Iohannis și Zelenski au semnat un acord istoric în SUA. Ce prevede documentul
0România și Ucraina au semnat, joi, 11 iulie 2024, la Washington, un acord de securitate, a precizat, pe pagina sa de X, președintele Klaus Iohannis. România se alatură astfel celor 22 de state semnatare ale Declarației G7 plus Uniunea Europeană, care parafează acest tip de acord, care are doar o valoare politică.
”Important, de asemenea, vom semna aici, la Washington, probabil mâine dimineață, Acordul de cooperare în domeniul securității între România și Ucraina, în implementarea Declarației G7 adoptate în marja Summitului NATO de anul trecut. Astfel ne alăturăm celorlalți aliați și parteneri care au semnat deja acest tip de document bilateral cu Ucraina.
Totodată, vom agrea la nivel aliat un sprijin sporit pentru alți parteneri vulnerabili afectați de război și de comportamentul agresiv al Rusiei, iar pentru noi evident, importanța cea mai mare în acest context o acordăm Republicii Moldova. Și după cum o să vedeți în Declarația finală, Republica Moldova este reflectată adecvat în Declarație. Aceasta trebuie sprijinită să contracareze atacurile permanente hibride din partea Rusiei.
Consolidarea securității Ucrainei și a Republicii Moldova înseamnă, până la urmă, sporirea propriei noastre securități și a securității întregului spațiu euroatlantic”, a declarat președintele, potrivit Digi24.
Aliații NATO au decis, în cadrul Summitului din SUA, să continue spirjinul către armata ucraineană cu 40 de miliarde de euro pentru anul următor.
România și Ucraina vor continua cooperarea pentru a consolida stabilitatea economică şi rezilienţa Ucrainei prin sprijinirea redresării şi reconstrucţiei Ucrainei.
De asemenea, România va oferi asistenţă pe termen lung şi va susţine industria de apărare a Ucrainei în atingerea obiectivului său de a răspunde nevoilor forţelor de securitate şi apărare, mai prevede acordul.
„Acest acord se distinge prin puncte specifice de cooperare pentru consolidarea securităţii în regiunea Mării Negre. România va sprijini Ucraina în deminarea Mării Negre şi va oferi sprijin prin intermediul instrumentelor UE şi NATO”, arată comunicatul Kievului.
Bucureştiul, împreună cu partenerii, va sprijini centrul de pregătire F-16 pentru instruirea piloţilor ucraineni, contribuind astfel la capabilităţile forţelor aeriene ale coaliţiei.
Secţiuni separate ale documentului se referă la informaţii şi contrainformaţii, securitate cibernetică, securitate informatică, deminare umanitară, sancţiuni şi restaurarea şi reconstrucţia Ucrainei.
Together with President @ZelenskyyUa, I signed today, in Washington, a bilateral agreement 🇷🇴-🇺🇦 on security cooperation. We are joining other Allies & partners, by following-up on the commitment we took through the #G7 Declaration in #Vilnius: https://t.co/kQ6kfiBQU5. pic.twitter.com/sCIVSnBQQq
— Klaus Iohannis (@KlausIohannis) July 11, 2024
În plus, acordul stabileşte un mecanism pentru un răspuns de urgenţă de 24 de ore în cazul unei agresiuni ruse repetate împotriva Ucrainei sau al unei escaladări semnificative.
Acest acord bilateral de securitate pune în aplicare Declaraţia comună a G7 de sprijin pentru Ucraina, din 12 iulie 2023.
În total, Ucraina a semnat deja 23 de acorduri bilaterale de securitate: cu Regatul Unit, Germania, Franţa, Danemarca, Canada, Italia, Ţările de Jos, Finlanda, Letonia, Spania, Belgia, Portugalia, Suedia, Islanda, Norvegia, Japonia, SUA, UE, Estonia, Lituania, Polonia, Luxemburg şi România.
Acordul integral poate fi consultat AICI.