Parlamentari zguduiţi de turbulenţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pasagerii cursei aeriene Bucureşti-Baia Mare au avut parte miercuri-seară de un zbor pe care nu-l vor uita niciodată. Din cauza unor turbulenţe, cursa cu numărul „RO 619" a fost la un pas de a se încheia în mod tragic. Aeronava avea 39 de oameni la bord, dintre care şapte sunt parlamentari de Maramureş.

„Mi-am văzut moartea cu ochii şi filmul vieţii în câteva secunde! În spatele meu, auzeam două femei cum îşi spuneau cu voce tare rugăciunile. A fost terifiant!", a declarat senatorul Titus Paşca.

Aeronava, un ATR 42, cu o capacitate de 48 locuri, a decolat miercuri seara de pe Aeroportul „Henri Coandă", din Bucureşti, la ora 21.05, şi ar fi trebuit să aterizeze la Baia Mare, la ora 22.15. La bordul „aeronavei groazei" se aflau şapte dintre cei 11 parlamentari de Maramureş.

„Ne întorceam acasă la fel cum facem în fiecare joi", a declarat Doru Leşe Braşoan, deputat PDL, unul dintre pasageri. În avion s-au mai aflat Gheorghe Zoicaş, deputat independent, Titus Paşca, senator PNL, Vasile Berci, deputat PDL, Gheorghe Bârlea, senator PDL, Ştefan Buciuta, deputat UUR, şi Cătălin Cherecheş, deputat PNL. Pe lângă aceştia, s-au aflat şi numeroşi oameni de afaceri din judeţ. Zborul s-a desfăşurat normal în prima jumătate de oră după decolare, după care au început problemele.

„Am auzit la un moment dat cum huruie motoarele, după care aeronava a început să se zgâlţâie. Ne-am înclinat pe o parte şi apoi am căzut în gol", a povestit Titus Paşca.

În timp ce aparatul pierdea din altitudine, deputatul Braşoan s-a lovit cu capul de suportul pentru bagaje. „Deseori îmi las centura de siguranţă mai lejeră. Din cauza căderii în gol m-am lovit cu cap. Dar la fel au păţit şi alţii. I-am văzut pe mulţi dintre pasageri albi la faţă. Mulţi se rugau, unora li s-a făcut rău", a explicat Doru Leşe Braşoan.

„Zburau prin aeronavă telefoane, bagaje, ziare, toată lumea ţipa, inclusiv stewardesele, cele care ar fi trebuit să facă apel la calm", a povestit deputatul Cătălin Cherecheş.

Un final fericit

Aeronava companiei Tarom a aterizat pe Aeroportul din Baia Mare cu bine, dar cu o întârziere de 20 de minute. „După ce avionul s-a oprit pe pista de aterizare, toată lumea a izbucnit în aplauze. Sunt sigur că am trecut prin momente dramatice, dar trebuia să ni se dea o explicaţie. Nimeni nu ne-a spus nimic", a povestit Titus Paşca.

„Am scăpat pentru că am votat cum trebuie la moţiune", a spus ieri deputatul Zoicaş, care şi-a anulat votul. Parlamentarii Cherecheş, Paşca şi Berci au susţinut moţiunea de cenzură votată marţi, iar Leşe şi Bârlea au fost împotrivă. Dintre politicienii aflaţi la bord, Buciuta a fost singurul care a lipsit de la vot.

Reprezentanţii companiei Tarom din Maramureş au explicat că incidentul a fost cauzat de un front atmosferic rece. „A fost o furtună pe rută pe care piloţii au ocolit-o. Ei au nişte instrucţiuni şi proceduri pe care trebuie să le urmeze în astfel de cazuri", a declarat Liliana Pop, şefa Agenţiei Tarom Baia Mare. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite