Fostul vicepreședinte ANAF, Șerban Pop, scutit de 13 ani de pușcărie de Înalta Curte de Casație și Justiție. Faptele s-au prescris

0
Publicat:

Înalta Curte de Casație și Justiție a decis, azi, să pună capăt procesului penal împotriva lui Șerban Pop, fostul vicepreședinte al ANAF, întrucât acuzațiile de corupție aduse împotriva sa s-au prescris.

Șerban Pop a scăpat de închisoare
Șerban Pop a scăpat de închisoare FOTO Capital

În septembrie 2022, Șerban Pop a primit o sentință de 13 ani pentru luare de mită de la Curtea de Apel București. Cu toate acestea, în timpul apelului, instanța supremă a constatat că acuzațiile s-au prescris, ceea ce a dus la anularea sentinței inițiale.

Şerban Pop trebuie să plătească însă suma de 2,5 milioane euro, reprezentând mita reținută în sarcina lui.

Fostul vicepreședinte al ANAF se alătură unui şir lung de oameni importanţi care au scăpat de dosarele de corupţie, ca urmare a aplicării unor dispoziţii ale Curţii Constituţionale privind prescrierea faptelor.

În acest dosar, Şerban Pop a fost acuzat de DNA că, în perioada 31 ianuarie - 23 decembrie 2008, a pretins de la Sorin-Ovidiu Vântu suma de 5.000.000 euro, din care ar fi primit în patru tranşe, în conturile unor companii offshore pe care le controla prin interpuşi, 2.500.000 euro.

Banii ar fi fost primiţi, în perioada 8 septembrie - 23 decembrie 2008, în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în îndatoririle sale de serviciu, respectiv aprobarea unei soluţii fiscale individuale anticipate (act administrativ) legată de o tranzacţie încheiată între compania omului de afaceri şi o societate de stat şi a urgentării restituirii, către firma omului de afaceri, a sumei de 228.259.140 lei cu titlu de TVA.

După primirea sumei aferente rambursării, aproximativ jumătate din banii încasaţi de firma omului de afaceri ar fi fost transferaţi într-un cont deschis la o bancă din Ungaria, iar de aici către două firme offshore controlate de acelaşi om de afaceri.

De acolo, 2.500.000 euro au fost transferaţi mai departe, în conturile unor firme offshore din Cipru controlate de inculpat, prin intermediar.

EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite