Pacientă operată de medicul Tesloianu: Crăpa cusătura, ieşea afară. De şapte ori să mă taie? Acum am aflat de ce

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mărturii terifiante sunt făcute de pacienți operați, de-a lungul anilor, de Dan Tesloianu, medicul cardiolog acuzat că refolosea dispozitive medicale luate de la morți, arestat preventiv pentru 30 de zile.

Dr. Dan Tesloianu. FOTO Adevărul
Dr. Dan Tesloianu. FOTO Adevărul

Judecătorii de la Tribunalul București au decis sâmbătă arestarea pentru 30 de zile a medicului Dan Tesloianu, de la Spitalul Sf. Spiridon din Iaşi, în dosarul stimulatoarelor cardiace extrase din cadavre şi montate la pacienţi.

După ce teribilele acuzații aduse medicului au ajuns în spațiul public, pacienții care au trecut prin mâna medicului Dan Tesloianu au început să se întrebe dacă ei înșiși au fost victime ale unor astfel de proceduri.

 „Sunt distrusă!

O femeie a povestit pentru Observator că a urmat o primă intervenție în 2013, apoi alte șase operații traumatizante. Pacienta mărturisește că organismul i-a respins stimulatorul cardiac, și că medicul nu i-a oferit niciun document privind proveniența echipamentului.

Mi-a pus un aparat, stimulator cardiac. Crăpa cusătura, ieşea afară”, a explicat femeia.

Pacienta crede că este unul dintre cei 238 de pacienţi care ar fi primit dispozitivele reciclate de la persoane care au murit.

Eu aşa cred. Pentru că nu îmi primea corpul, le dădea afară. De şapte ori să mă taie şi acum am aflat de ce. Mi-a făcut la antibiotice, sunt distrusă!”, a mai spus pacienta, pentru sursa citată.

„Producătorii dispozitivelor medicale consemnează  interdicţia reutilizării acestora”

Amintim că Dan Tesloianu a fost reţinut vineri pentru 24 de ore, pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu, în formă continuată (238 de acte materiale), complicitate la continuarea executării lucrărilor după dispunerea opririi acestora de către organele de control competente, potrivit legii, şi luare de mită.

"În situaţia de fapt reţinută de procurori, se menţionează că inculpatul şi-ar fi exercitat atribuţiile de serviciu, cu intenţie, în mod defectuos, prin implantarea, în perioada 2017 - august 2022, a unui număr de 238 de dispozitive extrase din cadavre sau a căror sursă de provenienţă nu se cunoaşte, ignorând riscul de a provoca pacienţilor probleme medicale grave sau chiar decesul, procedând astfel la reutilizarea lor, deşi acest lucru este interzis de legislaţia primară. Totodată, producătorii dispozitivelor medicale consemnează pe ambalajul aparatelor interdicţia reutilizării acestora”.

Din probele administrate în cauză până în prezent, a rezultat că medicul a operaţionalizat o reţea formată din cadre medicale care i-au furnizat dispozitive cardiace implantabile, extrase inclusiv de la pacienţi decedaţi, fără respectarea prevederilor legale şi fără acordul, anterior decesului, al persoanelor în cauză sau al aparţinătorilor.

„Ulterior, acesta a executat proceduri medicale de reimplantare a acestor dispozitive, fără a le înregistra în gestiunea spitalului (în lipsa unor documente de provenienţă) şi, în consecinţă, fără a parcurge fluxul procedural intern, neexistând avize de conformitate din partea Ministerului Sănătăţii, certificate de garanţie şi documente care să ateste parcurgerea procedurilor de sterilizare", susţin procurorii.

Tot în acest dosar, alţi cinci medici sunt urmăriţi penal pentru luare de mită, iar patru pacienţi sunt cercetaţi pentru date de mită. Faţă de unul dintre medici, procurorul a dispus luarea măsurii preventive a controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, cu obligaţia de a nu mai exercita profesia de medic.

EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite