Procurorii DNA au deschis o anchetă pentru abuz în serviciu la Primăria Sectorului 4 şi ISU. Piedone, acuzat de abuz în serviciu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Procurorii DNA ridică documente de la Primaria sectorului 4
Procurorii DNA ridică documente de la Primaria sectorului 4

Procurorii DNA ridică documente de la Primăria Sectorului 4 şi vor duce la audieri mai mulţi funcţionari, care vor da declaraţii despre emiterea autorizaţiei de funcţionare pentru clubul Colectiv, în dosarul în care se fac cercetări pentru abuz în serviciu.

UPDATE 22.55 Cristian Popescu Piedone a fost reţinut de procurorii DNA pentru 24 de ore. El va fi prezentat mâine în faţa instanţei de judecată cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

UPDATE 19.50  Procurorii DNA au început urmărirea penală împotriva lui Cristian Popescu Piedone, fost primar  al Sectorului 4 Bucureşti, pentru comiterea infracţiunilor de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit şi fals intelectual

Potrivit DNA, Piedone şi-ar fi îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu, constând în încălcarea dispoziţiilor legale privind apărarea împotriva incendiilor, prevăzute în Legea nr. 307/12 iulie 2006, H.G.R. 1739/06 decembrie 2006 şi Ordinul M.A.I. nr. 3/2011, prin aceea că a emis acordul de funcţionare nr. 3909/14.01.2015 şi  autorizaţia de funcţionare cu nr. 369/14 ianuarie 2015 necesare desfăşurării activităţii de către SC Colectiv Club SRL, la punctul de lucru din strada Tăbăcarilor nr. 7, sector 4 Bucureşti.  Prin aceasta, a cauzat vătămarea drepturilor şi intereselor legitime ale unor persoane fizice şi ale Primăriei Sectorului 4 Bucureşti, în urma cărora reprezentanţii SC Colectiv Club SRL, care au putut desfăşura activităţi de alimentaţie publică, au obţinut un folos necuvenit în  cuantum de 62.298 lei.


“De asemenea, pentru a autoriza funcţionarea punctului de lucru SC Colectiv Club SRL, suspectul Popescu Cristian Victor Piedone a emis cele două acte administrative (acordul de funcţionare şi autorizaţia de funcţionare) sus menţionate, prin atestarea unor împrejurări necorespunzătoare adevărului, în sensul că SC Colectiv Club SRL îndeplinea cerinţele legale necesare avizării”, arată DNA.

Procurorii arată că lui Piedone i s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile. În cauză se efectuează acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.
 

UPDATE: 16.10  Fostul primar al Sectorului 4 Cristian Popescu Piedone a fost adus, vineri, la DNA, pentru a fi audiat în dosarul în care se fac cercetări pentru abuz în serviciu legat de emiterea autorizaţiei de funcţionare a clubului Colectiv, unde au murit 32 de persoane, în incendiului din 30 octombrie.

Cristian Popescu Piedone a ajuns la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) în jurul orei 16.10, fiind însoţit de ofiţerii care au pus în executare mandatul de aducere emis pe numele acestuia.

La scurt timp după fostul primar Cristian Popescu Piedone au fost aduse la DNA şi două angajate de la Primăria Sectorului 4, de la serviciul autorizare şi control societăţi comerciale.

Cei trei patroni ai clubului Colectiv dau declaraţii la DNA, vineri, în dosarul în care sunt vizaţi funcţionari din Primăria Sectorului 4 şi în cel referitor la angajaţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti - Ilfov, în legătură cu autorizarea clubului.

Paul Gancea, Alin Anastasescu şi Costin Mincu au fost duşi din Arestul Capitalei la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), pentru a fi audiaţi în dosarul în care sunt vizaţi funcţionari din Primăria Sectorului 4, inclusiv fostul primar Cristian Popescu Piedone, pentru abuz în serviciu legat de emiterea autorizaţiei pentru Colectiv.

UPDATE: 12.50 Procurorii DNA au comunicat că procurorii de la Secţia de combatere a corupţiei au dispus urmărirea penală faţă de mai multe fapte, presupus a fi săvârşite de persoane cu atribuţii de decizie şi avizare din Primăria Sectorului 4 Bucureşti: abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit (autorat şi  complicitate),  fals intelectual (autorat şi complicitate).

Ce spun procurorii

Potrivit procurorilor, SC Colectiv Club SRL este unitate de alimentaţie publică situată în Bucureşti, sector 4, de tip bar/club, având o suprafaţă totală de 425 mp din care spaţiu de servire 335 mp.

La data de 14.01.2015, sub nr. 3909 a fost eliberat acordul de funcţionare, iar la aceeaşi dată autorizaţia de funcţionare nr. 369. Ambele acte au fost eliberate deşi nu exista autorizarea privind securitatea la incendiu care trebuia emisă de către Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, conform Hotărârii Guvernului României nr. 1739/06.12.2006, art. 1 lit. g. Respectiva hotărâre prevede obligativitatea unei astfel de autorizări pentru clădiri sau spaţii amenajate în clădiri având destinaţia de alimentaţie publică cu aria desfăşurată egală sau mai mare cu 200 mp.

"Se constată, deci, că atât acordul de funcţionare nr. 3909/14.01.2015, cât şi autorizaţia de funcţionare nr. 369/14.01.2015 nu puteau fi emise, întrucât încalcă, în mod flagrant, dispoziţiile care reglementează apărarea împotriva incendiilor, neexistând vreun document de autorizare din partea IGSU", arată procurorii DNA

"S-a produs vătămarea drepturilor"

Potrivit DNA, prin cele descrise mai sus reiese că s-a produs vătămarea drepturilor şi intereselor legitime ale unor persoane fizice şi ale Primăriei sectorului 4 Bucureşti, cu obţinerea unui folos necuvenit pentru reprezentanţii SC Colectiv Club SRL, care au putut desfăşura activităţi de alimentaţie publică, obţinând în primele 6 luni ale anului 2015,  un profit de 26.131 lei, conform evidenţelor A.N.A.F., fără îndeplinirea condiţiilor legale de autorizare.
Întrucât în spaţiul respectiv s-au desfăşurat mai multe manifestări cultural-artistice la care au participat mai multe persoane, în condiţii vădite de insecuritate publică, a fost pusă, permanent, în pericol viaţa, sănătatea şi integritatea corporală a spectatorilor şi persoanelor angajate, aflate în incinta clubului. Totodată, au fost afectate şi interesele legitime ale Primăriei sectorului 4 Bucureşti ca instituţie publică abilitată de lege să asigure desfăşurarea în condiţii de siguranţă publică şi cu respectarea tuturor normelor legale a oricărei manifestări cu participarea publicului.

Pentru stabilirea detaliată a stării de fapt, a aflării adevărului şi a răspunderii persoanelor implicate, în cursul zilei de 6 noiembrie 2015, procurorii DNA efectuează ridicări de documente de la mai multe instituţii publice situate în Bucureşti şi urmează să audieze mai multe persoane la sediul  DNA din Bucureşti.


Abuz în serviciu la ISU?

În plus, în cursul zilei de 6 noiembrie, şi Serviciul pentru infracţiunile de corupţie săvârşite de militari din DNA s-a sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, cu referire la suspiciuni de neîndeplinire sau îndeplinirea defectuoasă a atribuţiilor de serviciu de către cadrele militare ale I.S.U. Bucureşti-Ilfov.

"Sunt indicii şi date potrivit cărora s-a vătămat dreptul la viaţă şi integritatea corporală a peste 180 persoane şi s-a realizat un folos necuvenit administratorilor Clubului Colectiv, constând în permiterea funcţionării acestuia în afara cadrului legal şi obţinerea de venituri patrimoniale din activităţile desfăşurate în aceste condiţii".

Sesizarea din oficiu cu referire la aceasta ultimă faptă a avut în vedere că incendiul produs în data de 30 octombrie 2015, în incinta Clubului Colectiv, a avut drept consecinţă decesul a 32 persoane şi rănirea gravă a peste 140 persoane, precum şi datele şi informaţiile apărute în spaţiul public, conform cărora clubul în cauză ar fi fost avizat pe linie P.S.I. şi ar fi fost controlat de către cadre militare din raza de competenţă pe linia respectării normelor legale referitoare la securitatea la incendiu.
 

UPDATE: 12.40  La DNA s-a prezentat pentru a fi audiată şi contabila firmei Colectiv Club SRL, care deţine localul în care s-a produs incendiul devastator. Procurorii au emis pe numele ei un mandat de aducere.

UPDATE Un angajat al Primăriei Sectorului 4 este audiat de procurorii anticorupţie. Anchetatorii au indicii că autorizarea clubului Colectiv s-a făcut ilegal, funcţionarii care au eliberat avizele fiind bănuiţi de fapte de corupţie.

Paul Gancea, unul din patronii clubului Colectiv, a fost adus vineri dimineaţă la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, pentru a fi audiat în legătură cu modul în care au fost obţinute avizele de funcţionare ale clubului de la primăria Sectorului 4.

Procurorii au primit de la Parchetul General o parte a dosarului, respectiv partea referitoare la obţinerea avizelor.

Gancea a fost adus din arest, fiind acuzat de ucidere din culpă, existând posibilitatea ca şi ceilalţi patroni să fie audiaţi în dosar.

EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite