Răzvan Dincă, directorul Operei Naţionale din Bucureşti, cercetat sub control judiciar. Acesta nu are voie să meargă la sediul Operei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Răzvan Ioan Dincă va fi cercetat sub control judiciar FOTO Eduard Enea
Răzvan Ioan Dincă va fi cercetat sub control judiciar FOTO Eduard Enea

Magistraţii Judecătoriei Sectorului 1 au respins cererea procurorilor de arestare preventivă a lui Răzvan Dincă, directorul Operei Naţionale din Bucureşti, şi au decis ca acesta să fie cercetat sub control judiciar.

În perioada în care Răzvan Dincă se află sub control judiciar, acesta trebuie să respecte următoarele obligaţii: să nu depăşească raza teritorială a municipiului Bucureşti, decât cu încuviinţarea prealabilă a organului judiciar, să nu se apropie de niciun inculpat sau martor din cauză, cu excepţia Violetei Dincă, în eventualitatea în care aceasta dobândeşte calitatea de martor, si să nu comunice cu aceştia direct sau indirect, pe nicio cale, să nu se deplaseze la Opera Naţională Bucureşti, să nu exercite funcţia de Director general al Operei Naţionale Bucureşti. 

Acesta a fost informat că, în cazul în care va încălca cu rea-credinţă aceste obligaţii impuse de controlul judiciar, măsura poate fi înlocuită cu arestul la domiciliu sau chiar cu arestul preventiv.

Decizia magistraţilor nu este definitivă şi poate fi atacată.

Miercuri dimineaţă, Răzvan Ioan Dincă şi un alt angajat al Operei Naţionale din Bucureşti au fost reţinuţi de procurori în dosarul în care mai mulţi funcţionari ai Operei sunt suspectaţi de abuz în serviciu, fals în declaraţii şi conflict de interese.

Potrivit unui comunicat al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, procurorii au început urmărirea penală în acest caz pe numele a şase persoane. 

Mai exact, directorul general Răzvan Dincă, directorul general adjunct, Alina Ofelia Moldovan, directorul economic, Georgeta Petrescu, şeful biroului achiziţii publice Madălina Gabriela Iacob şi coordonatorul echipei tehnice administrative al Operei Naţionale din Bucureşti, sunt acuzaţi de abuz în serviciu, fals în declaraţii şi conflict de interese. 

De asemenea, Dan Mircea, administratorul unei firme de pază, este urmărit penal pentru desfăşurare de activităţi de pază sau protecţie, instalare şi întreţinere a sistemelor de alarmă împotriva efracţiei sau a componentelor acestora fără atestat sau fără licenţă de funcţionare.

Acuzaţiile aduse de procurori

Potrivit rechizitoriului întocmit de anchetatori, Răzvan Dincă, în calitatea de director al Teatrului Naţional de Operetă (TNO), iar ulterior al Operei Naţionale din Bucureşti (ONB), nu şi-a îndeplinit atribuţiile de serviciu, constând în aceea că, în perioada februarie 2008 – februarie 2011, nu ar fi urmărit realizarea veniturilor datorate TNO de către o societate, cauzând astfel un prejudiciu de peste 320.000 lei.

De asemenea, anchetatorii susţin că, în perioada 04 octombrie 2013 – 01 februarie 2014 acesta ar fi efectuat plăţi ilegale, nejustificate către o societate comercială, cauzând un prejudiciu de peste 150.000 lei.

Mai mult, în perioada 12 martie 2012 – 19 decembrie 2012, Dincă ar fi plătit nejustificat către o altă firmă 130.000 lei, iar în septembrie acelaşi an împreună cu alţi doi funcţionari ai aceleiaşi instituţii, au efectuat plăţi nelegale către o societate comercială, cauzând un prejudiciu de peste 44.000 lei.

Procurorii mai susţin că, Răzvan Dincă ar fi omis, cu intenţie, să înscrie în declaraţia de interese din anul 2013 calităţile de unic asociat şi administrator al unei societăţi comerciale. Mai mult, acesta nu ar fi trecut în declaraţiile de avere din anii 2011, 2012, 2013 şi 2015 calitatea sa de proprietar al unui imobil, respectiv cea de titular al unui credit bancar. Totodată, acesta a trecut în declaraţiile de avere date false privind valoarea unor credite bancare contractate.

Cine este Răzvan Dincă

Răzvan Dincă este directorul Operei Naţionale Bucureşti din decembrie 2012, când a câştigat concursul de proiecte de management organizat de Ministerul Culturii. 

În august 2006, el a fost numit director general al Teatrului Naţional de Operetă „Ion Dacian” din Bucureşti, iar în 2007 a devenit director şi manager de proiect al Festivalului Internaţional de Artele Spectacolului Muzical „Viaţa e Frumoasă!”. 

A regizat mai multe spectacole de teatru în ţară şi în Bucureşti. În perioada 2010-2012, Dincă a fost consilier al preşedintelui-director general al Societăţii Române de Radiodifuziune.

Răzvan Ioan Dincă va împlini 41 de ani pe 3 iunie 2015. La această vârstă conduce destinele a trei dintre cele mai importante instituţii din România: Opera Naţională Bucureşti, Teatrul de Operetă şi Musical "Ion Dacian" şi Compania de Balet a Operei Naţionale Bucureşti. În 2002, la numai 28 de ani, devenea cel mai tânăr director de teatru din România, conducând timp de patru ani destinele Teatrului"George Ciprian" din Buzău. În august 2006, a devenit director general al Teatrului Naţional de Operetă "Ion Dacian" din Bucureşti. Anul trecut, în septembrie, managementul acestei instituţii şi cel al Teatrului Naţional de Operetă "Ion Dacian" au fost unite "fără a fi afectată, însă, integritatea lor artistică", potrivit directorului Operei. Din 2012 este director general al Operei Naţionale.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite