Olguţa Vasilescu, reţinută de procurorii DNA, este acuzată că a luat şpagă un concert electoral susţinut de artistul  Goran Bregovic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
OIguţa Vasilescu la DNA FOTO Mediafax
OIguţa Vasilescu la DNA FOTO Mediafax

Primăriţa PSD a oraşului Craiova, Olguţa Vasilescu (42 de ani), va fi adusă joi în faţa unui judecător de drepturi şi libertăţi civile care va analiza propunerea DNA de arestare preventivă pentru 30 de zile. Procurorii DNA au reţinut-o miercuri pe primăriţă pentru patru infracţiuni de luare de mită, trei infracţiuni de folosirea autorităţii sau influenţei în scopul obţinerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite şi spălare de bani.

În acelaşi dosar mai sunt puse sub acuzare două persoane: Radu Cosmin Preda, administratorul public al Craiovei-complicitate la luare de mită şi Elena Daniela Popescu, preşedintele Asociaţiei „Pro Craiova“ - complicitate la luare de mită. Vasilescu a declarat să facă declaraţii ieri, iar avocatul acesteia a respins acuzaţiile DNA.

2012: Spectacole marca USL

Potrivit DNA, totul începe în 2012, în campania electorală pentru primăria Craiova. În momentul în care şi-a anunţat candidatura, pe listele USL, Vasilescu era senatoare şi deţinea influenta poziţie de vicepreşedinte PSD Dolj. Vasilescu ar fi contactat direct, sau prin intermediul unor persoane din echipa de campanie, mai mulţi afacerişti, pentru a face sponsorizări. „Donaţiile” sunt estimate la suma de 135.907 de euro. Banii au fost folosiţi la realizarea de materiale electorale şi pentru organizarea unor spectacole de susţinere a candidatului USL.

Potrivit unor surse judiciare, camioane încărcate cu produse de publicitate electorală erau duse  conform indicaţiilor date de Vasilescu în Craiova, la locurile unde aceasta spunea să fie duse. „Materialele respective au fost folosite de inculpată, cunoscând că provin din săvârşirea infracţiunii de folosirea autorităţii sau influenţei în scopul obţinerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite”, susţine DNA.

Concertul lui Goran Bregovic

Unul dintre aceste concerte a fost susţinut pe 15 mai 2012 de artistul sârb Goran Bregovic pe stadionul „Ion Oblemenco”. La eveniment au participat preşedintele PSD Dolj, Ion Prioteasa, candidat din partea USL pentru încă un mandat la Consiliul Judeţean Dolj, precum şi prim-vicepreşedintele PNL, deputatul Mihai Voicu, preşedintele PNL Dolj. Potrivit DNA, la cererea Olguţei Vasilescu, un afacerist care avea contracte cu Primăria ar fi achitat costurile concertului şi cheltuielile de deplasare ale lui Goran Bregovic.

La concert, Vasilescu a purtat un tricou pe care era inscripţionat „Justice for Craiova” (Justiţie pentru Craiova – aluzie la contracandidatul său, Antonie Solomon, care fusese arestat pentru corupţie), tricou pe care colegul său de partid Radu Mazăre- primarul Constanţei,  a ţinut să îl prezinte publicului. În iunie 2012, Vasilescu a câştigat alegerile cu 45,6 % din voturi, contracandidatul său, Antonie Solomon (UNPR) - care ocupase funcţia de primar în perioada 2004-2012, a fost votat de 40,9% din craioveni.

„Shakespeare al tuturor”

Potrivit DNA, în 2014, Vasilescu ar fi pretins şi primit de la mai mulţi oameni de afaceri pentru şi prin Asociaţia „Pro Craiova“, cu titlu de mită, suma totală de 544.209 de lei. ONG-ul era reprezentat de Elena Popescu. Afaceriştii care aveau contracte cu Primăria Craiova trebuiau să sponsorizeze Asociaţia „Pro Craiova“ în vederea efectuării unor lucrări de reabilitare a faţadelor unor clădiri din municipiul Craiova. Afaceriştii au acceptat să facă sponsorizările pentru a nu întâmpina din partea edilului dificultăţi în buna desfăşurare a contractelor, în efectuarea plăţilor şi în recepţionarea lucrărilor.

Astfel, una din firme a o sponsorizat cu 74.000 lei lucrările de reabilitare la Teatrul Naţional din central oraşului, deoarece în luna mai 2014 urma să aibă loc în Craiova Festivalul „Shakespeare al tuturor”.  Vasilescu era director fondator al acestui eveniment. „Acest festival este brandul nostru cultural în lume şi ne reprezintă cu cinste în lupta pentru câştigarea titlului de Capitală Culturală Europeană 2021″,  spunea Vasilescu în 2014. „Aceasta a beneficiat în mod direct de avantaje nepatrimoniale constând în atragerea de capital electoral”, susţine DNA.

Cine este Lia Olguţa Vasilescu

Fostă ziaristă la un ziar local din Craiova, Lia Olguţa Vasilescu a intrat în politică la 17 ani, fiind membru fondator al Partidului România Mare (PRM). Ea fost purtătorul de cuvânt al PRM, dar şi preşedinta organizaţiei de tineret.
La alegerile parlamentare din 2000, ea a obţinut un mandat de deputat din partea PRM. În decembrie 2007, Olguţa Vasilescu a renunţat la PRM, pentru a se înscrie în PSD.

În 2008, ea a fost aleasă senator PSD de Dolj. Cu câteva luni înante să-i expire mandatul de parlamentar, în iunie 2012, Vasilescu a candidat şi câştigat alegerile pentru Primăria Craiovei. Este căsătorită cu fostul reporter Pro TV Ovidiu Vlasopol şi are un copil.  
Lia Olguţa Vasilescu nu a fost ferită de scandaluri. Ea fost acuzată că ar fi plagiat. Fosta senatoare PSD ar fi copiat în lucrarea sa de doctorat pasaje întregi din „Tratatul de sociologie“ al lui Vilfredo Pareto, considerat ideologul lui Mussolini. Olguţa Vasilescu a negat că ar fi plagiat.







 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite