Primarul municipiului Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan, urmărit penal pentru instigare: „Ei pot spune orice şi eu pot spune orice”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gheorghe Ştefan, primarul municipiului Piatra Neamţ
Gheorghe Ştefan, primarul municipiului Piatra Neamţ

Primarul municipiului Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan, zis şi Pinalti, s-a prezentat luni la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) pentru a fi audiat în dosarul privind licenţa postului de televiziune Giga TV. Potrivit unor surse judiciare, baronul local a fost pus sub urmărire penală de procurorii DNA pentru instigare la folosirea influenţei.

UPDATE Potrivit unui comunicat de presă emis de procurorii anticorupţie, Gheorghe Ştefan, care  controlează postul de televiziune Giga TV, este urmărit penal pentru instigare la infracţiunea de folosire a influenţei ori autorităţii în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, de către o persoană ce deţine o funcţie de conducere într-un partid.

DNA precizează că, la cererea lui Gheorghe Ştefan (care, direct sau indirect, prin intermediul membrilor familiei sale sau al apropiaţilor, controlează o societate comercială deţinătoare a postului de televiziune Giga TV), deputatul Viorel Hrebenciuc s-ar fi implicat nemijlocit în realizarea de demersuri pentru a o determina  pe Laura Georgescu ca CNA să revină asupra unei decizii prin care a fost retrasă licenţa pentru postul de televiziune respectiv. 

„În realizarea acestor demersuri, suspectul  Hrebenciuc Viorel s-a folosit de influenţa şi autoritatea pe care le deţine în calitatea sa membru al structurilor de conducere din partidul din care face parte – membru al Comitetului Executiv Naţional, organul de conducere şi de decizie al partidului. Parlamentarul Hrebenciuc Viorel este membru al Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor, funcţie care îi conferă automat calitatea de membru al organului central de conducere şi de decizie al partidului - Comitetului Executiv Naţional”, se arată într-un comunicat emis de DNA.

Potrivit datelor rezultate în urma efectuării de acte de urmărire penală, Gheorghe Ştefan ar fi fost îndrumat de Narcisa Iorga să apeleze la cunoştinţele din mediul politic, pentru a influenţa votul pe care ceilalţi membri ai CNA urmau să îl dea cu privire la contestaţia pe care reprezentanţii postului de televiziune intenţionau să o formuleze, printre cei indicaţi fiind şi parlamentarul Viorel Hrebenciuc.

Anchetatorii arată că, în urma indicaţiilor pe care le-ar fi primit de la Iorga, Ştefan i-ar fi cerut sprijinul lui Hrebenciuc, cerându-i să intervină la nivelul preşedintei CNA, Laura Georgescu, astfel încât să o  determine să se implice în susţinerea intereselor postului TV sancţionat, mai concret să obţină revocarea actului administrativ emis de CNA pe 17 septembrie 2013 prin care i-a fost retrasă licenţa.

„Ca urmare a exercitării necorespunzătoare a atribuţiilor de serviciu de către suspecta Georgescu Laura, preşedinte C.N.A., în mod nejustificat, trei dintre membrii CNA care, la şedinţa din 17 septembrie 2013 votaseră pentru retragerea licenţei postului TV, în şedinţa din 1 octombrie 2013, au votat în favoarea postului TV anterior sancţionat. Aceasta, în condiţiile în care situaţia de fapt nu se modificase, în afara existenţei unei contestaţii, depuse la data de 24 septembrie 2013 (ce conţine doar 2 pagini şi jumătate), fără a se fi întocmit vreun document de natură tehnică în cadrul instituţiei pentru a se verifica argumentele susţinute în respectiva contestaţie”, se mai arată în documentul procurorilor.   

Iniţial, pe 17 septembrie 2013, CNA a decis, cu o majoritate de 7 la 4 (11 membri CNA prezenţi), retragerea licenţei audiovizuale pentru postul TV în cauză. Motivul retragerii licenţei a fost încălcarea legii audiovizualului, în sensul că postul TV respectiv a încetat să difuzeze serviciul de programe pentru care i s-a acordat licenţa audiovizuală mai mult de 96 de ore pentru orice motive imputabile titularului, singura sancţiune prevăzută de lege într-o asemenea situaţie fiind retragerea licenţei.

Anchetatorii efectuează acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.

UPDATE La ieşirea din sediul DNA, Gheorghe Ştefan a declarat că a este liniştit şi că a făcut o cerere pentru a putea studia împreună cu avocatul său acuzaţiile care i se aduc. 

„Ei pot spune orice şi eu pot spune orice. Nu am purtat nicio discuţie cu domnul Hrebenciuc şi nici cu Narcisa Iorga. Noi am făcut o cerere să putem vedea acuzaţiile de la dosar şi după o să dau o declaraţie în faţa procurorilor”, a spus Pinalti. 

În acest caz, procurorii anticorupţie au început urmărirea penală faţă de Laura Georgescu, şefa Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), faţă de Narcisa Iorga, membră CNA, şi faţă de Viorel Hrebenciuc, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor.

Procurorii au precizat că, după ce a primit indicaţii de la Narcisa Iorga, „Gheorghe Ştefan (primarul oraşului Piatra Neamţ, cunoscut şi sub numele de Pinalti – n.r.) i-ar fi solicitat sprijinul deputatului Viorel Hrebenciuc, suspect în cauză, cerându-i să intervină la nivelul preşedintei C.N.A, Laura Georgescu, astfel încât să o determine să se implice în susţinerea intereselor postului TV sancţionat, mai concret să obţină revocarea actului administrativ emis de CNA în data de 17 septembrie 2013 prin care i-a fost retrasă licenţa”.

„În urma solicitării făcute de reprezentantul postului TV, Viorel Hrebenciuc s-a implicat direct în realizarea de demersuri pentru a o determina pe Laura Georgescu ca instituţia pe care o conduce să revină asupra deciziei, folosindu-se de influenţa şi autoritatea pe care le deţine în calitatea sa membru al structurilor de conducere din partidul din care face parte – membru al Comitetului Executiv Naţional, organul de conducere şi de decizie al partidului. Parlamentarul Hrebenciuc Viorel este membru al Biroului Permanent al camerei Deputaţilor, funcţie care îi conferă automat calitatea de membru al organului central de conducere şi de decizie al partidului - Comitetului Executiv Naţional”, arată anchetatorii.

La rândul său, Laura Georgescu a fost numită ca membru al CNA din postura de reprezentant propus de către Guvern, fiind aleasă cu voturile PSD, în a cărui structură de conducere se regăseşte parlamentarul Hrebenciuc Viorel, care de altfel a şi susţinut-o în vederea alegerii ca preşedintă a C.N.A..

Astfel, procurorii spun că prin acţiunea sa, Laura Georgescu „a contribuit la cauzarea unei tulburări însemnate a activităţii CNA, prin exercitarea necorespunzătoare a atribuţiilor de serviciu şi încălcarea dispoziţiilor legale din domeniul audiovizual, ceea ce a permis funcţionarea, în continuare, a unui post de televiziune căruia îi fusese retrasă în mod corect licenţa”.

Viorel Hrebenciuc şi Narcisa Iorga, urmăriţi penal în acest caz

Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Viorel Hrebenciuc, a fost pus sub învinuire, joi, de procurorii anticorupţie, fiind acuzat s-ar fi folosit de influenţa pe care o are în calitate de membru al Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor pentru a determina mai mulţi membri ai Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) să revină asupra deciziei prin care s-a retras licenţa postului Giga TV deţinut de primarul Gheorghe Ştefan.

În acelaşi dosar s-a început urmărirea penală şi împotriva Narcisăi Iorga, membru CNA. Aceasta este acuzată de instigare la infracţiunea de folosire a influenţei ori autorităţii în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, de către o persoană ce deţine o funcţie de conducere într-un partid. 

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

 

PORTRET Cum a ajuns Laura Georgescu, cot la cot cu Hrebenciuc, în boxa acuzaţilor. De la catedra de matematică la şefia CNA

Procurorii anticorupţie au început vineri urmărirea penală faţă de şefa Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), Laura Georgescu, care este acuzată de abuz în serviciu în dosarul  privind licenţa postului de televiziune Giga TV. Şefa CNA a ajuns în atenţia publicului, în iulie 2014, după ce un post de televiziune a publicat mai multe înregistrări în care aceasta folosea un limbaj neadecvat pentru funcţia pe care o deţine.

Laura Georgescu, şefa CNA, urmarită penal pentru abuz în serviciu în dosarul licenţelor TV

Preşedintele Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), Laura Georgescu, s-a prezentat vineri la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) pentru a lua la cunoştinţă acuzaţiile care i se aduc în dosarul  privind licenţa postului de televiziune Giga TV. Aceasta ar fi intervenit pe lângă membrii Consiliului pentru reacordarea licenţei postului TV.

Viorel Hrebenciuc şi Narcisa Iorga, înfundaţi de licenţa lui Pinalti

Deputatul PSD, Viorel Hrebenciuc, şi unul dintre membrii CNA, Narcisa Iorga, sunt urmăriţi penal de procurorii anticorupţie pentru că l-ar fi ajutat pe primarul de Piatra Neamţ, Gheorghe Pinalti, să-şi recâştige ilegal licenţa pentru postul de televiziune Giga TV.

Laura Georgescu, şefa CNA, audiată timp de mai multe ore la DNA în urma unei plângeri depuse de deputatul Liliana Mincă

Preşedintele Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), Laura Georgescu, a părăsit sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) după ce a fost audiată timp de mai multe ore de procurori în dosarul deschis în urma plângerii depuse de deputatul PP-DD Liliana Mincă. Aceasta a refuzat să facă declaraţii, cerându-le jurnaliştilor să ia informaţii de la purtătorul de cuvânt al Consiliului.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite