Guvernul condus de premierul interimar Gabriel Oprea a decis suplimentarea posturilor procurori şi judecători. O parte vor fi repartizaţi la DNA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul condus de premierul interimar Gabriel Oprea a stabilit, marţi, suplimentarea posturilor de grefieri şi alte categorii de personal din sistemul judiciar cu aproximativ 200. Mai mult, au fost suplimentate cu aproape 70 şi posturile de procurori şi judecători. O parte din aceştia vor fi repartizaţi la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA).

„În momentul de faţă, ca urmare a intrării în vigoare a noilor coduri (penal şi de procedură penală - n.r.), s-a redus destul de mult durata proceselor. Din păcate, de foarte multe ori a ajuns să dureze mai mult redactarea unor hotărâri judecătoreşti decât procesul în sine. De aceea, intervenţia noastră a fost mai mult pe zona de grefieri", a declarat Robert Cazanciuc.

Ministrul Justiţiei a precizat că aceasta este principala solicitare pe care i-au adresat-o instanţele.

DNA a solicitat şi i-au fost aprobate 50 de posturi de procurori, iar în urma deciziei de astăzi a Guvernului, o parte din posturi vor fi repartizate Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

În 26 ianuarie, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a aprobat organizarea concursului de admitere la Şcoala Naţională de Grefieri pentru 53 de posturi de grefier cu studii superioare juridice la instanţele judecătoreşti, sub rezerva finanţării posturilor, şi 10 posturi de grefier cu studii superioare juridice la parchetele de pe lângă acestea.

Conform legislaţiei, grefierul din instanţele judecătoreşti are competenţe atât în managementul dosarelor şi în realizarea şedintelor de judecată, cât şi în cadrul compartimentelor auxiliare ale instanţei. Grefierul de şedinţă participă la şedintele de judecată, întocmeşte conceptele pentru citarea părţilor din proces, întocmeşte actele de procedură dispuse de completul de judecată, completează borderourile şi predă corespondenţa pentru expediere, completează condica şedinţelor de judecată, comunică hotărârile judecătoreşti în termenul prevăzut de lege, tehnoredactează hotărârile judecătoreşti şi alte lucrări repartizate de conducerea instanţei şi transcrie înregistrările audio sau stenogramele şedinţelor de judecată, informează Mediafax.

Grefierii din cadrul parchetelor, de la compartimentul registratură, înregistrează corespondenţa adresată acestopr unităţi, sesizările penale şi celelalte plângeri, cereri şi memorii ale cetăţenilor, redactează actele procedurale şi procesuale, precum şi situaţiile dispuse în dosar, de netrimitere şi de trimitere în judecată şi fac orice alte activităţi în completarea activităţii desfăşurate de procuror.

EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite