Fostul administrator al Fabricii de Zahăr Bod a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru dare de mită

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul administrator al Fabricii de Zahăr Bod, Dan-Mihai Tartagă, alături de fostul director al Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat Popeşti Leordeni, Valentin Costea, au fost trimişi în judecată, luni, pentru dare şi, respectiv, luare de mită, potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Conform rechizitoriului procurorilor, în lunile ianuarie-martie, mai-septembrie 2009 şi în luna ianuarie 2010, Taratagă a dat dispoziţie angajaţilor SC Fabrica de Zahăr Bod SA să scoată şi să valorifice, fără aprobarea Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale (ANRSPS), zahăr din rezerva de stat aflat în păstrare la această societate. Astfel, rezerva de stat s-a diminuat cu cantitatea totală de 6.558.794 de kilograme de zahăr.

Prin intermediul angajaţilor fabricii de zahăr, Tartagă i-a dat lui Valentin Costea, directorul executiv al ANRSPS din Popeşti Leordeni, produse alimentare, materiale de construcţii şi i-a achitat servicii de transport de aproape 60.000 de lei, pentru ca acesta din urmă să treacă cu vederea faptul că nu există întreaga cantitate a rezervei de stat depozitată la SC Fabrica de Zahăr Bod SA.

„În acest sens, inculpatul Costea Valentin nu a controlat activitatea realizată de inculpata Poenaru Vasilica la sediul SC Fabrica de Zahăr Bod SA, a recepţionat formal zahărul împrospătat, cu consecinţa producerii la nivelul U.T. 350 a unui prejudiciu în valoare de 12.559.288 lei reprezentând contravaloarea cantităţii de 6.279.644 kg zahăr luată fără drept de inculpatul Tartagă Dan-Mihail din rezerva de stat în anul 2009, a unui prejudiciu în valoare de 196.166,06 lei reprezentând plata nelegală a unor chirii şi contravaloarea serviciilor de transport efectuate în interes personal cu autoturismul de serviciu precum şi salariul primit de şoferul său”, notează Mediafax.

Mai mult, arată procurorii anticorupţie, Costea şi Poenaru au întocmit documente false, pe care le-au folosit pentru a justifica propunerea de suplimentare a cantităţii de zahăr scoasă la împrospătare în anul 2009, plata către SC Fabrica de Zahăr Bod SA a cheltuielilor de depozitare şi obţinerea de la ANRSPS a unei părţi din suma destinată achitării chiriei.

Pentru a fi recuperat prejudiciul creat de cei trei, anchetatorii au pus sechestru asupra unor bunuri mobile şi imobile ce aparţin inculpaţilor din acest dosar.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Braşov. Valentin Costea urmează a fi judecat pentru abuz în serviciu contra intereselor publice cu consecinţa obţinerii pentru altul a unui avantaj patrimonial, luare de mită, fals intelectual şi uz de fals. Pe de altă parte, Vasilica Poenaru, fostă angajată a Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat Popeşti Leordeni a fost deferită justiţiei pentru abuz în serviciu contra intereselor publice cu consecinţa obţinerii pentru altul a unui avantaj patrimonial, fals intelectual şi uz de fals.

Dan Mihai Tartagă este acuzat de oamenii legii de diminuarea cantităţilor de produse - rezervă de stat, precum şi de dare de mită. În momentul de faţă, el se află încarcerat la Penitenciarul Codlea, unde are de ispăşit o pedeapsă de cinci ani de închisoare pentru înşelăciune în dosarul privatizării fabricii.

În 11 noiembrie, Tartagă s-a predat la sediul IPJ Braşov, după ce a fost urmărit internaţional aproape doi ani. Dan Tartagă a fost condamnat de Curtea de Apel Alba, în 19 octombrie 2011, la o pedeapsă de cinci ani de închisoare cu executare pentru fals în declaraţii, uz de fals, instigare la fals intelectual, înşelăciune, folosirea cu rea-credinţă a creditelor societăţii şi încasare ilegală de dividende, în dosarul privatizării Fabricii de Zahăr Bod.

Fostul director al Fabricii de Zahăr Bod a solicitat amânarea executării pedepsei pentru o perioadă de trei luni, cerere care i-a fost acceptată de Tribunalul Alba. Pe perioada amânării, Tartagă s-a prezentat periodic la Poliţie, conform procedurii, însă după expirarea amânării, în data de 14 februarie 2012, Dan Tartagă nu a mai fost găsit.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite