Magazinul unor români a fost incendiat la Norwich. MAE le-a cerut autorităţilor britanice să clarifice situaţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Twitter @SarahBoydH
FOTO Twitter @SarahBoydH

Un magazin aparţinând unor cetăţeni români a fost incendiat vineri dimineaţa la Norwich, în estul Angliei. Ministerul Afacerilor Externe le-a cerut autorităţilor locale să clarifice natura incidentului şi să prevină o escaladare a tensiunilor.

Un magazin cu produse tradiţionale aparţinând familiei Abraham a fost incendiat la Norwich.

Una dintre salariate, Maria Purgea, care locuieşte la etaj în aceeaşi clădire în care are sediul magazinul, a povestit că totul a început vineri dimineaţă, la ora locală 03.00, când o cărămidă a fost aruncată pe geamul acestuia. Cum focul se înteţise la intrarea principala, angajata a fost nevoită să părăsească magazinul pe ieşirea de serviciu. Cu câteva ore înainte, în faţa primăriei din Norwich fusese organizat un miting anti-Brexit, la care participaseră 1.000 de persoane, transmite profit.ro.

În urma incendiului, locuitorii oraşului Norwich au efectuat într-o singură zi donaţii în valoare de 24.000 de lire sterline în contul familiei de români care deţine magazinul The Village Shop

„Sunt extrem de impresionată. Nu este vorba de bani, cât de generozitatea şi bunătatea arătată. Oamenii vor să-şi arate susţinerea şi acest lucru este impresionant. Sper ca cei care ne-au incendiat magazinul să remarce la rândul lor susţinerea de care ne bucurăm“, a declarat, pentru „Norwich Evening News“, Andreea Abraham, în vârstă de 23 de ani, fiica proprietăresei, Sorina Abraham, aflată în prezent în vacanţă.

Comentând atacul, tânăra româncă a precizat că familia sa „şi-a pus totul, toată pasiunea, toţi banii în acest magazin“. „Poate că atacul are legătură cu referendumul, cu toţi est-europenii, pentru că magazinul nostru este unul cu specific est-european, în special românesc“, a spus Andreea Abraham.

Poliţia nu exclude ca atacul să aibe motivaţii rasiale, în timp ce episcopul din Norwich şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la „tiparul îngrijorător“ al atacurilor din ultimul timp la care sunt supuse minorităţile etnice.

O demonstraţie de susţinere a familiei Abraham va fi organizată sâmbătă seară în Piaţa Angliei din Norwich, informează profit.ro.

MAE  a reacţionat imediat în legătură cu acest incident

„Ministerul Afacerilor Externe are în atenţie acest incident izolat, care ar putea fi considerat ca având caracter discriminatoriu. În acest sens, prin intermediul Ambasadei României la Londra, MAE a solicitat autorităţilor britanice să clarifice această situaţie şi să prevină orice intensificare a tensiunilor sau a oricăror acte ostile la adresa cetăţenilor români din Marea Britanie“, informează MAE, care condamnă orice manifestare extremisă sau discriminatorie la adresa cetăţenilor români, potrivit news.ro.

Totodată, ministerul a mulţumit comunităţii de afaceri din oraşul bitanic, care s-a solidarizat cu familia de români afectată de incident.

„Statul român urmăreşte să prevină, prin cooperarea cu autorităţile britanice, o eventuală escaladare a acţiunilor de intimidare la adresa cetăţenilor români şi îndeamnă cetăţenii români care au cunoştinţă de astfel de incidente să informeze atât autorităţile britanice competente, cât şi Ambasada României la Londra“, mai transmite Ministerul Afacerilor Externe.

Creştere cu peste 40% a numărului de infracţiuni rasiste în perioada referendumului

Forţele de ordine din Marea Britanie au înregistrat 3.076 de „infracţiuni şi incidente rasiste“ în perioada 16-30 iunie, cu 42% mai multe decât în aceeaşi perioadă a anului 2015, a anunţat vineri Consiliul Comandanţilor Poliţiei, citat de DPA.

Poliţia şi presa locală au anunţat mai multe incidente, aparent inspirate de Brexit, inclusiv ameninţări vizând cel puţin doi politicieni de culoare.

Într-unul dintre cele mai grave cazuri, autorităţile anchetează incendierea unei magazii a unei familii poloneze din oraşul Plymouth, din sud-vestul ţării.

„La scurt timp după izbucnirea incendiului, ocupanţii proprietăţii, care sunt originari din Polonia, au descoperit o scrisoare de ameninţare care le era adresată“, a anunţat Poliţia din Devon şi Cornwall. În mesaj, imigranţii erau ameninţaţi că familia lor va urma, dacă nu se întorc în ţara lor.

Un alt incendiu a avut loc la o măcelărie halal din Walsall din West Midlands, săptămâna trecută.

Nazir Ahmed, un membru musulman al Camerei Lorzilor ( camera superioară a Parlamentului) a primit un plic care conţinea o notă rasistă şi o pudră albă care nu era toxică. În notă, parlamentarul era numit „gunoi pakistanez“.

Cel puţin trei moschei din Londra au primit mesaje similare şi plicuri cu praf alb.

Politicianul pro-UE David Lammy, de culoare, a anunţat că a contactat poliţia la începutul acestei săptămâni după ce a fost ameninţat şi insultat, pentru că a cerut ca Brexitul să nu poată avea loc fără un vot în Parlament în acest sens.

Aproape 52% dintre britanic au votat la referendumul din 23 iunie pentru ieşirea din UE.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite