Mark Gitenstein le promite romilor din România că îi va ajuta să ajungă la egalitate deplină cu ceilalţi

0
0

Ambasadorul SUA, Mark Gitenstein, a declarat, vineri, la "Ziua Dezrobirii Romilor din România", că Guvernul şi Ambasada SUA sunt pregătite să ajute romii români să ajungă la egalitatea deplină cu ceilalţi şi că ei trebuie să se organizeze în formaţiuni politice care să le ceară drepturile, transmite Mediafax.

"Nu există egalitate deplină nici în prezent, atât în ceea ce îi priveşte pe romii din România sau pe negrii din Statele Unite. Nu este suficientă eliminarea segregării. Singura cale pentru a ajunge la egalitatea deplină este organizarea romilor în România şi a negrilor în SUA în formaţiuni politice care să le ceară drepturile", a subliniat Gitenstein.

Ambasadorul SUA la Bucureşti a precizat că este numit în această funcţie de primul preşedinte afro-american al SUA, iar acest lucru, în cazul romilor, se poate întâmpla şi în România, dacă romii îşi constituie organizaţii politice, care să le ceară drepturile, dacă îşi recunosc frumuseţea şi valoarea cultului lor.

"România a emancipat sclavii cu un deceniu mai devreme faţă de SUA, dar emanciparea este doar primul pas, adevărata libertate vine cu recunoaşterea egalităţii tuturor oamenilor şi cu mândria faţă de originea proprie. Şi în SUA încercăm să continuăm acest proces, nu am atins încă adevărata egalitate în societatea americană", a subliniat Gitenstein.

Alianţa Civică Democrată a Romilor din România (ACDR) a organizat, vineri, "Ziua Dezrobirii Romilor din România, unde a avut loc un vernisaj al expoziţiei de pictură intitulată "Descătuşare" şi un recital de poezie în limba romani şi în limba română.

La eveniment au participat pe lângă ambasadorul Statelor Unite din Bucureşti şi ambasadorii Austriei şi Cehiei şi reprezentanţi ai Italiei, Marii Britanii, Norvegiei şi Comisiei Europene.

Data de 20 februarie 1856 a rămas întipărită în istoria romilor din România, deoarece acum 156 de ani era eliberată ultima categorie de robi, cea a romilor aflaţi în proprietatea particularilor, prin "Legiuirea pentru emanciparea tuturor ţiganilor din Principatul Ţării Româneşti", act semnat de către domnitorul Barbu Dimitrie Ştirbei. Această lege marchează ultimul pas al dezrobirii romilor din România.

Mai multe - Evenimente

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite