Ministerul Internelor vrea înăsprirea pedepselor pentru traficanţii de migranţi

0
0

Ministerul Internelor a iniţiat un proiect de lege care vizează înăsprirea sancţiunilor pentru traficanţii de migranţi, minimul pedepsei pentru această faptă fiind majorat de la trei la cinci ani, iar în cazul în care migrantul este supus la rele tratamente, pedeapsa poate ajunge până la 12 ani.

Proiectul de lege a fost iniţiat din dispoziţia viceprim-ministrului pentru securitate naţională, ministrul afacerilor interne, Gabriel Oprea, cu scopul de a întări cadrul legal aflat la dispoziţia instituţiilor de aplicare a legii din România.

Iniţiativa este un demers de descurajare a celor care racolează, călăuzesc şi transportă persoane în scopul trecerii frauduloase a frontierei de stat a României, informează într-un comunicat Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI).

Potrivit proiectului de lege, traficul de migranţi săvârşit în scopul obţinerii unui folos patrimonial sau când se desfăşoară prin mijloace care pun în pericol viaţa, integritatea sau sănătatea migrantului ori când acesta este supus la tratamente inumane, se va sancţiona cu o pedeapsă care poate ajunge până la 12 ani de închisoare şi interzicerea unor drepturi.

Totodată, prin modificarea propusă la articolul 263 din Codul Penal, minimul  pedepsei pentru infracţiunea de trafic de migranţi creşte de la 3 la 5 ani.

În acelaşi timp, proiectul prevede confiscarea specială a bunurilor care au fost folosite în orice mod pentru săvârşirea acestor infracţiuni sau a banilor rezultaţi din traficul de migranţi.

”Majorarea limitelor de pedeapsă constituie o acţiune eficientă în scopul prevenirii şi combaterii traficului ilegal de migranţi pe calea terestră aeriană şi maritimă şi se subordonează în mod firesc măsurilor adoptate la nivel internaţional”, precizează MAI.
 

Evenimente


Ultimele știri
Cele mai citite