O judecătoare cercetată de DNA pentru trafic de influenţă şi favorizarea infractorului cere arestarea ambasadorului SUA şi a lui Zgonea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Judecătoarea Florica Roman de la Curtea de Apel Oradea a făcut o plângere la DNA împotriva ambasadorului SUA, Hans Klemm, şi a lui Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor, pentru comiterea infractiunilor de cumpărare, respectiv trafic de influenţă. Magistratul este implicat într-un dosar de corupţie.

Gestul magistratului Florica Roman are la bază chiar întâlnirea de la Camera Deputaţilor dintre Klemm şi Zgonea.

„Faptele lui Hans Klemm, Ambasadorul Statelor Unite la Bucureşti, de a-şi folosi prestigiul şi influenţă pe care o are în România, vizitandu-l pe numitul Valeriu Zgonea la sediul Camerei Deputaţilor şi participând la conferinţă de presă comună, prin acestea transmiţând public că îl susţine în poziţia de Preşedinte al Camerei Deputaţilor, în contra partidului care l-a desemnat, în schimbul exercitării influenţei acestuia asupra deputaţilor pentru că a susţinut şi urgentat votarea unor legi susţinute de ambasador, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de cumpărare de influenţă, prevăzut de art. 292 Cod penal”, susţine Florica Roman.

Plângerea acesteia a postat-o pe blogul personal.

„Astfel, trebuie să aveţi în vedere influenţă pe care cei de mai sus o au asupra instituţiilor publice, inclusiv asupra DNA, influenţă recunoscută chiar de Procurorul şef DNA, Laura Codruţa Kovesi. Lăsarea în libertate a celor doi ar putea crea în societate temerea că justiţia nu funcţionează tocmai într-un caz în care este atacat şi manipulat statul de drept prin una din funcţiile sale esenţiale: legiferarea”, a comentat Florica Roman.

Florica Roman motivează  că este judecător de peste 20 de ani şi că stie ca diplomaţii beneficiaza de imunitate deplina, iar parlamentarii au imunitate speciala, dar că prin cererea sa vrea să arate cât de uşor „se pot construi < compuneri > penale in sezonul denunturilor, dar si a arata cat de usor este sa vorbesti despre < egalitate in fata legii > cand te bucuri de imunitate deplina”.

„Oricare altă persoană ar fi fost în pozitia Ambasadorului American Hans Klemm, şi recunostea public că şi-a folosit influenţa asupra preşedintelui Camerei Deputaţilor Valeriu Zgonea sa treaca anumite legi, era automat < saltat > de mascati, retinut si bagat la tubulatură, la < Beciul Domnesc >”, motivează Florica Roman.

Ancheta de la DNA

Patru judecători bihoreni au fost trimişi în judecată de procurorii DNA, sub acuzaţia că au încercat să ajute un bărbat acuzat de tentativă de viol să scape de executarea pedepsei. Anchetatorii spun că o judecătoare ar fi primit peşti şi whisky şi ar cerut un ceas vechi cu cuc ca să intervină în acest sens pe lângă colegii săi. Judecătorii trimişi în judecată sunt Ovidiu Galea şi Raluca Cuc, de la Tribunalul Bihor, respectiv Florica Roman şi Denisa Vidican, de la Curtea de Apel Oradea. Faptele de care sunt acuzaţi s-au petrecut în anii 2010 şi 2011.

Potrivit rechizitoriului DNA, judecătoarea Florica Roman ar fi primit bani, păstrăvi şi whisky şi ar fi pretins un ceas vechi cu cuc, ca să intervină pe lângă colegii săi în ajutorul unui bărbat acuzat de tentativă de viol. Mai precis, aceştia trebuiau să pronunţe hotărâri favorabile unui condamnat, în scopul de a nu executa pedeapsa aplicată, de 2 ani şi 8 luni închisoare cu executare.

Judecătorii au contestat rechizitoriul, iar instanţa de judecată a constata că sunt vicii de rpocedură şia  întors dosarul la DNA. Roman este cercetată pentru infracţiunile concurente de trafic de influenţă şi favorizarea făptuitorului.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite