Parchetul General: Cerem ca furtul calificat să nu mai fie iertat prin împăcare sau retragerea plângerii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bogdan Licu FOTO Inquam Photos George Călin
Bogdan Licu FOTO Inquam Photos George Călin

Parchetul General a cerut sprijin din partea ministerului Justiţiei pentru modificarea legislaţiei în ceea ce priveşte infracţiunea de furt calificat. În analiza magistraţilor, numărul mare de cauze clasate prin împăcarea părţilor şi retragerea plângerilor scade fermitate cu care sistemul judiciar poate răspunde la acest fenomen.

„Potrivit datelor statistice privind infracţiunea de furt calificat, numai în perioada sem. I 2019, la nivelul Ministerului Public s-au adoptat soluţii de clasare într-un număr de 3932 cauze prin împăcarea părţilor, iar în alte 604 cauze prin retragerea plângerii prealabile, acestea depăşind cu mult numărul inculpaţilor trimişi în judecată pentru această infracţiune în semestrul I al anului 2019, respectiv 2871. Astfel, se observă că se înregistrează o tendinţă de scădere continuă a numărului inculpaţilor trimişi în judecată, mai mică însă decât a procentului de creştere a numărului soluţiilor de clasare prin împăcarea părţilor şi retragerea plângerii prealabile. Prin urmare, criminalitatea în materie nu a scăzut, însă s-a redus fermitatea reacţiei sistemului judiciar faţă de acest fenomen”, se arată într-o scrisoare adresată ministrului Ana Bircahll şi semnată de procurorul general interimar, Bogdan Licu.

Procurorii argumentează că modalităţile de furt calificat pentru care legiuitorul a prevăzut că împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală sunt foarte grave şi relevă un grad ridicat de pericol social al infractorului (într-un mijloc de transport în comun; în timpul nopţii; de o persoană mascată, deghizată sau travestită; prin efracţie, escaladare sau prin folosirea fără drept a unei chei adevărate ori a unei chei mincinoase; prin scoaterea din funcţie a sistemului de alarmă ori de supraveghere, prin violare de domiciliu sau sediu profesional; de o persoană având asupra sa o armă), şi nu justifică o asemenea posibilitate.

„Cunoscând că acţiunea de urmărire penală a statului va fi împiedicată de împăcare, persoana în cauză este efectiv încurajată să comită fapta întrucât riscul de a suporta o sancţiune este mult redus. Printr-o astfel de măsură se încurajează comiterea faptelor de furt prin modalităţile descrise anterior cu consecinţe negative în ceea ce priveşte siguranţa persoanelor. Trebuie avut în vedere că în momentul în care autorul este surprins de partea vătămată în timpul comiterii faptei, pentru asigurarea scăpării acesta poate folosi violenţă, fapt de natură a conduce în final la rănirea victimei infracţiunii de furt sau chiar a uciderii acesteia, putând, constitui, astfel, germenii marii infracţionalităţi (tâlhărie, omor)”, se arată în analiza Parchetului General.

Mai mult, procurorii subliniază că, în multe situaţii, retragerea plângerii sau împăcarea părţilor nu reprezintă acordul de voinţă necondiţionat al acestora, ci este urmarea presiunilor autorului faptei, familiei acestuia sau persoanelor din anturajul lui pentru a se sustrage rigorilor legii penale. „În astfel de situaţie, organele statului sunt în imposibilitatea de a combate astfel de manifestări, în special în cazul în care acestea nu îmbracă forma unor ameninţări sau violenţe directe, fiind doar intimidări, de natură a convinge persoana vătămată”, se arată în scrisoarea citată.

EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite