Mînzatu: România are o rată de absorbţie a fondurilor europene de 32%, sub media Uniunii Europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România are o rată de absorbţie a fondurilor europene de 32%, sub media europeană, a atras atenţia ministrul Fondurilor Europene, Roxana Mînzatu. Ministrul a mai spus că Programul Operaţional de Infrastructură Mare are o importanţă majoră pentru ţara noastră.

„România are o rată de absorbţie a fondurilor UE de 32% în actuala perioadă de programare 2014-2020, ceea ce situează ţara noastră sub media europeană”, a declarat, miercuri, ministrul Fondurilor Europene, Roxana Mînzatu, într-o conferinţă pe tema marilor proiecte de infrastructură.

„Rata de absorbţie generală este de 32%, ceea ce înseamnă că au intrat în ţară aproape 10 miliarde de euro de la Bruxelles, în zona de coeziune şi politică agricolă. Rata medie europeană este peste noi, astfel că mai avem de muncă şi de recuperat”, a spus Mînzatu.

În ceea ce priveşte Programul Operaţional de Infrastructură Mare, al doilea ca valoare la nivel european, ea a menţionat că este programul cel mai important pentru România, unde avem o alocare de 11 miliarde de euro în total.

„Am decis să investim aceşti bani în transport, mediu şi gestionarea deşeurilor, eficienţă energetică. Evident că nu acoperă necesarul de investiţii, sunt doar o parte a banilor, alături de bugetul de stat”, a continuat Mînzatu.
 
Pentru domeniul transporturilor, prin POIM axa 1 şi 2, România are la dispoziţie aproximativ 5 miliarde de euro. Există 138 de proiecte depuse în valoare de 8,47 miliarde de euro; 76 de proiecte contractate, în valoare de 5,37 miliarde de euro; 51 proiecte în curs de evaluare, în valoare de 3,2 miliarde de euro, precum şi 11 proiecte respinse.

Rata de contractare este de 107%, iar rata de absorbţie, de 27%.


 

Evenimente


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri