PRONUNŢARE. DNA cere închisoare cu executare pentru senatorul Şerban Mihăilescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Serban Mihailescu la Curtea Suprema
Serban Mihailescu la Curtea Suprema

Judecătorii Curţii Supreme au finalizat dezbaterile în dosarul “Şpagă în arme de vânătoare”,  în care fostul secretar de stat, senatorul UNPR Şerban Mihăilescu, denumit de mass-media “Miky Şpagă”,  este judecat pentru că ar fi primit mai multe arme de vânătoare de la fostul său consilier Fănel Păvălache care l-a denunţat în acest caz, judecătorii urmând să ia o decizie. DNA a acerut închisoare cu execut

În dosarul nr.3578/1/2010, denumit de mass-media „Şpagă în arme de vânătoare”, privind pe Mihăilescu Petru Şerban –termenul de prescripţie special al răspunderii penale se împlinește în luna octombrie 2014.Magistraţii  au reluat astăzi dezbaterile în acest proces, au audiat doi martori, aus citit declaraţiile mai multor martori care nu s-au prezentat în faţa judecătorilor pe parcursul procesului, după care a ascultat pledoariile finale ale acuzării şi ale apărării.


Denunţat de fostul său  consilier,  Fănel Păvălache


Procurorul DNA a reiterat succesiunea faptelor de care este acuzat Mihăilescu, dând citire rechizitoriului. Astfel, a arătat procurorul în februarie 2006 Fănel Păvălache arestat la acea vreme a făcut un denunţ privind presupuse presiuni pe care Şerban Mihăilescu le-ar fi făcut asupra lui de a achiziţiona mai multe arme pentru acesta, aceasta fiind o condiţie ca Mihăilescu să-l păstreze pe Păvălache în funcţia de la Guvern.


Procurorul a arătat că în vederea achiziţionării urgente a acestor arme s-ar fi comis şi o serie de falsuri privind autorizarea cumpărării puştilor de vânătoare precum şi a înregistrărilor în baza unei asociaţii de profil, respectiv AVPS Cerbul.

După prezentarea faptelor din rechizitoriu, procurorul le-a cerut judecătorilor instanţei supreme să aibe în vedere momentul prezentării armelor în incinta Guvernului, pătrunderea cu aceste arme în sediul Guvernului, depozitarea şi transportul lor, precum şi abandonarea transferului metalic în care ulterior au fost depuse pe un câmp.


Prezentarea armelor s-a făcut în Guvern


Concret, a arătat procurorul, prezentarea armelor de către angajatul firmei de unde au fost cumpărate s-a făcut în incinta Guvernului după ce în prealabil Mihăilescu ar fi dat drept de acces şoferului maşinii, în curtea instituţiei.
Procurorul a arătat că la momentul prezentării puştilor, atât Fănel Păvălache, cât şi Şerban Mihăilescu s-au comportat ca nişte necunoscători în ceea ce priveşte acest tip de armament în contextul în care chiar cel care le-a prezentat aceste arme, martor în dosar, a arătat în faţa instanţei că "nici Şerban Mihăilescu şi nici Fănel Păvălache nu aveau cunoştinţă despre arme şi le priveau ca pe nişte jucării".


Depozitate în incinta Vilei nr. 5 din Snagov


Referitor la depozitarea temporară a armelor în incinta Vilei nr. 5 din Snagov, procurorul a arătat că probele din dosar dovedesc că ele au fost duse şi depozitate în acest loc, context în care Mihăilescu a dat comandă unor angajaţi RAPPS din zonă să recondiţioneze un rastel metalic pe care să-l depună în subsolul imobilului.


Procurorul a mai spus că după ce a aflat că DNA a demarat o anchetă în acest caz Şerban Mihăilescu şi soţia acestuia s-au ocupat prin diverse mijloace să mute armele din subsolul Vilei 5 Snagov şi să scape de rastelul metalic.
Numeroşi martori din dosar au declarat că soţia lui Mihăilescu împreună cu şofer acestuia s-au prezentat la vilă unde, din subsolul imobilului, au auzit puternice zgomote metalice. Aceiaşi martori au povestit pe parcursul procesului cum ulterior rastelul metalic a fost luat cu un tractor şi abandonat pe un câmp.


Au cerut închisoare cu executare

Procurorul DNA le-a cerut judecătorilor aplicarea unei pedepse privative de libertate în raport de calitatea lui Şerban Mihăilescu de la acea vreme, modalitatea faptei, suma relativ mare de bani dată pe aceste arme, "aditutinea de tergiversare şi zădărnicirea aflării adevărului".
Totodată, procurorul a cerut şi confiscarea celor şapte arme de vânătoare ce se află şi la acest moment sub sechestru asigurător.


Valoarea armelor: 264.000.000 lei vechi


Potrivit rechizitoriului, în perioada 12 aprilie 2002 - 30 mai 2002, deţinând funcţia de ministru coordonator al Secretariatului General al Guvernului României, Şerban Mihăilescu a primit de la Fănel Păvălache nouă arme de vânătoare, în valoare totală de 264.000.000 lei vechi, după ce, prin Ordinul nr. 352/15.10.2001, l-a numit pe acesta în funcţia de consilier. În perioada aprilie-octombrie 2002, armele au fost deţinute, fără drept, de către inculpat, fiind depozitate la Vila de protocol nr. 5 din Snagov.


Şerban Mihăilescu a fost iniţial trimis în judecată în 10 mai 2006. În 14 aprilie 2008, prin decizie definitivă, ÎCCJ a decis restituirea la DNA a dosarului pentru îndeplinirea procedurilor legate de procedura specială de urmărire penală aplicabilă miniştrilor. În 10 iunie 2009, Senatul a adoptat Hotărârea nr. 8/2009, prin care cerea urmărirea penală a lui Şerban Mihăilescu.


Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite