La bordul UAV-ului ucrainean detonat, găsit în România, se aflau 500 kg de explozibil și un focos de rachetă antinavă

0
Publicat:

Comandorul în retragere Valentin Mateiu a remarcat că o astfel de încărcătură ar putea duce la o explozie puternică, scrie portalul Naval News.

Dronă ucraineană în Marea Neagră. Foto: Arhiva Adevărul
Dronă ucraineană în Marea Neagră. Foto: Arhiva Adevărul

O jumătate de tonă de explozibili se afla la bordul unui vehicul maritim suspectat fără pilot, descoperit de autoritățile române în Marea Neagră, pe 3 aprilie, relatează portalul Naval News.

Barca, găsită la sfârșitul săptămânii trecute, a fost remorcată până în portul Constanța, unde a rămas aproape toată ziua. Se observă că lungimea sa a ajuns la 10 m și că, cel mai probabil, era ucraineană. Ministerul român al Apărării a sugerat că barca „ar fi putut fi un vehicul maritim fără pilot”.

O astfel de încărcătură, mai ales într-un port, poate duce la o explozie puternică, care este extrem de periculoasă pentru întreaga infrastructură și navele din port”, a declarat comandorul în retragere Valentin Mateiu pentru televiziunea română.

Ambarcațiunea a fost dusă la un poligon de antrenament din Capu Midia (județul Constanța) și aruncată în aer de geniști ai armatei și SRI (Serviciul Român de Informații). Explozia a fost atât de puternică încât mulți constănțeni au sunat la 112.

Anterior, revista Forbes a scris că Ucraina folosește ambarcațiuni mici fără pilot, pline cu explozibili și controlate prin satelit.

După cum a subliniat revista, în Marea Neagră, autoritățile române au descoperit o barcă gonflabilă cu cocă rigidă, care ar putea fi primul exemplu de ambarcațiune nouă fără pilot. Un expert naval a ajuns la concluzia că, barca este o modificare a unei bărci de căutare și salvare a SUA pe care Ucraina a primit-o ca ajutor și că focosul masiv provine de la o veche rachetă antinavă Styx, operată cândva de marina ucraineană. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite