FOTO „Ora de teatru“, adusă în școală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spectacolele se joacă în clasele, laboratoarele sau sălile de sport ale şcolilor
Spectacolele se joacă în clasele, laboratoarele sau sălile de sport ale şcolilor

Actorul Liviu Manolache a iniţiat un proiect, unic în ţară, de prezentare a spectacolelor în sălile de clasă. La „Ora de teatru“, actorii îi invită pe tinerii din public să interpreteze diferite roluri pentru a intra mai uşor în atmosfera pieselor de teatru.

FOTOGALERIE

„Suntem un neam de Mitici!", se aude vocea unui licean din băncile aulei Liceului Teoretic Ovidius. Sala plină ochi râde aprobator. De aici începe povestea. Trupa de actori este pe scenă, costumată de spectacol.

Liviu Manolache - iniţiatorul proiectului, Andrei Cantaragiu, Luiza Sarivan, Bogdan Bucătaru şi Florentin Roman interpretează pe rând schiţe celebre ale lui I.L. Caragiale: „Amici" („Vezi, ăsta e defectul lui: e mojic şi n-are manere"), „Justiţie" („Şi cu onoarea mea cum rămâne?"), „Căldură mare" („Eşti un idiot, amice") şi „C.F.R." („Nu mai bem acum, nu mai ai nici un haz").

Improvizaţie cu elevi

Liceenii sunt timizi la început, dar atmosfera se destinde rapid. Actorii îi atrag pe tineri în rolurile lor, îi cheamă pe scenă să interpreteze. Cei mai îndrăzneţi urcă şi intră imediat în pielea personajelor. Actorul Liviu Manolache îi pune să imite o bârfă, cum e cea din schiţa „Amici", apoi o întâmplare absurdă dintr-o staţie de autobuz, ca în „Căldură mare". Performanţa voluntarilor este primită cu hohote de râs şi aplauze.
„Întotdeauna avem o satisfacţie când publicul, cel tânăr în special, acceptă provocarea de a veni pe scenă.

Înseamnă că simte altfel atmosfera spectacolului", spune mulţumit Liviu Manolache. „Ora de teatru" care a fost începută în acest an şcolar de actorii constănţeni are în centru opera lui Caragiale. „Caragiale este spirit, esenţă. Este extraordinar de actual şi, mai mult, este în programa şcolară", îşi argumentează alegerea Liviu Manolache.

Actorii au avut în vedere şi noile mijloace de culturalizare prin CD-uri şi DVD-uri, astfel că aducerea teatrului direct în şcoală scurtează drumul spre artă. „Tinerii nu mai citesc, şi atunci trebuie să găsim noi formule, să ne adaptăm situaţiei şi să-i îndrumăm în alt mod", explică actorul.

Opinii de spectatori

Elevii au răspuns în mod diferit provocării. Ioana, elevă în clasa a X-a, a fost entuziasmată de jocul actorilor. Fata a mărturisit că până ieri nu văzuse nicio piesă de teatru. Datorită spectacolului inedit, pe Alex, elev în clasa a XI-a, l-ar interesa să vadă şi alte piese ale lui Caragiale, iar Valeria, din clasa a XII-a, a văzut, pe parcursul unei singure ore de teatru, societatea contemporană cu toate hibele ei.

Inspirat după şcoala engleză

Toţi au fost de acord că, de ieri, Caragiale nu mai este un subiect greoi pentru Bacalaureat. Proiectul actorului constănţean este inspirat din şcoala engleză, unde educatorii pun accent pe importanţa artei în formarea tinerilor. Liviu Manolache nu se află la prima colaborare cu liceenii, el iniţiind şi coordonând trupe de teatru formate din adolescenţi.

„Caut permanent noi formule de atragere a publicului tânăr către teatru. De aceea schiţele se joacă în spaţiul şcolar, nu numai în clase sau laboratoare, ci chiar şi în săli de sport sau de mese, în funcţie de numărul spectatorilor", declară Liviu Manolache.

Proiectul va continua şi în alte licee, fiindcă echipa „Orei de teatru" este solicitată să susţină reprezentaţii până la vară. La anul urmează o nouă provocare, Vasile Alecsandri.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite