INFOGRAFIE Filmul unui asasinat ratat cu 20 de gloanţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Infografia Adevărul a filmului asasinatului din cartierul Vitan DESEN Vali Ivan
Infografia Adevărul a filmului asasinatului din cartierul Vitan DESEN Vali Ivan

Atacul armat din cartierul bucureştean Vitan, în care un tânăr a fost împuşcat cu două arme automate, a fost executat de asasini plătiţi, sunt de părere specialiştii judiciarişti.

Ieri, încă de la primele ore ale dimineţii, mai mulţi poliţişti ai Serviciului Omoruri din Capitală, însoţiţi de criminalişti şi de procurori, au reluat investigaţiile pe strada Ion Morţun, din sectorul 3 al Capitalei, unde s-a produs agresiunea. Anchetatorii au audiat martori şi au căutat tuburile cartuşelor folosite de atacatori. Potrivit primelor investigaţii, victima se numeşte Răzvan Isăilă, are o firmă de termopane şi nu are antecedente penale.

Din primele cercetări a reieşit că, luni, în jurul orei 18.00, Isăilă a ieşit singur din scară, s-a îndreptat spre maşina personală, aflată în parcarea blocului, a deschis-o şi a urcat. În acel moment, un autoturism de culoare închisă cu numere de Bulgaria, care staţiona de mai multă vreme în colţul blocului unde locuia Isăilă, a demarat în trombă spre el.

Pistoalele folosite, arme de unică folosinţă

„În momentul în care a ajuns în dreptul tânărului, geamurile s-au deschis şi au lăsat să se vadă ţevile a două arme automate. Apoi au început rafalele. Cel mai probabil, Isăilă a fost alertat de scârţâitul de roţi cu care maşina agresorilor a plecat de pe loc, pentru că a apucat să se ferească de gloanţe. S-a aruncat pe scaunul din dreapta şi tocmai de aceea gloanţele nu l-au ciuruit. Din câte se pare, un glonţ l-a zgâriat la cap, unul i-a intrat în umăr, patru în abdomen şi unul în coapsă. A avut mare noroc, pentru că asasinii au fost convinşi că rafalele de gloanţe l-au ucis şi n-au mai coborât din autoturism să verifice. Asta demonstrează însă că nu sunt asasini profesionişti. Aceştia nu-şi lasă niciodată victimele vii. Cel mai probabil, oamenii noştri sunt nişte amatori din Republica Moldova sau Ucraina. Şi cred sincer că au părăsit România chiar în seara atacului", susţin judiciariştii.

Fostul şef al Serviciului Omoruri din cadrul Poliţiei Capitalei, comisarul-şef Dan Antonescu, a declarat pentru „Adevărul" că încă o dovadă că agresorii sunt asasini plătiţi este faptul că au abandonat armele cu care au tras.

„Au fost arme de unică folosinţă, doar pentru acea seară. Au preferat să piardă contravaloarea lor decât să fie prinşi la colţul străzii cu ele în maşină. Amprentele nu contează dacă autorii nu sunt dintr-o ţară membră UE, pentru că nu pot fi găsiţi în baza de date a comunităţii europene. Dacă sunt din UE, poate au folosit mănuşi, deci nu există amprente pe arme. Dar cel mai probabil sunt nişte băieţi din Republica Moldova, Ucraina sau Rusia", a comentat Dan Antonescu.

În plus, criminologul susţine că mobilul crimei nu poate fi o datorie neplătită sau o taxă de protecţie pe care victima ar fi datorat-o cuiva. „Clar, nu putem vorbi despre vreo datorie. Dacă trebuia să dea bani, nu încercau să-l omoare. În cazuri d-astea se recurge la ameninţări, la tortură, dar nu la crimă. Nu faci supă din găina care face ouă de aur", explică Antonescu.

Un tânăr liniştit, la casa lui

Vecinii spun că Răzvan Isăilă este o persoană liniştită, despre care nu au auzit să fi avut probleme cu autorităţile. Tânărul locuieşte împreună cu concubina sa şi cu copilul acesteia.

În plus, cei care au fost martori la atacul de luni seară spun că totul a durat doar câteva zeci de secunde şi că nu au apucat să-i vadă pe agresori. „Chiar eram în trecere, pe stradă, în jurul orei atacului, şi deodată am văzut cum vine cu viteză foarte mare o maşină neagră spre mine. Am fugit şi m-am lipit de gard, că altfel mă loveau", povesteşte unul dintre locatarii din blocul în care stă şi Isăilă.

Trei băieţi care se aflau în apropiere când a avut loc atacul au povestit pentru „Adevărul" că tânărul a fost conştient tot timpul şi că striga încontinuu - „Ce am făcut să merit asta?".

Victima este în stare stabilă

Potrivit unor surse medicale, în trupul lui Răzvan Isăilă s-au oprit cel puţin şapte gloanţe. Poliţiştii spun că, în total, atacatorii au tras câteva zeci, cele mai multe în maşină sau care au ricoşat în zidurile blocului din apropiere.

În cursul nopţii de luni spre marţi, Isăilă a fost supus mai multor intervenţii chirurgicale. Marţi, starea lui era stabilă. Anchetatorii au reuşit să stea de vorbă cu el după ce a ieşit de sub efectul anesteziei.

Armele, din ce în ce mai uşor de cumpărat

În ultima vreme, în România s-au înmulţit atacurile armate. Fie că a fost vorba de simple răfuieli sau de jafuri, acestea scot la iveală o piaţă autohtonă activă. Armele provin din ţări vecine (Bulgaria, dar mai ales Moldova - Transnistria), dar şi de pe teritoriul ţării noastre, furate din unităţi militare.

În primăvara anului trecut, procurorii DIICOT din Craiova au destructurat o reţea de traficanţi de arme de foc şi muniţie. Nu mai puţin de 53 de percheziţii au avut loc în acel dosar, iar cei nouă lideri ai grupării au fost reţinuţi. Armele erau aduse din Bulgaria.

O altă poartă importantă de intrare în România pentru armele ilegale este Republica Moldova. Armele provin din Transnistria, fiind sustrase din foste unităţi militare sovietice. De obicei, armele sunt introduse în România ascunse în autoturismele cetăţenilor basarabeni.

Cele mai multe execuţii din Bucureşti au fost comandate de mafioţi străini

Scene ca în filmele cu gangsteri s-au petrecut în Bucureşti încă din anii `90. Primul asasinat la comandă, comis în plină stradă, a avut loc în anul 1992, iar victimă i-a căzut Ştefan Andreescu, un om de afaceri şi fost informator pe linie externă al serviciilor secrete din România. Totul s-a petrecut pe strada Precupeţii Vechi din zona Piaţa Romană, chiar în faţa locuinţei lui Andreescu.

În dimineaţa zilei fatale, Andreescu s-a urcat în maşină, însoţit de Ion Marin, cumnatul său, iar în timp ce pornea motorul, un bărbat s-a apropiat de ei.Victima a lăsat geamul jos pentru a-l întreba ce doreşte, moment în care a fost împuşcat cu o armă automată. 13 gloanţe a descărcat agresorul în Andreescu şi în cumnatul său. Andreescu a murit pe loc, iar Ion Marin a fost rănit grav.

Una dintre ipotezele anchetatorilor a arătat că asasinarea fostului informator fusese comandată pentru că acesta ar fi deţinut materiale video secrete cu scene de la Revoluţie. Autorul crimei nu a fost găsit niciodată, iar cazul a fost clasat.

„Tăcerea mieilor" pe strada Mieilor

Şase ani mai târziu, un alt om de afaceri era asasinat în faţa casei sale. Este vorba de patronul firmei „Mondo Mike", Mihai Ionescu, care a fost împuşcat în maşină, cu patru gloanţe trase de sus în jos. Totul s-a petrecut în jurul orei 22.30, în timp ce victima îşi parca autoturismul în curtea domiciliului său din strada Mieilor (zona Mihai Bravu).

Agresorul a tras cele patru gloanţe din picioare, iar două au nimerit victima. Nici de această dată autorii asasinatului nu au fost găsiţi. În acest caz, autorităţile au luat în calcul patru ipoteze, ţinând cont de anturajul lui Mihai Ionescu, de împrumuturile pe care le făcea şi de secretele pe care le cunoştea: lumea interlopă din România, mafia italiană, mafia rusă şi serviciile secrete.

Măcel pentru încălcarea teritoriilor

În vara anului 2000, o crimă extrem de violentă şoca opinia publică. Pe 30 august, Marius Dimitriu, proprietarul unei firme de impresariat, a fost ucis în cartierul Pantelimon de către Sabatelli Carmelo şi Torcasso Pasquale, doi mafioţi italieni, chiar la intrarea blocului în care locuia victima.

Criminalii erau supăraţi că Dimitriu plasa prostituate în zone stăpânite de ei din Europa. Astfel, l-au aşteptat să ajungă acasă şi şi-au golit încărcătoarele pistoalelor în el. Poliţiştii au reuşit să-i prindă după
14 ore.

Execuţie Italiană, într-un parc Bucureştean

Un alt caz controversat de crimă la comandă a avut loc în parcul Verdi din Capitală, în 2004. Atunci, un italian pe nume Alberto Ranaldi era pus în genunchi, cu pantalonii în vine, şi împuşcat în cap, după ritualul „dedicat" celor care încalcă legea tăcerii. Ranaldi era membru al grupării mafiote „La Camorra", una dintre cele mai de temut din Peninsulă, şi era căutat de opt ani de autorităţi.

Anchetatorii au găsit în buzunarul victimei o monedă de un eurocent, semnul pe care mafioţii îl lasă atunci când reduc la tăcere un trădător.

Alberto Ranaldi era supravegheat în România de către poliţiştii italieni încă din 1996, atunci când acesta intrase în ţara noastră. Anchetatorii strângeau date despre ceilalţi mafioţi napolitani din „La Camorra" cu care victima se întâlnea.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite