MAE: Ambasada Rusiei îl poate contacta oricând pe cetăţeanul depistat cu hărţi clasificate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cetăţeanul rus depistat pe Aeroportul Henri Coandă cu hărţi care conţineau informaţii clasificate este în libertate şi poate contacta sau poate fi contatctat oricând de Ambasada Rusiei, căreia i s-au transmis, la sfârşitul lunii octombrie, inclusiv datele de identificare a persoanei, informează MAE.

Ministerul Afacerilor Externe confirmă, într-un comunicat remis, luni dimineaţă, agenţiei MEDIAFAX, că a primit de la Ambasada Federaţiei Ruse o Notă Verbală prin care se solicitau informaţii suplimentare referitoare la situaţia cetăţeanului rus O.M., care a fost depistat pe Aeroportul Internaţional Henri Coandă, în timp ce încerca să părăsească teritoriul României având asupra sa documente şi hărţi geologice, emise de autorităţi ale statului român, conţinând informaţii şi date clasificate.

De asemenea, Ambasada a solicitat sprijinul Ministerului Afacerilor Externe pentru organizarea unei întâlniri a oficialilor din secţia consulară a Ambasadei cu cetăţeanul rus O.M.

Ministerul Afacerilor Externe reaminteşte că a transmis deja către partea rusă, la 30 octombrie 2012, pe baza elementelor primite de la autorităţile române competente (DIICOT), clarificările necesare despre situaţia cetăţeanului Federaţiei Ruse împotriva căruia s-a dispus măsura interdicţiei de a părăsi localitatea, precizând că nicio altă măsură preventivă, cum ar fi reţinerea sau arestarea, nu a fost luată.

Ministerul Afacerilor Externe menţionează că Ambasadei Federaţiei Ruse i s-au transmis, cu acea ocazie, inclusiv datele de identificare ale persoanei în cauză.

Ministerul Afacerilor Externe precizează că va comunica Ambasadei ruse elementele suplimentare solicitate după ce acestea vor fi puse la dispoziţia MAE de către autorităţile române competente.

De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe subliniază că cetăţeanul rus în cauză se află în libertate, nefiind reţinut, arestat sau deţinut, faţă de acesta fiind dispusă măsura interzicerii de a părăsi localitatea (municipiul Bucureşti) timp de 30 de zile.

Prin urmare, în măsura în care cetăţeanul rus O.M. o doreşte, acesta poate contacta sau poate fi contactat de Ambasada Federaţiei Ruse la Bucureşti, în orice moment, accesul cetăţeanului rus la oficialii consulari ai statului său nefiind, în niciun fel, îngrădit.

Ambasadorul Federaţiei Ruse, Oleg Malghinov, a declarat, în emisiunea "După 20 de ani" de la Pro TV, că reprezentanţii ambasadei nu s-au întâlnit cu cetăţeanul rus acuzat de DIICOT de spionaj economic, iar în prezent nu deţine informaţii despre cine este, unde lucrează şi ce făcea în România.

"Vă voi spune sincer: în calitate de ambasador nu deţin foarte multe informaţii oficiale. Am început şi noi să extragem informaţii despre acest caz din ziare şi de pe site-urile diverselor organizaţii din România", a afirmat ambasadorul Malghinov, într-un interviu difuzat duminică, la ora 10.00, în emisiunea "După 20 de ani” de la Pro TV.

El a precizat că, potrivit demersurilor efectuate de la Ambasadă pe lângă MAE român, o întâlnire a reprezentanţilor consulari ruşi cu acesta urmează să fie organizată. Întrebat dacă până în prezent nu s-a întâlnit cu el, ambasadorul a precizat că nu ştie cine este.

"Nici nu ştim cine este. Nu ştim de unde este, unde lucrează, ce făcea în România. Aşteptăm un răspuns din partea MAE, cred că ne vor răspunde şi ne vor ajuta să ne întâlnim cu el (...) Vom aştepta întâlnirea, sperăm că aceasta va avea loc în scurt timp şi atunci vom putea discuta mai detaliat despre ce se întâmplă cu adevărat", a spus ambasadorul.

De asemenea, întrebat dacă în calitate de ambasador nu ar fi trebuit să fie la curent cu activitatea acestuia, Malghinov a spus că este o întrebare "ipotetică" şi că în presa română s-au scris multe lucruri de domeniul "romanelor poliţiste", precizând că el se ocupă de activitatea diplomatică.

Ministerul român de Externe a precizat pentru MEDIAFAX, pe 31 octombrie, că a transmis părţii ruse clarificările necesare privind cazul cetăţeanului rus cercetat de DIICOT pentru că a fost depistat având în posesie documente clasificate ale IPROMIN SA, informând şi că acesta nu a fost reţinut.

"Ca urmare a informaţiilor primite de la DIICOT, MAE a transmis părţii ruse clarificările necesare despre situaţia unui cetăţean al Federaţiei Ruse împotriva căruia s-a dispus, de către autorităţile române competente, măsura interdicţiei de a părăsi localitatea, respectiv municipiul Bucureşti. De asemenea, MAE a arătat, conform aceloraşi informaţii de la DIICOT, ca nicio altă măsură preventivă (cum ar fi reţinerea) nu a fost dispusă până în prezent împotriva cetăţeanului rus", menţionează Ministerul român de Externe într-o precizare transmisă miercuri la solicitarea MEDIAFAX.

Ambasada Rusiei la Bucureşti este "preocupată" de "limitarea drepturilor" cetăţeanului rus depistat cu documente clasificate şi a adresat MAE o nouă cerere pentru informaţii privind motivele reţinerii şi pentru oferirea de acces consular, a informat în urmă cu două săptămâni Vocea Rusiei, în ediţia online.

"Ambasada Rusiei în România a trimis pe 26 octombrie o notă Ministerului Afacerilor Externe din România, dar nu a primit nicio informaţie oficială despre această situaţie", a declarat un oficial de la reprezentanţa diplomatică rusă.

"Ceea ce ne preocupă este limitarea drepturilor unui cetăţean rus, în contextul în care ambasada Rusiei nu a fost informată. Am trimis o nouă solicitare Ministerului român al Afacerilor Externe, în care cerem să ni se indice numele rusului, motivele reţinerii lui şi să fie oferit acces consular la această persoană în conformitate cu dreptul internaţional", adaugă ambasada Rusiei.

Ambasada Rusiei la Bucureşti este "preocupată" de "limitarea drepturilor" cetăţeanului rus depistat cu documente clasificate şi a adresat MAE o nouă cerere pentru informaţii privind motivele reţinerii şi pentru oferirea de acces consular, informează Vocea Rusiei, în ediţia online.

"Ambasada Rusiei în România a trimis pe 26 octombrie o notă Ministerului Afacerilor Externe din România, dar nu a primit nicio informaţie oficială despre această situaţie", a declarat un oficial de la reprezentanţa diplomatică rusă.

"Ceea ce ne preocupă este limitarea drepturilor unui cetăţean rus, în contextul în care ambasada Rusiei nu a fost informată. Am trimis o nouă solicitare Ministerului român al Afacerilor Externe, în care cerem să ni se indice numele rusului, motivele reţinerii lui şi să fie oferit acces consular la această persoană în conformitate cu dreptul internaţional", adaugă ambasada Rusiei.

De asemenea, Ambasada Rusiei preciza, la solicitarea MEDIAFAX, că nu a fost informată de autorităţile române despre cetăţeanul rus depistat pe aeroport cu documente clasificate ale IPROMIN SA şi că va cere clarificări printr-o notă verbală trimisă MAE român.

"Ambasada Rusiei nu are nicio informaţie despre un cetăţean rus reţinut de autorităţile române pe 19 octombrie. Dacă cazul chiar a avut loc, noi nu am primit nicio informaţie. Vom face o cerere autorităţilor României pentru clarificare. Vom trimite o notă verbală MAE pentru a ne oferi detalii. Fără informaţii, nu putem face niciun alt comentariu", declara vineri, pentru Mediafax, consulul Andrei Lancikov, de la Secţia Consulară a Ambasadei.

De asemenea, consulul rus a precizat că, potrivit prevederilor legislaţiei internaţionale, autorităţile române au obligaţia să notifice Secţia Consulară a Ambasadei Ruse atunci când reţin un cetăţean rus. Lancikov a menţionat că Secţia Consulară nu a fost contactată nici de cetăţeanul rus menţionat în legătură cu acest caz.

În 19 octombrie, O.M., în vârstă de 42 de ani, cetăţean rus, a fost depistat pe Aeroportul Internaţional "Henri Coandă", în timp ce încerca să părăsească teritoriul României, având asupra sa documente şi hărţi geologice, emise de autorităţi ale statului român, conţinând informaţii şi date clasificate privitoare la zăcămintele de cupru şi metale rare aferente exploatărilor Moldova Nouă şi SUVOROV, a informat vineri DIICOT printr-un comunicat de presă. Suportul informativ a fost asigurat de către SRI.

DIICOT face verificări după ce factori de decizie din IPROMIN SA Bucureşti au divulgat către persoane din mediul de afaceri din Federaţia Rusa informaţii şi documente clasificate referitoare la zăcămintele de cupru şi metale rare din zona Moldova Nouă, mai exact zăcământul "Suvorov".

SRI evaluează impactul asupra securităţii naţionale a documentelor clasificate despre zăcăminte de cupru găsite la cetăţeanul rus, acesta fiind prins pe Aeroportul Otopeni de către Brigada Antitero în urma unui control de rutină, a declarat, vineri, purtătorul de cuvânt al Serviciului, Sorin Sava.

"Cetăţeanul rus a fost depistat de specialişti ai Brigăzii Antitero în urma unui control de rutină pe Aeroportul Henri Coandă. Asupra acestuia au fost dispuse măsuri preventive de către procurorii DIICOT, iar ofiţerii SRI verifică caracterul documentelor şi impactul asupra securităţii naţionale. Momentan nu se pot oferi alte detalii legate de această anchetă", a declarat pentru Mediafax purtătorul de cuvânt al Serviciului Român de Informaţii (SRI), Sorin Sava.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite