Fiscul nu mai permite accesul procurorilor la baza sa de date

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam Photos/Octav Ganea
FOTO Inquam Photos/Octav Ganea

Procurorii nu au acces direct la baza de date a ANAF pentru a lucra în dosarele economice, fiind nevoiţi să facă solicitări către Fisc ori de câte ori au nevoie de informaţii despre conturile sau tranzacţiile bancare ale suspecţilor, scrie romania.europalibera.org.

Mai mulţi procurori au declarat pentru romania.europalibera.org că nu au acces direct la datele Fiscului, în timp ce Parchetul General susţine că specialiştii financiari transferaţi de la ANAF la Parchetul General pot folosi o aplicaţie care i-ar putea ajuta, însă care este rar utilizată de procurori, pentru că nu au aflat de ea.

„Deşi toţi candidaţii la funcţiile de conducere în Ministerul Public şi-au luat angajamentul public în cadrul interviurilor să rezolve această problemă, ea a rămas încă în aer. Munca ne este serios îngreunată şi ceea ce am putea obţine în timp real cu un simplu click, în realitate obţinem prin întocmirea a zeci de ordonanţe.

Spre exemplu, domnul Bogdan Licu, pe când era procuror general interimar, s-a lăudat că rezolva problema inclusiv la bilanţurile la care a participat. După aproape un an, se pare că pe nimeni nu interesează cu adevărat să ne sprijine să lucram mai eficient în dosarele economice”, ne-a declarat un procuror care are în lucru astfel de cazuri.

Experţi preluaţi de Parchetul General

Începând cu 2015, accesul la baza de date a ANAF era neîngrădit pentru procurori şi experţii antifraudă. Începând cu 7 noiembrie 2019, aceşti specialişti au fost preluaţi de Parchetul General.

Fostul ministru al Justiţiei, Ana Birchall, ne-a declarat că a trecut inspectorii antifraudă de la ANAF la Parchetul General deoarece fostul ministru de Finanţe, Eugen Teodorovici, începuse să interzică detaşările acestora.

„Teodorovici refuza să prelungească detaşările experţilor antifraudă, cu riscul de a stopa anchetele aflate în derulare. Am moştenit această anomalie care obliga inspectorii ANAF să activeze doar în cadrul Ministerului Public. Am făcut un proiect de lege pe care l-am trecut prin Camera Deputaţilor şi prin Senat, lege prin care aceşti specialişti au trecut la Parchetul General”, ne-a declarat Ana Birchall. Odată angajaţi ai Parchetului, experţii antifraudă şi procurorii nu au mai avut acces direct la baza de date a ANAF.

Biroul de presă al ANAF a explicat pentru Europa Liberă că din moment ce aceşti specialişti nu mai sunt angajaţii Fiscului, este normal să nu mai aibă acces la baza de date a instituţiei.

În replică, Parchetul General susţine că, totuşi, există o aplicaţie care ar permite accesarea informaţiilor fiscale ale suspecţilor.

EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite