Peste 60.000 de euro, confiscaţi de la un grup de cerşetoare românce deghizate în musulmane, în Franţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Poliţiştii francezi din localitatea Aulnay-sous-Bois, departamentul Seine-Saint-Denis, situat în regiunea Île-de-France, au destructurat, la începutul acestei săptămâni, o reţea de cerşetori formată din copii şi femei, toţi de naţionalitate română.

Ancheta a fost deschisă în martie, după ce femeile şi copiii erau văzuţi tot mai des la cerşit de poliţiştii de la Brigada de Protecţie a Familiei, la intersecţia principală din centrul localităţii din proximitatea Parisului, informează Le Point.

După ce au început activitatea de supraveghere, anchetatorii au observat că persoanele care cerşeau erau aduse zilnic cu maşini şi luate după aproximativ zece ore, transmite jurnaldeemigrant.com.

Potrivit sursei citate, cerşetoarele erau îmbrăcate în stil „musulman” şi câştigau între 300 şi 500 de euro pe zi. În timpul percheziţiilor de luni, 2 mai, au fost confiscaţi 62.000 de euro în numerar.

De asemenea, zece persoane au fost aduse vineri, 6 mai, în faţa unui judecător de instrucţie al Judecătoriei din Bobigny, după deschiderea unei anchete iniţiate de Parchet pentru „trafic de fiinţe umane în bandă organizată”, „conspiraţie infracţională a inculpaţilor” şi „ privare de îngrijire a minorilor de către adulţi”. Liderii acestei reţele riscă până la 20 de ani de închisoare.

Reţeaua funcţiona tocmai din ianuarie 2020. Poliţiştii au menţionat faptul că inculpaţii, deşi originari din România, erau îmbrăcaţi în stil „musulman”, mai ales în perioada Ramadanului. Pe lângă drumurile principale ale localităţilor din zonă, „angajaţii” aceleiaşi reţele erau plasaţi în jurul locurilor frecventate de musulmani, în special în faţa moscheilor.

De la începutul anului 2022 şi până în data de 2 mai, liderii reţelei făcuseră deja zece transferuri de câte 2.000 de euro în România, prin Western Union. Potrivit datelor oferite de poliţişti, aceştia deţin mai multe bunuri în ţara lor, inclusiv imobile.

Chiar dacă au recunoscut că sumele confiscate sunt din cerşetorie, inculpaţii au susţinut că o parte din fonduri provin din fondul de alocaţii familiale (CAF). Un altul a precizat că transferurile CAF le-au permis să-şi plătească chiria în Franţa, în timp ce roadele traficului de persoane şi cerşetoriei erau expediate în ţara natală.

Cu vârste de 8, 10 şi 12 ani, copiii au fost şi ei audiaţi de anchetatori, în faţa cărora şi-au detaliat programul zilnic de lucru. Începeau ziua în jurul orei 10 şi o terminau la 20, seara.

Nu era ceva neobişnuit să continue activitatea în faţa moscheilor până la miezul nopţii, deoarece în timpul Ramadanului credincioşii petrec o parte din noapte rugându-se şi cântând versete din Coran. Unul dintre minori a mărturisit că preferă să meargă la şcoală decât să cerşească, dar părinţii lui au decis altfel.

Copiii au fost încredinţaţi serviciilor de asistenţă socială din Bobigny. De asemenea, doi adolescenţi în vârstă de 17 ani sunt urmăriţi penal. Ei sunt consideraţi în acest stadiu al anchetei drept „locotenenţi” ai liderilor reţelei, responsabili cu monitorizarea copiilor şi a femeilor.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite