Lia Olguţa Vasilescu a forţat mâna instanţei, ameninţând cu blocarea Primăriei Craiova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Judecătorii de la Tribunalul Bucureşti au respins, marţi, cererea DNA de plasare a primăriţei Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, sub control judiciar. Procurorii au făcut imediat recurs. Ca să-i convingă pe magistraţi să o lase liberă, Vasilescu le-a spus că activitatea Primăriei Craiova s-ar putea bloca.

Valurile făcute pe Facebook prin publicarea unor pasaje din dosarul său de corupţie, dar şi declaraţiile belicoase la adresa anchetatorilor, ar putea să o coste scump pe primăriţa Craiovei, Olguţa Vasilescu. Asmuţiţi de „dezvăluiri“, fanii Olguţei l-au luat la ţintă pe cel care a denunţat-o pe primăriţă la DNA pentru neregulile la lucrările de reabilitare a blocurilor din oraş.
Marţi seară, judecătorii Tribunalului Bucureşti au decis totuşi să-i mai dea o şansă primăriţei şi au respins cererea DNA de plasare a acesteia sub control judiciar.

Asta cu toate cu martorul din dosar, Petre Becheru, a declarat în faţa instanţei că a fost ameninţat cu moartea în urma acţiunilor Olguţei Vasilescu.

Tocmai presiunile la care a fost supus martorul i-au determinat pe procurori să sesizeze, mai întâi, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). DNA a solicitat CSM să verifice în ce măsură este afectată independenţa sistemului judiciar, ca urmare a acţiunilor Liei Olguţa Vasilescu. Ulterior, procurorii au trecut la pasul următor: la 5 august, ei au cerut judecătorilor plasarea sub control judiciar a primăriţei.

Argumentele procurorilor DNA

În cererea de plasare sub control judiciar a primăriţei, DNA a arătat că alegerea spaţiului virtual pentru invocarea de cereri şi excepţii este incompatibilă dispoziţiilor procesual penale.
„Această acţiune a inculpatei a generat în mass-media, în perioada 30.07.2016 – 31.07.2016, ample reacţii în legătură cu postările efectuate. Inculpata a încercat discreditarea martorului denunţător, publicând o fotografie a acestuia şi formulând comentarii în legătură cu credibilitatea afirmaţiilor acestuia. Ca urmare, martorul a fost jignit sau ameninţat cu moartea de sute de persoane care au postat pe pagina de socializare a inculpatei Vasilescu Lia Olguţa. În aparenţă aceasta a intervenit în discuţii cerând decenţă, dar tot inculpata i-a incitat pe cei care comentau“, au arătat procurorii.

Anchetatorii au mai precizat că Vasilescu a sugerat că va face publice şi date despre oamenii de afaceri care ar denunţat-o calomnios.

„O altă apreciere relevantă în poziţia adoptată de inculpată este cea referitoare la alţi martori audiaţi în timpul urmăririi penale, potrivit căreia susţinătorii săi vor avea posibilitatea, în continuare, în mediul ales pentru comunicare de inculpată, să îi cunoască pe oamenii de afaceri care ar fi denunţat-o calomnios, sugerând astfel indirect că va face publice date despre aceştia“, susţine DNA.

Olguţa Vasilescu: Se paralizează activitatea instituţiei

În replică, Olguţa Vasilescu a pretins că nu a făcut decât să-şi exercite dreptul la liberă exprimare.

„Acest proces nu este despre apărarea Olguţei Vasilescu, nici despre pretinsa apărare a unui denunţător, ci despre libertatea de exprimare, drept constituţional câştigat în Revoluţia din decembrie“, a spus primăriţa în faţa instanţei.

Mai mult, Vasilescu a spus că o eventuală punere a ei sub control judiciar ar paraliza activitatea instituţiei pe care o conduce.
„Dacă se ia măsura controlului judiciat se paralizează activitatea instituţiei. Nu i-am întrebat niciodată nimic şi nici nu m-a interesat. Nu pot da oameni afară ca să aduc oameni cu care să pot lucra... O măsură de control judiciar mă aduce în punctul de a nu mai putea să-mi fac treaba“, a spus Olguţa Vasilescu în faţa instanţei.

Picătura care a umplut paharul DNA

Pe 30 iulie, Lia Olguţa Vasilescu a postat pe Facebook peste 20 de pagini din stenograma unei înregistrări realizate de denunţătorul Petru Becheru, aflată la dosar. Anterior, primarul Craiovei declarase, la Antena 3, că procurorul DNA care a instrumentat dosarul împotriva ei i-a cerut să facă un denunţ penal împotriva lui Klaus Iohannis. În replică, Administraţia Prezidenţială a afirmat că povestea lui Vasilescu este neverosimilă, în condiţiile în care ea îl cunoaşte pe Iohannis „doar din fotografii“. Lia Olguţa Vasilescu a fost trimisă în judecată, pe 19 iulie, în stare de libertate, pentru patru fapte de luare de mită şi câte două fapte de spălare de bani şi folosirea autorităţii sau influenţei în scopul obţinerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.


 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite