Jumătate dintre români cred că țara se află într-o situatie mai proasta decât în 1989

0
Publicat:

Mai mult de jumătate din populația României consideră că țara se află în prezent într-o situație mai proastă decât în ​​1989, potrivit unor sondaje realizate de INSCOP Research, în cadrul proiectului "România Agenda 2050".

Românii simt pe pielea lor sărăcia
Românii simt pe pielea lor sărăcia

Unul dintre sondaje a fost realizat în perioada 23 mai – 14 iunie, cu participarea a 1.500 de persoane, iar celălalt între 26 septembrie și 4 octombrie, cu implicarea a 1.200 de persoane.

54 la sută dintre cei chestionați în mai-iunie și 57,4 la sută dintre cei chestionați în septembrie-octombrie consideră că situația generală din țară este mai proastă decât era în 1989.

Totodată, 43,5 la sută dintre cei chestionați în mai-iunie și 39,1 la sută dintre cei chestionați în septembrie-octombrie consideră că situația generală a țării va fi mai bună în 2050 decât este acum.

Ambele sondaje au arătat că 68,4% dintre participanți sunt de acord cu trecerea la surse de energie ecologice.

Aproape 43% dintre cei intervievați recunosc că preferă propria mașină pentru a parcurge distanțe mai mari în interiorul localității, iar 27,3% preferă transportul public.

La întrebarea care sunt cele mai importante două probleme de mediu ale țării, 58,4% dintre cei chestionați au indicat exploatarea forestieră ilegală și 42,6% poluarea apei.

În ceea ce privește cele trei probleme principale ale sistemului de învățământ românesc, 53,6 la sută dintre participanții la sondajul septembrie-octombrie au indicat lipsa de pregătire și lipsa de interes a unor profesori, 45,1 la sută abandonul școlar, iar 41 la sută indisciplina elevilor.

Potrivit sondajului din mai-iunie, 76,1 la suta din populația românească este foarte sau destul de preocupata de sănătatea lor.

O treime dintre cei chestionați în sondajul din septembrie-octombrie (33,3 la sută) s-au gândit deja să plece la muncă în străinătate la un moment dat, în timp ce 65,8 la sută au spus că nu s-au gândit la asta.

82,5% dintre respondenți sunt de acord că companiile private care inițiază noi investiții ar trebui să primească stimulente fiscale. 57 la sută dintre cei chestionați sunt pe deplin de acord cu creșterea alocației pentru îngrijirea copilului (alocația pentru copii) și a pensiilor, chiar dacă nu există resurse bugetare pentru aceasta, 27,4 la sută sunt parțial de acord cu aceasta.

Potrivit sondajului mai-iunie, 83,5 la sută dintre români consideră că țara ar trebui să se îndrepte spre Occident, adică Uniunea Europeană, SUA și NATO, în ceea ce privește alianțele politice și militare.

Ambele sondaje au arătat că 89,2% dintre oameni cred că referendumurile ar trebui să fie organizate mai des pe probleme locale sau naționale importante.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite