Ministrul Culturii a solicitat oprirea lucrărilor de la Casa Nanu Muscel din Piaţa Romană. Rectorul ASE a aflat de pe Facebook

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lucrări oprite pentru intervenţii fără aviz
Lucrări oprite pentru intervenţii fără aviz

Rectorul Academiei de Studii Economice, Nicolae Istudor, a aflat de pe Facebook că ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, a sistat lucrările la casa cunoscută drept Nanu-Muscel, din Piaţa Romană Nr. 7.Verificările la casa Nanu-Muscel au fost făcute de Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC) în urma unei convenţii între reprezentanţii Ministerului Culturii şi cei ai Primăriei Capitalei

”În urma discuţiilor purtate în data de 31.03.2016, cu reprezentanţii Ministerului Culturii - Direcţia pentru Cultură a Municipiului Bucureşti, care sustin că «au fost executate lucrări ce exced Avizul DCMB nr.945/Z/2006 şi normele de intervenţie impuse de noul statut de monument istoric al clădirii», s-a stabilit de comun acord ca verificările să se facă de către reprezentanţii Inspectoratului de Stat în Construcţii având în vedere  faptul că această instituţie are competenţe exclusive privind verificarea legalităţii emiterii autorizaţiei de construire şi a documentaţiilor anexă, precum şi calitatea lucrărilor de construire. Totodată, reprezentanţii Inspectoratului de Stat în Construcţii pot dispune oprirea executării lucrărilor de construire sau de desfiinţare, după caz, atunci când constată că acestea se realizează cu încălcarea dispoziţiilor legale, a cerinţelor privind asigurarea calităţii în construcţii, fără proiect tehnic ori pe baza unor autorizaţii nelegal emise”, se arată într-un răspuns al Primăriei Capitalei transmis pentru News.ro.

Nicolae Istudor a declarat pentru News.ro că lucrările la imobil au fost sistate în urma unui control, dar despre care nu a fost înştiinţat.

”Nu ştiu să fi avut vreun control, să îmi ceară cineva avize şi să nu le fi arătat. Dacă a venit cineva, a venit fără ştirea noastră, ceea ce nu este normal… Pe Facebook poate să circule orice, dar dânsul nu este oricine, este ministru”, a declarat, potrivit News.ro, rectorul ASE.

Acesta a mai spus că nu a reuşit să vorbească cu nimeni din cadrul Ministerului, pentru a afla exact şi oficial care sunt problemele constatate, în condiţiile în care el susţine că lucrările se fac conform avizelor.

”Am sunat la Secretariatul General al Guvernului, să văd ce poziţie are, pentru că eu pot face plângere penală, în condiţiile în care implicaţiile sunt enorme… Eu nu am luat la cunoştinţă, nu am semnat, nu am avizat niciun control”, a subliniat rectorul ASE, Nicolae Istudor.

Rectorul ASE a anunţat că, vineri, la ora 11.30, a convocat un comandament intern şi că acest comandament va publica un raport care va răspunde, ulterior, punctual, reproşurilor pe care Vlad Alexandrescu le-a făcut pe Facebook.

Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, a cerut Direcţiei pentru Cultură a Municipiului Bucureşti să oprească lucrările la Casa Nanu Muscel, din Piaţa Romană, monument istoric, deoarece au fost făcute intervenţii fără aviz, mai arată News.ro.

Intervenţii fără aviz asupra unui monument istoric

Potrivit anunţului Ministrul Culturii de pe pagina sa de Facebook că au fost realizate următoarele intervenţii fără aviz: demontarea planşeelor de lemn şi refacerea acestora din beton armat cu cămăşuiri la interior; realizarea de spaleţi centrali; intervenţii pe finisaje interioare, demontarea decoraţiilor originale fără menţiunea procedurii şi metodologiei de intervenţie; dispariţia unor elemente originale - rame de uşi, tâmplării, scările de marmură de la intrare şi marchiza. 

"În urma inspecţiei Direcţiei de Cultură Bucureşti s-a constatat că lucrările executate nu respectă prevederile avizului. Lucrările efectuate în prezent maltratează monumentul istoric. Lipsa constructorilor avizaţi de Ministerul Culturii în domeniul restaurării monumentelor istorice se reflectă de asemenea în acest fapt", a afirmat ministrul, care ataşează şi imagini ale modificărilor făcute.

Vlad Alexandrescu a precizat că au fost înştiinţate organele competente de control, Inspectoratul de Stat în Construcţii şi Poliţia din cadrul DGPLC din cadrul Primăriei Municipiului Bucureşti pentru oprirea şantierului şi realizarea unei noi expertize tehnice şi a unui proiect tehnic de restaurare pentru monumente istorice.

Imobilul este monument istoric, înscris în LMI cu codul B-II-m-B-21064. 

Potrivit site-ului romaniacurata.ro, Academia de Studii Economice a anunţat în iulie 2015 că a început lucrările de consolidare şi restaurare a Casei Nanu Muscel, proiectul, avizat de Primăria Capitalei, prevăzând şi construirea unei cladiri de 7 etaje lipită de clădirea ASE, imobil ce va fi folosit pentru învăţământ şi cercetare.

Academia de Studii Economice a cumpărat clădirea în 2012, pentru suma de 3,8 milioane de euro.

Casa din Piaţa Romană Nr. 7, denumită Casa Nanu-Muscel, a aparţinut  profesorului dr. Ion Nanu-Muscel (1862-1938) şi soţiei sale Ana, născută Staicovici, scrie arhitecta Silvia Colfescu pe blogul său. “Casa a aparţinut Academiei Comerciale, fiind donată în 1940 de văduva Nanu-Muscel pentru a adăposti profesori pensionari ai Şcolii şi studenţi. După care a ajuns în proprietate privată. Iniţial cu două corpuri, casa a rămas numai cu corpul principal; cel auxiliar a fost demolat abuziv în 2007. Distinsul cuplu Nanu-Muscel şi-a construit casa prin 1890, în gustul vremii, un stil compozit, care înmănunchează elemente ale stilurilor Louis XV şi Louis XVI, în maniera arhitectului I. D. Berindey-fiul”, scrie arhitecta Silvia Colfescu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite