Guvernul bagă 2 milioane de lei în îmbunătăţirea condiţiilor în puşcării şi studii de prefezabilitate pentru construcţia de noi penitenciare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Două noi penitenciare vor fi construite în România, unul în Caracal şi altul în Berceni, potrivit unei hotărâri de Guvern prin care s-a suplimentat bugetul Ministerului Justiţiei pe 2015 cu 2 milioane de lei din Fondul de Rezervă. De asemenea, Ministerul urmează să îmunătăţească condiţiile de detenţie.

Guvernul a aprobat miercuri, printr-o Hotărâre, suplimentarea bugetului Ministerului Justiţiei pe anul 2015 cu suma de 2 milioane de lei, pentru Administraţia Naţională a Penitenciarelor, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului.

Fondurile alocate suplimentar urmează să fie folosite îmbunătăţirea condiţiilor din penitenciare, dar şi pentru finanţarea unor studii de prefezabilitate, etapă iniţială în demersul de creştere a capacităţii de cazare a sistemului penitenciar prin construirea de două noi penitenciare la Caracal şi Berceni. 

Astfel, fondurile vor fi distribuite după cum urmează: 

  • 1 milion lei pentru îmbunătăţirea condiţiilor de detenţie: finanţarea unor lucrări de reparaţii, igienizare, achiziţionarea de saltele, pături, etc.
  • 500.000 lei pentru studiul de prefezabilitate pentru noul penitenciar de la Caracal;
  • 500.000 lei pentru studiul de prefezabilitate pentru noul penitenciar de la Berceni.

Noile penitenciare de la Caracal şi Berceni vor fi construite prin valorificarea unor imobile preluate de către Administraţia Naţională a Penitenciarelor.

„Suplimentarea fondurilor bugetare are caracter de urgenţă având în vedere că bugetul aprobat iniţial Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor în baza Legii bugetului de stat pe anul 2015 nu acoperea necesarul real de fonduri al sistemului penitenciar”, potrivit unui comunicat de presă emis de Guvern.

Mai mulţi oameni politici s-au plâns de condiţiile din penitenciare

Potrivit unui document al Ministerului Justiţiei prezentat, prezentat la începutul lunii martie, statul cheltuieşte lunar cu întreţinerea unei persoane aflate în închisoare 512 lei, la finele lunii ianuarie în detenţie aflându-se aproape 30.000 de deţinuţi, dar cu un deficit de locuri de cazare de peste 10.000 locuri.

Mai mulţi dintre foştii politicieni încarceraţi în ultima perioadă au reclamat condiţiile precare şi aglomeraţia din închisori la care sunt supuşi ei şi ceilalţi deţinuţi, acuzând că Ministerul Justiţiei nu asigură finanţarea necesară, în condiţiile în care însă nu au insistat pe acest subiect când s-au aflat la guvernare.

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, declara că situaţia condiţiilor din penitenciare este în unele cazuri „sub limita demnităţii umane” şi sunt necesare fonduri de aproximativ un miliard de euro pentru a remedia acest lucru, existând demersuri pentru obţinerea de fonduri europene în acest sens.

De asemenea, premierul Victor Ponta a declarat că sistemul penitenciar se confruntă de mult timp cu probleme, motiv pentru care România a şi fost condamnată la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, iar pentru un program de investiţii în domeniu este necesar să nu se spună că Guvernul vrea să ajute corupţii.

EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite