O nouă victorie împotriva clauzelor abuzive impuse de bănci la creditele în franci elveţieni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine de arhivă
Imagine de arhivă

O instanţă din Capitală a decis restituirea dobânzilor încasate de Banca Piraeus printr-o clauză considerată a fi abuzivă la creditele în franci elveţieni. Hotărârea instanţei nu este definitivă.

„ Admite în parte acţiunea formulata de către reclamantul Guriţă Dan Augustin în contradictoriu cu pârâta FIRST BANK SA (fostă Piraeus Bank România S.A). Constată caracterul abuziv al clauzei prevăzute la art. 1.3 lit.a din contractul de credit nr. 42(...) privind comisionul de acordare a creditului. Dispune eliminarea clauzei prevăzute la art. 1.3 lit.a. Constată caracterul abuziv al clauzei prevăzute la art.5.1 din contractul de credit menţionat în privinţa caracterului variabil al marjei băncii şi în privinţa tezei finale a art. 5.1, respectiv prevederea "în cazul în care indicele de referinţă variază cu minim 0,25 puncte procentuale (în plus/minus) faţă de valoarea iniţială a acestora/la cea mai recentă modificare, după caz, Banca poate modifica dobânda în consecinţă, în orice moment, conform deciziei sale"; Obligă pe pârâta la restituirea, către reclamant a sumei de 1.684 CHF (3.686,28 lei, conform raportului de expertiză) achitate de titlu de comision de acordare a creditului. Dispune restituirea sumei de 56.980,43 Iei achitate cu titlu de dobândă în temeiul clauzei prevăzute la art.5.1 declarată ca fiind abuzivă, în privinţa caracterului variabil al marjei băncii şi în privinţa tezei finale”, se arată în hotărârea instanţei, potrivit portalului instanţelor. Decizia instanţei nu este definitivă.

Mai mulţi români au câştigat în instanţă în anii trecuţi returnarea creditelor angajate în franci elveţieni la cursul iniţial.

In aceste cazuri instanţele au constatat caracterul abuziv al comisionului de acordare practicat de către bănci şi au dispus şi îngheţarea cursului de schimb leu-franc şi efectuarea plăţilor la valoarea de la data semnării contractului.

„In continuare clauzele din contractele bancare par sa dezvaluie abuzul din trecut dar si prezent, facut de catre banci. O alta pronuntare din dosarele Piraeus Bank, dezvaluie pentru credit de 85000 chf suma de 16000 chf  ce a fost incasata in mod abuziv. Adunate, romanii au platit pentru clauzele abuzive din contractele bancare, miloane de euro in buzunarele bancherilor”, a explicat avocatul Adrian Cuculis.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite