Ministerul Apărării înzestrează Forţele Aeriene cu avioane de ultimă generaţie F-35

0
0
Imagine de arhivă
Imagine de arhivă

MInisterul Apărării Naţionale a decis miercuri să intre în programul de înzestrare a forţelor aerine cu avioane de vânătoare de ultimă generaţie, celebrele F-35. Ministrul Apărării a confirmat  că România îşi doreşte această capabilitate şi că este prinsă în acest program.

UPDATE Ministrul Apărării Gabriel Leş a confirmat interesul MApN pentru achiziţionarea celui mai modern avion de luptă din lume. "Ne dorim această capabilitate şi suntem prinşi în acest program. Oricum, avioanele F-35, ca preţ, în cadrul unui program de înarmare, sunt apropiate de preţul avioanelor F16, noi", a spus Gabriel Leş. În plus, ministrul Apărării, Gabriel Leş, a anunţat că vor fi cumpărate încă cinci avioane F16, care au aceeaşi configuraţie ca şi cele 12 deja achiziţionate astfel încât în final să existe o capabilitate operaţională aeriană pentru această escadrilă

                                  

                                           *************

„MApN a decis să intre în programul de înzestrare al forţelor aeriene cu aviona de generaţia a V-a, F-35”, au declarat surse din MApN pentru „Adevărul”.

„Din anul 2028 vom demara înzestrarea Forţelor Aeriene cu aceste avione de vânătoare. ”, au susţinut sursele citate.

În luna aprilie, vice-amiralul Mathias Winter, şeful biroului F-35 din cadrul Pentagonului, a declarat în faţa unei comisii din Camra Reprezentanţilor că printre "viitorii potenţiali clienţi în domeniul vânzărilor militare în străinătate se numără Singapore, Grecia, România, Spania şi Polonia."

Anul trecut Belgia a anunţat că a ales F-35 în defavoarea Eurofighter Typhoon pentru a-şi înnoi flota de avioane F-16, o afacere în valoare de 4 miliarde de euro (4,55 miliarde de dolari). Preţul unui avion F-35 începe de la 100 de milioane de dolari.  Grupul american oferă şi offset: furnizori de piese din aceste ţări vor produce nu doar pentru aparatele care vor fi livrate forţelor armate naţionale, ci pentru întreg programul F-35. Pe lângă fabrica principală din SUA, Lockheed Martin a înfiinţat centre F-35 în Italia, Turcia şi Japonia. Alţi aliaţi ai SUA care urmăresc achiziţionarea avionului invizibil F-35 sunt Finlanda, Elveţia şi Emiratele Arabe Saudite.

F-35, cea mai sofisticată armă de război din istorie

F-35 Lightning II este considerată cea mai sofisticată armă de război din istoria omenirii şi este construit în trei variante. F-35 este primul avion supersonic, invizibil pe radar, ce poate decola de pe o suprafaţă scurtă şi ateriza vertical. Aeronava măsoară 15,6 metri în lungime, 4,6 în înălţime şi 10,7 metri în lăţime (13,1 în cazul F-35C), putând atinge o viteză maximă de 1.930 km/h (Mach 1.6). F-35A şi F-35C pot transporta o sarcină maximă de armament de 8.160 de kg, iar F-35B de 6.800 de kg.

Un alt rol pe care aeronava F-35 îl va avea este acela de colectare de date esenţiale despre forţele inamice, misiune îndeplinită de obicei de agenţiile de informaţii. Avionul este capabil să culeagă informaţii din spaţiu, de la sol şi de la alte aeronave prezente în aer, iar acestea sunt transmise în timp real la sol, unde pot fi analizate de forţele specializate.

Pentru că sistemele inteligente ale aeronavei cumulează toate informaţiile referitoare la câmpul de război, pilotul are acces la o imagine de ansamblu a acestuia. Toate informaţiile apar pe un display integrat în casca purtată de pilot, acesta având capacitatea de a vedea imagini în infraroşu. De asemenea, pilotul poate accesa una din numeroasele camere video integrate în corpul aeronavei, putând vedea în toate direcţiile, inclusiv sub aeronavă.

Specialiştii Lockheed Martin au explicat jurnaliştilor că sistemul sofisticat de arme cu care este dotat F-35, proiectat să reducă numărul victimelor colaterale, este capabil de o asemenea precizie încât permite ţintirea unei ferestre anume a hotelului chiar de la distanţa de 80 de kilometri!

Evenimente


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri