În coasta Rusiei: US Navy îşi consolidează poziţia în Marea Neagră. Distrugătoarele Flotei a Vl-a americane vor veni prin rotaţie în zonă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viceamiralul  Lisa Franchetti  FOTO U.S. Navy, mass Communication Specialist 3rd Class Kevin Leitner
Viceamiralul  Lisa Franchetti  FOTO U.S. Navy, mass Communication Specialist 3rd Class Kevin Leitner

Viceamiralul Lisa Franchetti, comandantul Flotei a Vl-a americane, spune că US Navy va continua să concentreze periodic în Marea Neagră distrugătoarele purtătoare de armament  antibalistic, chiar dacă sistemul Aegis din Baza de la Deveselu este total operaţional.

„Distrugătoarele americane vor face în continuare exerciţii în Marea Neagră. Există un plan de rotaţie pentru aceste nave în Marea Neagră. Este unul dintre obiectivele mele pentru anul 2019. (...) Cu astfel de misiuni, după anexarea ilegală a Crimeei de către Rusia, în 2014, putem trimite un mesaj credibil de descurajare”, a declarat viceamiralul  Lisa Franchetti.

Deveselu poate răspunde oricând

În acelaşi timp, un înalt oficial al US Navy, admiralul John Richardson a declarat că sistemul de apărare antirachetă de la Deveselu este un mijloc eficient de descurajare a unei Rusii care ridică tonul din ce în ce mai tare.

"Avem Aegis Ashore în România şi cred că această capacitate este foarte eficientă", spune John Richardson. Responsabilul american a precizat că sistemul a fost construit pentru a fi folosit împotriva unor rachete lansate de Iran sau de alte ţări din Orientul Mijlociu, dar că acesta poate fi utilizat şi pentru a contracara acţiuni ale Rusiei. dacă este necesar.

Afirmaţiile oficialilor americani vin în contextul în care, recent,  Rusia a cerut Statelor Unite “distrugerea lansatoarelor universale Mk-41 desfăşurate la sol, dezvoltate pentru lansarea rachetelor de croazieră Tomahawk, a rachetelor-ţintă, similare în privinţa caracteristicilor cu rachetele balistice cu raza medie şi scurtă de acţiune”, adică neutralizarea  sistemului din Baza de la Deveselu. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite