Războiul lui Daniel Băluţă cu ziariştii de la Libertatea a ajuns în faza penală. Cătălin Tolontan, chemat să dea explicaţii la DIICOT

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine: Facebook / Daniel Băluţă
Imagine: Facebook / Daniel Băluţă

Cătălin Tolontan, coordonatorul editorial al publicaţiilor Libertatea şi GSP, este audiat în aceste momente de procurorii DIICOT, într-un dosar în care se fac cercetări in rem pentru şantaj şi constituire a unui grup infracţional organizat. Împotriva jurnalistului a fost formulată o plângere penală de către primarul Sectorului 4 al Capitalei, Daniel Băluţă.

UPDATE: Asta înseamnă că plângerea formulată de către Daniel Băluţă a primit un număr de înregistrare la DIICOT, iar procurorii au deschis dosar in rem, adică numai cu privire la faptele descrise de edilul Sectorului 4. În cadrul dosarului nu este deocamdată vizată nicio persoană, iar procurorii verifică, la acest moment, dacă acuzaţiile sunt fondate sau nu, inclusiv prin audierile celor implicaţi.

Dacă există indicii că persoanele vizate în plângere de Daniel Băluţă au săvârşit respectivele fapte, cauza va fi instrumentată in personam. Dacă acuzaţiile nu se verifică, edilul va fi bun de plata (cheltuieli judiciare), iar dosarul va fi clasat.

Şi jurnalistul Libertatea Mihai Toma este prezent – alături de Cătălin Tolontan – la sediul DIICOT, jurnaliştii fiind audiaţi în calitate de martori după plângerea formulată de primarul Daniel Băluţă, transmite Gândul.ro.

Pe lângă Cătălin Tolontan, în plângerile penale formulate de primarul Sectorului 4 la DNA şi DIICOT sunt vizaţi şi alţi ziarişti:

  • Alexandru Pop - News International SA
  • Mihai Toma  - Libertatea
  • Mircea Marian - senior editor Newsweek
  • Andrei Sabin Orcan - office manager Newsweek

Daniel Băluţă se consideră lezat articolele publicate în Libertatea

Primarul sectorului 4 s-a considerat lezat de articolele publicate în Libertatea, solicitând la Judecătoria Sectorului 2 ştergerea articolelor respective, dar şi pedepsirea ziariştilor la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării şi condamnarea lor penală.

Daniel Băluţă lansează acuzaţii grave la adresa jurnaliştilor vizaţi în plângerea făcută la DIICOT, susţinând că viaţa şi imaginea sa au fost grav afectat în urma unor articole defăimătoare.

„Un rol important în afectarea vieţii şi  imaginii subsemnatului l-a avut şi îl are presa, prin articolele comandate, de-a lungul anilor, şi îndeosebi în ultimul an, viaţa şi imaginea subsemnatului, a familiei mele,  au fost grav afectate, editori, reporteri, redactori, au procedat la publicarea unor articole  acuzatoare, defăimătoare, în presa scrisă, online, pe reţelele de socializare, ce mă vizează în mod direct”, acuză Daniel Băluţă.

„Din analiza articolelor rezultă o acţiune concentrată împotriva reclamantului, care a depăşit cu mult dreptul la informare şi libertatea de exprimare”, menţionează primarul Daniel Băluţă în plângerea depusă împotriva jurnaliştilor.

Ce spun jurnaliştii acuzaţi de Băluţă

Prima acţiune a primarului Daniel Băluţă fost adresată în decembrie 2020 Judecătoriei Sectorului 2. În ea, politicianul a vizat pe Ringier România (compania care editează cotidianul Libertatea) şi pe ziariştii Răzvan Luţac şi Cătălin Tolontan. El a considerat că ziarul a publicat „o serie de articole cu caracter defăimător”, se arată într-un articol publicat de Libertatea sub semnăturile lui Cătălin Tolontan şi Răzvan Luţac.

Primarul PSD se referă în plângerea sa la articolele din Libertatea despre administrarea treburilor publice şi despre legăturile dintre administraţia pe care o conduce, Poliţia Locală şi Clanul Sportivilor.

Într-unul dintre articole, a fost publicată fotografia unuia dintre şefii Poliţiei Locale Sectorului 4, Antonio Goleac, aflat la piscina casei lui Robert Nica, un lider interlop din Clanul Sportivilor.

Un alt articol a expus felul în care DNA l-a inculpat pe Marian Goleac, directorul ADP Sector 4 şi unul dintre oamenii extrem de apropiaţi profesional de primarul Băluţă. Între timp, Marian Goleac a fost condamnat pentru dare de mită, într-un alt dosar al DNA, şi a dat şi el în judecată Libertatea.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite