Cum au fost păcăliți mai mulți români care au mers la muncă pe șantiere din Germania

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Acuzații grave la adresa unui bărbat de 35 de ani. Parchetul din Berlin, Germania, îl acuză de exploatarea și maltratarea mai multor cetățeni români angajați pe șantierele sale de construcții. Conform anchetatorilor, infracțiunile ar fi avut loc în anul 2018.

Forțați să muncească fără bani  FOTO BBC
Forțați să muncească fără bani FOTO BBC

Anchetatorii au detaliat că bărbatul ar fi făcut promisiuni false unor muncitori din România, vizând munca în Germania. Odată ajunși acolo însă, muncitorii români au fost forțați să lucreze în condiții total diferite față de cele descrise inițial.

Programul lor de lucru era de zece ore pe zi, timp de șase zile pe săptămână. După șase săptămâni cu acest program de lucru, unul dintre muncitori a dezvăluit că a primit 80 de euro ca plată. Restul banilor i s-a spus că au fost reținuți pentru plata cheltuielilor de întreținere.

Totuși, oamenii au continuat să muncească pentru mai multe luni, de teamă. „Când am cerut restituirea pașaportului, am fost bătut brutal și apoi legat și tăiat cu un cuțit de către acuzat și unul dintre asistenții săi”, a mărturisit victima. Asistentul este, la rândul său, cercetat pentru complicitate, scrie Jurnal de emigrant.

Violența, folosită ca mijloc de control

Un alt muncitor a declarat că, deși i s-a promis un salariu de 1.000 de euro pe lună și cazare plus masa gratis, el a primit la rândul său, doar 50 de euro. „Și în cazul meu, violența a fost folosită ca un mijloc de control”, a spus el.

Cu toate acestea, niciunul dintre muncitori nu au avut curaj să reclame abuzurile. Ei au spus că numai după ce s-au întors în România au avut puterea să depună plângere.

Cazul este în curs de investigare, însă scoate în evidență neajunsurile și lipsa unui sistem de reglementări pentru protejarea muncitorilor străini.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite