers în oraşele şi comunele ţării, încurajând profesii, iniţiative, organizaţii şi instituţii. Am făcut în anul care se încheie multe vizite internaţionale, în care am susţinut interesele fundamentale ale României.

Suntem cu gândul la militarii români din teatrele de operaţii. Sunt mândru de sutele de mii de români aflaţi la lucru în străinătate pentru o viaţă mai bună şi mai demnă. Ei ajută mult familiile lor şi România.

Toate guvernele europene au acum greutăţi. Criza economică obligă la măsuri impopulare. Totuşi, există multe feluri de a micşora asprimea consecinţelor pentru populaţie. 2011 va fi poate ceva mai bun, dar vor exista dificultăţi, drept pentru care ţara trebuie să fie protejată.
Sper ca anul viitor să aducă respect şi etică în instituţii, simţ al datoriei şi altruism în viaţa publică. Valorile şi competenţa ar trebui să fie criteriile noastre. Aveţi încredere în democraţie, în rostul instituţiilor publice şi în regulile lor!

Aşa să ne ajute Dumnezeu!

Mihai R

s
Evenimente


Ultimele știri
Cele mai citite