Raport CIA. Cum aproviziona FSN magazinele, în ianuarie 1990, pentru a se proteja de furia populaţiei înaintea alegerilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Conducerea FSN se ocupa imediat după Revoluţie cu aprovizionarea populaţiei de teama unor mişcări populare care ar fi putut apărea inainte de alegerile din mai '90.
Conducerea FSN se ocupa imediat după Revoluţie cu aprovizionarea populaţiei de teama unor mişcări populare care ar fi putut apărea inainte de alegerile din mai '90.

Un raport CIA recent desecretizat arată că agenţii americani transmiteau către Washington, în ianuarie 1990, la nici o lună de la Revoluţie, că eforturile Frontului Salvării Naţionale (FSN) de a se impune ca un ambiţios organism al consensului naţional nu au avut succes şi că responsabilii români se temeau să nu apară mişcări ale populaţiei înainte de alegerile din mai 1990.

„Mulţi români cred că Frontul (FSN-n.red.) este numai o umbrelă care nu acoperă însă grupuri prodemocratice”, se spune în raportul intitulat „Sub asalt, noul regim rămâne la conducere”. 

În document se mai arată că, în perspectiva alegerilor care urmau să aibă loc în câteva luni, FSN încerca să evite şi orice nemulţumiri ale populaţiei.

„Frontul Salvării Naţionale încearcă să evite orice fel de greutăţi economice care ar putea aduce tulburări înaintea alegerilor naţionale din luna aprilie (alegerile au avut loc în mai 1990 - n.red.). Noul regim acordă prioritate demersurilor care trebuie să ducă la evitarea penuriei de bunuri şi servicii esenţiale populaţiei care ar putea provoca mari tulburări. S-au luat măsuri pentru asigurarea unei aprovizionări adecvate cu alimente şi energie, inclusiv prin blocarea tuturor exporturilor agricole care valorează 1 miliard de dolari anual”, se arată în precizează CIA. 
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite