Parchetul General face cercetări pentru ultraj în cazul ameninţărilor primite de judecătorul Ionuţ Matei înainte de sentinţa în cazul lui Gregorian Bivolaru

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parchetul General s-a sesizat din oficiu, luni, şi face cercetări pentru ultraj în cazul ameninţărilor primite de judecătorul Ionuţ Matei, preşedintele completului de la Curtea Supremă. Magistratul este cel care a decis condamnarea părintelui MISA, Gregorian Bivolaru.

Dosarul a fost înregistrat pe 17 iunie pe rolul Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ), ca urmare a unei sesizări din oficiu.

„Din primele date a rezultat că în ziua de 13.06.2013 judecătorul Ionuţ Matei de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a primit o scrisoare de ameninţare în legătură cu o cauză aflată în curs de judecată la completul al cărui preşedinte era”, se arată într-un comunicat emis de Parchet.

Magistratul Ionuţ Matei, preşedintele completului de la Înalta Curtea, care a judecat dosarul lui Gregorian Bivolaru, ar fi primit o scrisoare de ameninţare în care i se indica să dea „o soluţie blândă” în cauză, altfel „cei indignaţi”, semnatarii documentului, se vor implica în eliminarea lui din justiţie.

Oficialii Curţii Supreme au pus, vineri, la dispoziţia presei textul scrisorii de ameninţare care a fost primită joi de judecătorul Ionuţ Matei, în cutia poştală de la domiciliu.

Documentul este semnat cu sintagma „noi cei indignaţi”, iar prin acesta i se solicita magistratului să ia o decizie favorabilă lui Gregorian Bivolaru, în dosarul în care a fost judecat, în fază finală, de către un complet de trei judecători de la Instanţa Supremă, al cărui preşedinte a fost Ionuţ Matei.

Judecătorul Ionuţ Matei a declarat, vineri, că scrisoarea de ameninţare primită pe adresa de domiciliu nu îl intimidează, că va judeca până la final dosarul lui Gregorian Bivolaru şi că va depune o plângere pentru şantaj, care speră să fie soluţionată în termeni rezonabili, într-un sens sau altul.

Două scrisori de ameninţare primite într-un singur an de către magistratul Matei

De asemenea, magistratul a spus că a primit joi, în cutia poştală de la domiciliu, o scrisoare pusă într-un plic, care nu a fost transmisă prin poştă, iar alături de aceasta era şi un CD, pe care nu l-a vizualizat.

Judecătorul Înalte Curţi a precizat că a mai primit o astfel de scrisoare, „ceva mai soft”, şi înainte de a stabili, anul trecut, reţinerea spre rejudecare a dosarul în care Gregorian Bivolaru a fost achitat pentru perversiune sexuală, act sexual cu un minor şi trafic de minori.

Ionuţ Matei a precizat că din cuprinsul scrisorii reiese că se cere o anumită soluţie, favorabilă liderului MISA Gregorian Bivolaru.

„Este cazul ca amestecurile în justiţie să înceteze. Oamenii trebuie să înţeleagă că se dau soluţii doar după probele şi după ceea ce este existent la dosar”, a spus Ionuţ Matei.

Judecătorul a precizat că nu este intimidat, dar că are totuşi o familie, un copil mic, afirmând, că astfel de practici nu sunt normale.

Ionuţ Matei a mai spus că va face plângere penală pentru şantaj, arătând că doreşte ca organele judiciare să-şi facă treaba şi să soluţioneze acţiunea sa într-un termen rezonabil, într-un sens sau altul.

Judecătorul a precizat că atât scrisoarea de ameninţare de anul trecut, cât şi cea primită săptămâna trecută, împreună cu CD-ul pe care nu l-a atins, vor ajunge probe la dosar. Întrebat dacă va apela la vreo formă de protecţie, Matei a spus că nu doreşte să comenteze astfel de situaţii, dar a precizat că nu este greu să fii urmărit până acasă sau pe unde mergi

Bivolaru, condamnat definit la şase ani de închisoare

Pe 14 iunie, Gregorian Bivolaru a fost condamnat definitiv de Instanţa Supremă la şase ani de închisoare cu executare, în dosarul în care a fost judecat pentru trafic de persoane şi acte sexuale cu minori, caz în care a fost achitat de două instanţe inferioare.

Liderul MISA  a fost condamnat definitiv de magistraţi pentru întreţinerea de act sexual cu un minor în formă continuată, decizia fiind definitivă. Prin aceeaşi decizie, ICCJ l-a achitat pe Bivolaru de perversiuni sexuale în legătură cu victima Mădălina Dumitru, pe motiv că faptei îi lipseşte unul din elementele constitutive ale infracţiunii. Pentru acelaşi motiv şi în cazul aceleiaşi victime, Bivolaru a fost achitat şi pentru fapta de trafic de minori.

Instanţa l-a mai achitat pe Bivolaru, pe motiv că fapta nu există, în cazul acuzaţiei de act sexual cu un minor în legătură cu victima Ilinca Simionescu, şi pentru trafic de minori în legătură cu aceeaşi victimă, pe motiv că faptei îi lipseşte unul din elementele constitutive.

De asemenea, ICCJ a încetat procesul penal faţă de Bivolaru în legătură cu fapta de act sexual cu un minor în formă continuată în legătură cu victima Arabela Marquez şi totodată pentru fapta de corupţie sexuală în legătura cu victima Mădălina Dumitru, în ambele cazuri constatându-se prescrierea faptelor.

Totodată, instanţa a încetat procesul penal pe numele lui Bivolaru pentru tentativă la trecerea frauduloasă a frontierei din acelaşi motiv, respectiv prescrierea.

Ofiţerii Serviciului Urmăriri al Poliţiei Capitalei urmează să-l caute pe Gregorian Bivolaru la adresa din România şi la ashramurile MISA, pentru a îndeplini astfel procedura legală după condamnarea definitivă a acestuia la închisoare.

Liderul MISA a primit azi politic din partea suedezilor

În august 2004, Bivolaru a părăsit ţara, după ce a fost trimis în judecată, fiind arestat în aprilie 2005, în Suedia. În noiembrie 2005, autorităţilor române li s-a respins cererea de extrădare a acestuia.

Ulterior, în decembrie 2005, fondatorul MISA a primit azil politic din partea autorităţilor suedeze.

Din 23 mai 2013, în dosarul în care a dat vineri decizia definitivă, instanţa l-a citat pe Gregorian Bivolaru şi cu noul său nume, Magnus Aurolsson, fiind prima oară când a fost menţionat astfel.

Fondatorul MISA are termen în toamnă şi într-un dosar de trafic de persoane, alături de 20 de membri MISA. Procesul urmează să aibă loc la Cluj-Napoca, dosarul aflându-se pe rol încă din 14 aprilie 2009.

Bivolaru şi cei 20 de membri MISA au fost trimişi în judecată de Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate şi Terorism (DIICOT) pe 15 iunie 2007, iar procesul a început la Tribunalul Bucureşti.

Potrivit presei italiene, Gregoria Bivolaru ar fi vizat şi într-o anchetă din Italia legată de activităţile MISA. În decembrie 2012, în cadrul acestei anchete, autorităţile italiene au făcut percheziţii în 25 de locuri din mai multe oraşe, MISA fiind suspectată de reducere la sclavie, recrutarea tinerilor pentru a practica orgii sexuale şi pornografie, conform presei din Peninsulă.

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Judecător la Curtea Supremă, ameninţat de susţinătorii liderului MISA, Gregorian Bivolaru

Ionuţ Matei, preşedintele completului de judecată din cadrul Înaltei Curţi care judecă dosarul lui Gregorian Bivolaru, a primit o scrisoare în care este ameninţat că va fi dat afară din justiţie dacă nu va da o „soluţie blândă” în acest dosar.

Bivolaru, condamnat la şase ani de închisoare cu executare

Vineri s-a judecat ultimul termen în dosarul în care liderul MISA, Gregorian Bivolaru,a fost acuzat de act sexual cu un minor, trafic de minori şi perversiuni sexuale. Judecătorii Înaltei Curţi l-au condamnat definitiv la şase ani de închisoare cu executare. Procurorii însă ceruseră o pedeapsă mult mai aspră.

Liderul MISA, Gregorian Bivolaru, citat în instanţă şi cu noul său nume, Magnus Aurolsson, pentru sex cu minori

Gregorian Bivolaru este citat joi la Instanţa Supremă şi cu noul său nume, Magnus Aurolsson, fiind prima oară când este menţionat astfel în dosarul în care este acuzat de trafic de minori. În aprilie 2012, judecătorii ÎCCJ au decis să reţină spre rejudecare dosarul în care Bivolaru a fost achitat pentru perversiune sexuală, act sexual cu un minor şi trafic de minori, admiţând astfel recursul procurorilor.

Gregorian Bivolaru, căutat de poliţiştii bucureşteni după ce a fost condamnat definitiv la închisoare cu executare

Ofiţerii Serviciului Urmăriri al Poliţiei Capitalei îl vor căuta pe Gregorian Bivolaru la adresa din România şi la ashramurile MISA, pentru a îndeplini astfel procedura legală după condamnarea definitivă a acestuia la şase ani de închisoare, au declarat oficiali din Poliţia Capitalei.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite